Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Directeur CBR stapt op na curatele ministerie

Het rommelt binnen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), vrijdagmiddag is bekend geworden dat de algemeen directeur Petra Delsing haar ontslag heeft aangeboden. Ze zal zich niet beschikbaar stellen voor een tweede termijn.

De overheidsinstantie is deze week onder scherper toezicht geplaatst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vanwege de grote vertragingen in het verlengen en aanvragen van rijbewijzen.

Petra Delsing

Het CBR staat niet bepaald te boek als een instantie waarmee zaken vlot geregeld worden. De dienst is vaak lastig te bereiken en als er wat geregeld moet worden dan kan dit soms maanden op zich laten wachten. Deze wachttijd liep de afgelopen tijd steeds verder op, dit tot grote frustratie van veel weggebruikers en beroepschauffeurs.

De beslissing van Petra Delsing, de directeur van het CBR, lijkt dan ook een reactie te zijn op de recente gebeurtenissen. Toch laat een woordvoerder de reden van het vertrek in het midden. De Raad van Toezicht vindt haar keuze om afstand te doen van haar positie getuigen van moed.

Delsing is sinds 2016 algemeen directeur bij het CBR. In een officiële verklaring valt te lezen dat ze „als eindverantwoordelijke voor de gehele organisatie van het CBR heeft besloten niet langer in aanmerking te willen komen voor een tweede termijn als algemeen directeur”.

Half jaar wachten

De algemeen directeur maakt het kalenderjaar 2019 nog binnen haar huidige functie. Ze gaat zich in die tijd bezighouden met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid in Nederland. Een deel van haar werkzaamheden die vallen onder de divisie Rijgeschiktheid zullen door Jan Jurgen Huizing worden overgenomen.

Over deze divisie kwamen de meeste klachten binnen. Rijgeschiktheid geeft onder meer de gezondheidsverklaringen voor mensen die tussentijds gekeurd moeten worden wanneer hun rijbewijzen verlengd dient te worden. Dit is onder meer verplicht voor beroepschauffeurs en mensen met een verleden in de psychiatrie.

De doorlooptijden voor medische keuringen zijn sinds vorig jaar sterk opgelopen. Hierdoor kan de voltallige procedure die komt kijken bij het verlengen van een rijbewijs kan in sommige gevallen oplopen tot maar liefst zes maanden. Het CBR heeft te kampen met meer verzoeken en een tekort aan keuringsartsen. Daarnaast worden er intern vernieuwingen doorgevoerd aan de werkwijze en worden de ICT-systemen gemoderniseerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.