Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 feb 2019 / 15:54 uur

Theresa May zet deur open voor brexit-uitstel

Als op 12 maart geen deal is goedgekeurd die de Britse uittreding uit de EU regelt, wil premier Theresa May het Lagerhuis zeggenschap gegeven over een mogelijk brexit-uitstel. Het is de bedoeling dat parlementariërs dan gaan stemmen over hoe het verder moet.

May probeert volgens Britse media een regeringscrisis te voorkomen. Bezorgde ministers hebben de premier onder druk gezet om te voorkomen dat het land op 29 maart zonder deal uit de EU vertrekt. Ze vrezen dat zo’n chaotische ‘no-deal-brexit’ rampzalig uitpakt voor het Verenigd Koninkrijk.

Geen voorstander van uitstel

Het Lagerhuis heeft eerder met grote meerderheid tegen de brexitdeal van May gestemd. Ze belooft nu dat het parlement aan zet komt als dat weer gebeurt. Parlementariërs mogen dan uiterlijk op 13 maart besluiten of ze zonder deal uit de EU willen stappen. Als daar onvoldoende steun voor is, mag een dag later worden gestemd over uitstel van de brexit.

„Het Verenigd Koninkrijk vertrekt op 29 maart alleen zonder deal als het Lagerhuis daar expliciet mee heeft ingestemd", beloofde May, die zelf geen voorstander is van uitstel. „Uitstel tot na eind juni betekent dat het Verenigd Koninkrijk moet meedoen aan de Europese parlementsverkiezingen."

May benadrukte dat „kort uitstel, tot uiterlijk het einde van juni, vrijwel zeker eenmalig zou moeten zijn." Ook beklemtoonde de premier dat uitstel niet betekent dat een vertrek zonder deal helemaal is uitgesloten. Dat kan volgens haar alleen door een deal rond te krijgen of de brexit af te blazen door de artikel 50-procedure in te trekken, wat ze niet van plan is.

Referendum

De premier haalde ook uit naar de leider van de grootste oppositiepartij, Jeremy Corbyn van Labour. „Hij wil een referendum houden dat verdeeldheid zal zaaien en ons land weer terug naar af brengt", zei May. Ze verweet haar politieke rivaal de uitslag van het referendum uit 2016 over het vertrek uit de EU niet te respecteren.

Corbyn klaagde op zijn beurt dat May en haar regering een potje maken van de brexit. Bedrijven verhuizen naar het buitenland en banen gaan verloren, stelde de Labourleider. „Zelfs nu, met nog een maand te gaan tot onze in de wet vastgelegde vertrekdag, heeft de premier niet duidelijk gemaakt wat ze wil bereiken in de nieuwe onderhandelingen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Theresa May zet deur open voor brexit-uitstel
Sluiten