Metro
Metro Nieuws 26 feb 2019 / 15:29 uur

NCTV: ‘Kans op aanslag blijft reëel’

Hoewel er al enige tijd geen aanslag meer is gepleegd, is het dreigingsniveau in Nederland nog altijd aanzienlijk. Dit blijkt uit het dinsdag verschenen rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV). Daarin valt te lezen dat „de kans op een aanslag reëel blijft.”

Internationale organisaties berekenden, aan de hand van het aantal doden als gevolg van terrorisme, dat er sprake is van een daling. Zo hadden we in 2014 te maken met een piek en is die voor het derde jaar op rij afgenomen. „De ‘aanslagluwe’ periode duurt nog altijd voort. In West-Europese landen zijn vorig jaar slechts zes jihadistische aanslagen gepleegd, dat sterk afwijkt van de bijna twintig jihadistische aanslagen in 2017.”

Integreren in de Nederlandse samenleving

Het feit dat er nog altijd gesproken wordt van een dreiging ligt volgens de NCTV onder meer aan het oprollen van de ‘Arnhem-groep’ in september door inlichtingendienst AIVD. Deze groep van zeven Nederlandse jihadisten was bezig met het plannen van een aanslag op een evenement. Ook na de arrestatie zijn er aanwijzingen dat aanhangers van deze jihadistische groepering zich bezighouden met het plannen van een aanslag. „Al heeft dat tot op heden niet tot een concrete dreiging geleid.”

Deze groepering zou bestaan uit ruim vijfhonderd personen en duizenden aanhangers. „De verwachting is dat de komende jaren jihadisten – ex-gedetineerden en ‘terugkeerders’- in de Nederlandse samenleving zullen (her-)integreren en zich op soortgelijke wijzigen zullen bewegen in salafistische netwerken.”

Daar komen de zorgen over de ontwikkelingen binnen extreemrechts nog bij. Uit het rapport blijkt dat door de toenemende polarisatie in Nederland, de kans groeit dat een eenling overgaat tot geweld. „Het gevaar dat uitgaat van de lone actor bij de toepassing van rechts-terroristisch geweld is in Nederland inmiddels belangrijker dan de dreiging van geweld door grotere groepsverbanden.”

Polarisatie

De toenemende polarisatie vindt vooral plaats op social media, waar ‘de strijd tegen de islam en het jihadisme’ gevoerd wordt. Omgekeerd wordt er volgens het AD door leiders uit salafistische kringen gewezen op ‘islamofobie’. „Deze wisselwerking draagt bij aan maatschappelijke polarisatie.”

Volgens de AIVD bevinden steeds meer Syriëgangers zich in in Syrië, Irak, of Turkije, in detentiekampen of gevangenissen. Het zou gaan om ongeveer 10 Nederlandse vrouwen met 25 kinderen en zo’n vijf mannen in detentiekampen in Noord-Syrië en twintig Nederlandse jihadisten in Turkije. Op dit moment hebben 85 Nederlandse jihadisten zich aangesloten bij IS.

Reageer op artikel:
NCTV: ‘Kans op aanslag blijft reëel’
Sluiten