Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 25 feb 2019 / 14:02 uur

LHBTI-koppels nu ook welkom in Duckstad

Voor het eerst sinds het begin van Donald Duck in 1952 verschijnt er een LHBTI-koppel in het blad. Op verzoek van een 10-jarig meisje wordt een koppel op de achtergrond in de strip aangepast. Dat waren eerst een man en een vrouw, nu zijn het twee vrouwen. Hier vroeg de 10-jarige Fenna om in het NOS Jeugdjournaal.

Duckstad

Fenna heeft zelf twee moeders en twee vaders en vindt het belangrijk dat dit als normaal gezien wordt. Donald Duck of Katrien hoeven van haar niet een LHBTI-personage te worden, een koppeltje op de achtergrond volstaat al. Volgens haar lijkt het namelijk „alsof het in Duckstad helemaal niet bestaat”.

Het is niet de eerste stap van de Donald Duck richting diversiteit. In 2016 werd een personage in een rolstoel geïntroduceerd: dit is een vriendje van Kwik, Kwek en Kwak.

Niet tussen de oren

Om het lesbische koppeltje in de strip te krijgen, ging Fenna langs op de hoofdredactie van de Donald Duck. Hoofdredacteur Joan Lommers vertelde haar dat zulke koppels ontbreken omdat het „niet tussen de oren zit van de tekenaars”, Fenna vindt dat, naar eigen zeggen, „een beetje belachelijk”.

Hierom is een tekening, die al bij de drukker lag, aangepast. Door middel van hartjes moet het duidelijk worden dat de twee vrouwen op het terras verliefd zijn.

Marvel

Stripboekenuitgever Marvel maakte een tijd geleden juist de opmerking dat de traditionele lezer „geen lesbische held wil". Ze schrappen een groot aantal titels met niet-witte en LHBTI+ personages, omdat ze te slecht verkopen. Dit schrijven buitenlandse media.

Reageer op artikel:
LHBTI-koppels nu ook welkom in Duckstad
Sluiten