Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 feb 2019 / 14:00 uur

Vegan studentenvereniging: genieten van potlucks

Geen bitterballen op de VrijMiBo, niet bij Vegan Student Association (VSA). De studentenvereniging bestaat officieel nu anderhalve week en presenteert zichzelf als de eerste veganistische studentenvereniging van Nederland.

Het betekent overigens niet dat je een veganist móét zijn om je aan te sluiten. „Vegetariërs zijn gewoon welkom bij ons", verklaart vice-president Oskar Bakker. „Een interesse in veganisme is het enige waar we om vragen. We hopen dat ook mensen die geïnteresseerd zijn om minder vaak dierlijke producten te eten of studenten die proberen veganistisch(er) te leven op onze evenementen afkomen."

Potlucks

Maar mensen overhalen om veganist te worden, is echter niet het primaire doel van VSA. „Het is een manier om veganisten en mensen met een interesse in plantaardig eten samen te laten komen om leuke dingen te doen. Dit kan in de vorm van samen eten, een borrel organiseren en andere dingen die bij elke studentenvereniging gebeuren. Op het moment organiseren wij veel potlucks. Iedereen maakt dan thuis een gerecht klaar om mee te nemen en samen met de andere leden op te eten."

Bakker hoopt met VSA wel het veganistische eten beter te kunnen agenderen. „Het hebben van een vereniging zorgt ervoor dat we effectiever mensen kunnen bereiken en verandering teweeg kunnen brengen op de universiteit en in de stad. Wij kunnen als vereniging bewustzijn scheppen en hopelijk verandering teweeg brengen door evenementen te organiseren en in gesprek te gaan met studenten en de universiteit."

Een ander aspect dat daarbij ook om de hoek komt kijken, is het imago van veganisme. „Dat kan zeker wat beter", geeft Bakker toe. „Wij hopen te laten zien dat het niet super moeilijk is om als veganist te leven en dat je niet veel hoeft op te geven. Zo hopen wij door het houden van evenementen als kookworkshops en gezamenlijke etentjes te laten zien dat je qua smaak en eten niets hoeft op te geven als je besluit veganist te worden."

Impact op het klimaat

Verder komt een van de grootste politieke discussiepunten ook om de hoek kijken. „Het draait voor ons ook zeker om het klimaat. Wij hopen bewustzijn te creëren over de impact die je dieet en levensstijl op de aarde hebben."

Hoewel de club officieel dus pas anderhalve week oud is, is er veel interesse van buitenaf. Ook vanuit andere steden „We hopen in de nabije toekomst ook veganistische studentenverenigingen in andere steden op te helpen zetten. Als veganisten in andere steden geïnteresseerd zijn in het oprichten van een vereniging in hun eigen stad, dan kunnen ze ons altijd een berichtje sturen via Facebook."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vegan studentenvereniging: genieten van potlucks
Sluiten