Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 feb 2019 / 08:08 uur

Honderden Ajax-supporters demonstreren in Den Haag

Fans van Ajax verzamelen zich zondagmiddag tijdens de wedstrijd ADO – Ajax op het Malieveld in Den Haag. De fans gaan demonstreren omdat ze al jaren niet meer welkom zijn als uitpubliek in het Cars Jeans Stadion van ADO.

Hooligans

Volgens een woordvoerder van de gemeente zouden er zo’n 250 mensen aanwezig zijn; vijf Amsterdamse bussen met supporters. Rond de demonstratie zijn veel veiligheidsmaatregelen van kracht. Er is geen tegendemonstratie van ADO-supporters aangekondigd, maar „we houden rekening met alle scenario’s", laat een woordvoerder weten.

Duels tussen Ajax en ADO worden sinds 2006 zonder supporters van de uitspelende club afgewerkt. Reden voor dat besluit was een gewelddadige bestorming van een supportershonk van ADO door hooligans van Ajax. Beide clubs overleggen al langer hoe ze weer supporters naar onderlinge duels kunnen meenemen. Vooral Ajax wil het verbod op supporters van de uitspelende club zo snel mogelijk opheffen.

‘Tot zondag joe’

Het is niet de eerste keer dat fans van Ajax in Den Haag dreigen te demonstreren. Ze liepen ook rond met die plannen in de aanloop naar een bekerduel met Scheveningen, dat in september 2017 zou plaatsvinden in het stadion van ADO. Fans van Ajax waren toen eveneens niet welkom. Ze zagen op het laatste moment af van een demonstratie op het Malieveld omdat de burgemeester van Den Haag, de KNVB en ADO Den Haag hadden toegezegd gesprekken te voeren over het verbod op ‘uitsupporters’.

Kans op onrust in Den Haag door Ajax-demonstratie
Het bekladde standbeeld / ANP

Afgelopen vrijdag bleken verschillende Amsterdamse gebouwen en het beeld van de Dokwerker besmeurd te zijn met groene en gele verf, de clubkleuren van ADO. Op Instagram hebben aanhangers van ADO Den Haag foto’s geplaatst van het beeld en meerdere bekladdingen met de tekst: „Tot zondag joe." Burgemeester Femke Halsema liet weten aangifte te zullen doen en de Haagse club distantieerde zich van de bekladdingen.

Reageer op artikel:
Honderden Ajax-supporters demonstreren in Den Haag
Sluiten