Metro
Metro Nieuws 24 feb 2019 / 08:52 uur

Wow, het kan woensdag wel 20 graden worden!

Een heftige overgang is het zeker wel. De truien zijn nog niet eens opgeborgen of de zon laat zich alweer flink zien. En hoe, woensdag kan het namelijk wel 20 graden worden. Uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar.

Uitzonderlijk

Dat het zo’n zacht weer is deze maand, is volgens Weerplaza uitzonderlijk. 20 graden is voor meteorologen een grens voor een ‘warme dag’, als die nu al – in eind februari – behaald zou worden is dat volgens hen „uitzonderlijk vroeg”. Of het ook daadwerkelijk 20 graden gaat worden, is overigens de vraag. Dan moet namelijk álles meezitten. Er moet „volop zon zijn, zelfs geen sluierwolken en niet te veel wind”, aldus meteoroloog Ben Lankamp. Vooral in het zuiden en zuidoosten zal er zeer zacht weer zijn.

De komende dagen blijft het zonnig en droog, met temperaturen tussen de 15 en 18 graden. Woensdag is daarbij de uitschieter, waarbij de temperaturen de 20 aan kunnen tikken. Na woensdag is het weer even gedaan met de pret: dan is er meer bewolking, kans op regen en wordt het een paar graden kouder.

Weerrecord

Volgens Weeronline is het in februari zo zonnig geweest, dat de maand waarschijnlijk in de top-3 zonnigste februarimaanden terecht zal komen. De afgelopen winter krijgt ook een notering: in de top-10 warmste winters. Waar het normaal gesproken gemiddeld 3,4 graden is, lag het gemiddelde de afgelopen maanden op 5,2 graden.

Het zou mogelijk zijn dat er woensdag een weerrecord gebroken gaat worden. Het regionale record voor woensdag 27 februari stamt uit 1959 en staat op 17,8 graden. In De Bilt staat het record voor die dagen op respectievelijk 15,1 (1964) en 16,3 graden (2003).

Reageer op artikel:
Wow, het kan woensdag wel 20 graden worden!
Sluiten