Metro
Metro Nieuws 18 feb 2019 / 09:09 uur

Bereid je alvast voor: dinsdag wéér een supermaan

We zijn nauwelijks bekomen van de superbloedmaan, of de volgende supermaan staat alweer op het programma. Heb je je telescoop alvast bij de hand?

Begin van de avond

Dinsdagavond is de volle maan veel groter dan normaal en schijnt het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. Volgens Weeronline komt dat doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer, bij een supermaan is dat ‘slechts’ 357.000 kilometer.

Wanneer kun je nou het beste kijken naar die supermaan? Hij lijkt het grootste aan het begin van de avond, wanneer de zon net onder is.

Superbloedmaan

De afgelopen supermaan was op maandag 21 januari te bewonderen. Maar dat was niet zomaar een supermaan, nee het ging toen om een superbloedmaan. Een totale maansverduistering, waardoor hij rood kleurt, in combinatie met een supermaan, waardoor hij ook nog eens heel groot is. Die totale maansverduistering was vorig jaar ook al eens te zien, maar dan zonder het ‘super’ deel, waardoor er slechts een piepklein rood stipje zichtbaar was.

Heb je de superbloedmaan gemist of ga je de supermaan missen? Niet getreurd. Op 7 september 2025 staat er weer een volledige maansverduistering op de planning.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bereid je alvast voor: dinsdag wéér een supermaan
Sluiten