In het nieuws

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes van Delft.

Foto van 'Erik Jonk'

12 DEC 2018

Als Justin Bieber jouw ontwerp ’post’, Disney met je wil samenwerken en je de Oscar onder de schilders krijgt uitgereikt: dan heb je je topjaartje wel. Maar ja, wat is dat waard als je je grote held nooit meer terug zal zien?

Het jaar van

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 1: Erik Jonk en Loes van Delft.

,,Ik sprak Loes van Delft 2,5 jaar geleden toen haar Pjipje, een aandoenlijk wezentje dat in al haar werk terugkomt, langzamerhand de wereld begon te veroveren. Als dank voor het artikel maakte Loes een tekening voor me, van Pjipje uiteraard. Dat had zij niet hoeven doen, maar Loes deed het. Ze liet de tekening achter bij haar broer in mijn woonplaats Amsterdam en – zoals dat gaat – ‘zou ik die wel een keer ophalen’. Het kunstwerk lag er dit jaar dus nog steeds… Het jaar waarin het ene na het andere succes op Loes’ pad kwam, maar ook het jaar waarin haar broer op 31-jarige leeftijd overleed. Voor dit interview spraken we af in het huis waar haar broer tot de afgelopen zomer woonde. Het appartement is sinds afgelopen weekend van Loes en haar zus, de tekening van mij."

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes van Delft en Erik Jonk.

Rollercoasterjaar

Het giet van de lucht als Metro Loes van Delft (27) ontmoet in een appartement in hartje Amsterdam. De kunstenares (schilderen en graffitikunst op doeken, allerlei objecten, kleding en sinds kort ook beelden) is het zonnetje in huis, als ze bezig is met haar mams en vriend van haar moeder de kerstboom op te tuigen. Het is tekenend voor het rollercoasterjaar waarin de Brabantse zich bevond. Voor een jaar van groot verdriet en een jaar waarin plotseling alles meezat en een wereld werd gewonnen.

Een nieuw niveau

We zijn in het huis van haar broer Niki, die begin juli op 31-jarige leeftijd aan een slopende ziekte overleed. Loes van Delft spreekt liever van ‘een nieuw niveau’ waarnaar haar broer is verdwenen. Ze was een maand lang helemaal kapot, maar veel betere tijden braken aan. Loes wist al even dat Justin Bieber een leren jasje met haar ontwerp in de kast had hangen. Maar damn, wanneer verscheen hij met dat kledingstuk nou eens op social media?, vroeg Loes zich al tijden af.

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Dé Bieberfoto met Loes’ leather jacket.

In augustus was het zover, met dank aan Jeremy Bieber, ‘vader van’, die de foto postte. Haar aantal Instagramvolgers steeg naar bijna 90.000, Loes verscheen op de buis in talkshow M en iedereen wilde wel iets van haar. Maar als het aan de kunstenares zelf ligt, is haar broer verantwoordelijk voor wat er plots gebeurde. Die moet dat hebben geregeld, vanuit dat ‘andere niveau’. „Dat kan niet anders”, is ze stellig. „Niki zei het altijd al: Loes, je moet een fóto van die Bieber hebben.” De foto van de leather jacket kwam dus, gedragen tijdens een motorrit. „Oh mijn God, die is het coolste ooit. Bedankt”, reageerde de maakster zelf. „Ik zag het en lag te schreeuwen en janken in bed. Mijn zus kwam uit de douche rennen om geschrokken te vragen what the fuck eraan de hand was. Ze moest me in mijn gezicht slaan om te beseffen dat het echt was. Fu-cking vet.”

Respect

Het jaar 2018 levert haar berichtjes op van vrienden, maar ook volslagen onbekenden. „Moet je lezen”, laat Loes op haar smartphone zien. „‘Bizar wat er met jouw leven gebeurt. Successen die mijn wereld te boven gaan, maar ook het verdriet. Bedenk maar dat die jongen hierboven alles voor je regelt, zonder te kort te doen aan wat je zelf allemaal hebt geregeld. Respect.’ Echt lief dit, toch?”

Misschien kan ze het verdriet een plaats geven (of juist nog niet), door al die successen van dit jaar. Ze somt ze zo op. „Wat zeker bij 2018 hoort, is mijn opening bij Cobra Art hier in de stad, een galerie waar iedere kunstenaar op dit moment mee wil werken. Ik had er een duoshow met David Stesner uit New York. Waanzinnig. Er is veel verkocht en er kwam veel publiek, terwijl ik dacht dat Cobra Art voor mij te hoog gegrepen was.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Pjipje veroverde al langer de wereld. Voor Loes is het geen bepaald diertje, maar betekent het wezentje telkens iets anders.

Dat laatste is Loes ten voeten uit. Haar creaties met het figuurtje Pjipje, vernoemd naar de knuffel van haar neefje, hangt overal ter wereld, maar twijfel is er altijd. „Sick eigenlijk hè? Ik ben nogal voorzichtig. Er zijn zoveel kunstenaars die roepen ‘kijk toch eens wat ik allemaal maak, kijk eens hoe goed ik ben.’ Ik vind dat niks. Laat anderen maar over je oordelen of je een geweldige kunstenaar bent.”

Nijntje van een meter

Terug naar de successen, terwijl Loes op de grond voor de kerstboom zit. Aan de ene kant – uiteraard – een Pjipje aan de wand, aan de andere kant een lichtgevende Nijntje van een meter hoog. Lekker knus. „Dit jaar heb ik weer samengewerkt met Louise Gallery in het Belgische Durbuy; en ook een grote show in Taiwan gedaan, waar duizenden werken hangen. In Azië zijn ze dol op creaties als Pjipje. Maar ik heb ook hele andere kunst gemaakt, zoals logo’s geschilderd en uitgezaagd voor merken als Chanel en Louis Vuitton. Ik maak grote beelden... Jaja, kleine Pjipje wordt groot. Het is goed, want als kunstenaar moet je blijven experimenteren en soms durven.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Alsof het nog niet genoeg was, stond Disney voor een samenwerking voor de deur. Niet letterlijk, want het was MOAM Amsterdam. Dat platform voor jong creatief talent zocht voor Disney kunstenaars die iets met de negentigjarige Mickey Mouse wilden doen. Samen met achttien andere kunstenaars mocht Loes iets Mickey Mouse-gerelateerds maken. „Geen twijfel mogelijk, hoger dan Disney kan ik eigenlijk niet gaan, dacht ik meteen. Mijn werk leent zich er goed voor. Net als Pjipje zijn de creaties van Disney vaak lief en ontwapenend, dus ik snapte wel dat mijn werk was opgevallen. Gelukkig maar.” Loes’ Mickey van 1.56 meter hoog was dit najaar in het Krasnapolsky aan de Dam en in de Beurs van Berlage in Amsterdam te zien. Mogelijk volgt volgend jaar een vervolg van de show in Parijs, waarbij Disneyland een logische plek zou zijn.

'Iedereen died voor die prijs'

En toen kwam er onlangs nog de Global Art Award in Dubai. Tweeduizend kunstenaars uit de hele wereld deden mee en Loes kwam door publieksstemmen bij de tien genomineerden in de categorie painting. Een internationale jury bepaalde uiteindelijk de winnaar en toen de naam Loes van Delft klonk, ging dat in het warme Dubai compleet langs haar heen. „Even later besefte ik hoe vet het is dat een internationale jury je bekroont. Het is toch een soort Oscar voor een schilder. Iedereen diéd voor die prijs, terwijl het alleen maar om de eer gaat. Mijn vader was erbij, hij heeft me altijd gesupport. ‘Hier heb je het voor gedaan Loesje’, zei hij nadat hij was uitgeschreeuwd. Ik ben zo blij met hem. Leraren vonden mij en mijn tekeningen als onzeker meisje maar niks, maar hij stond altijd achter me.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes krijgt de Global Art Award overhandigd door ‘highness sheikh Saeed bin Tahnoun’, in Dubai beter bekend als de kunst-sheikh. / Foto: Global Art Agency

De spurt die Loes de laatste maanden maakt, is natuurlijk niet helemaal aan Justin Bieber te danken. Ze heeft keihard gewerkt en geprobeerd. „Maar”, geeft ze als eerste toe, „een duwtje in de rug heeft Bieber me absoluut gegeven. Mensen denken toch: als hij het mooi vindt... Dat gegeven heb ik via social media goed gebruikt.”

Alles uit eigen handen

Concessies doet ze met de grote successen niet. Een grote partij, zeg H&M, die met één ontwerp van Loes 1 miljoen spijkerjackies wil drukken? No way. „Elk kunstwerk moet uit mijn eigen handen komen. Ook de vele uitnodigingen voor feestjes die ze in de bus krijgt, pakt ze niet aan. „Een beetje tussen opgespoten tieten lopen en mensen met een kijk-mij-eens-cool-zijn-look... niks voor mij. Get real man, ik ben er allergisch voor. Iemand wil al een boek over me schrijven. Nou, kom over twintig jaar maar terug. Mijn kunst staat voorlopig op de eerste plaats.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes en haar broer Niki, die de afgelopen zomer uit haar leven wegviel. ,,Mijn held.”

De dreun

Maar ja, al vertelt Loes haar verhaal met een stralende lach: de dreun in juli was er dus ook. Broer Niki kon de strijd tegen zijn ziekte niet winnen. „Mijn held. Het leek even beter te gaan, maar helaas... Tijdens het eerste deel van zijn ziekte ben ik tien maanden lang elke dag bij hem geweest en stond de kunst op een heel laag pitje. Ik wilde sterk zijn en bij mijn familie zijn. Tegen de wereld zei ik: gaan jullie maar door. Nu lijk ik ook sterk, maar misschien heb ik het wat verdrongen. Maar weet je? Mijn broer heeft vlak voordat hij naar een ander niveau ging gezegd dat hij me altijd zou willen helpen. Ik denk dat dat ook al gebeurd is, gezien de laatste maanden. Hij zal altijd in mijn werken terugkomen. Door een simpele letter N op een werk, of een kunstwerk over The Lion King omdat hij daarvan zo’n fan was. Kan van alles zijn. Fysiek is hij er niet meer, maar ik voel dat hij me helpt en erbij is.”

Op de deur van het appartement hangt Nikki’s naambordje nog onder de bel. Dat blijft zo. En als Loes in dit huis zit op 31 december en dit knotsgekke jaar nog eens rustig overziet? „Dan denk ik: ik wil al mijn successen van 2018 inleveren om mijn broer terug te krijgen. Punt.”


‘Softwarefout oorzaak van lange 112-storing’

‘Softwarefout oorzaak van lange 112-storing’

Veel vragen over de 112-storing / ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 UUR

Twee dagen na de landelijke telefoniestoring is het nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het kan dat alarmnummer 112 maandag urenlang onbereikbaar was. In 2012 was het noodnummer ook al een tijd onbereikbaar. Toenmalig minister Opstelten (Justitie en Veiligheid) beloofde destijds dat zoiets nooit meer zou mogen gebeuren. Toch kampte het systeem nu opnieuw met een storing. Verschillende politici willen opheldering over de oorzaak van de KPN-storing en hoe deze tot chaos kon leiden.

Nood

„112 blijft te allen tijden de levenslijn van onze samenleving”, aldus SP-kamerlid Ronald van Raak tijdens het overleg gisteren. „In 2012 is ons een back-up beloofd van 112. Hoe kan het dat een back-up van een levenslijn niet werkt? En waarom waren er geen andere providers die KPN ten tijde van nood konden overnemen?”


Italië door naar kwartfinales WK vrouwenvoetbal

Italië door naar kwartfinales WK vrouwenvoetbal

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Italiaanse voetbalsters hebben zich weten te plaatsen voor de kwartfinales van het WK vrouwenvoetbal. Als de Nederlandse vrouwen dinsdagavond winnen, zullen ze tegen de Italianen in de kwartfinales spelen. De Italianen speelden in Montpellier tegen China, die ze met 2-0 wisten te verslaan. Daarmee zitten ze bij de laatste acht.

Doelpunten

Na een kwartier spelen stond de 1-0 al op het scorebord. De snelle Italiaanse Valentina Giacinti was al een paar keer gevaarlijk geweest toen de aanvalster alert reageerde na een halfslachtige redding van doelvrouw Peng Shimeng. China werd daarna wel sterker, maar dat leidde niet tot doelpunten.


Meer dan vijf miljoen voor Maartens zwemtocht

Meer dan vijf miljoen voor Maartens zwemtocht

De laatste loodjes / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

„Ik voel me wel okee." Het gaat goed met Maarten van der Weijden. Na tweehonderd kilometer te hebben gezwommen, zo'n acht liter slootwater binnen te hebben gekregen en meer dan vijf miljoen euro te hebben opgehaald, kijkt hij terug op een geslaagde Elfstedenzwemtocht.

Smerig

„Ik heb wel wat spierpijn en wat schuurplekken, maar ik voel me stukken beter dan vorig jaar", vertelt Van der Weijden in de talkshow M. „Vorig jaar was echt een lijdensweg, nu kon ik ook echt genieten." Het herstel ging dit jaar ook een stuk vlotter dan vorig jaar: zijn handen zijn alweer helemaal de oude.


Grapje van politie valt in verkeerde keelgat

Grapje van politie schiet in het verkeerde keelgat

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Rotterdamse politie heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt toen ze op Twitter een grapje maakten over schoonmoeders. De opmerking over het achterlaten van je schoonmoeder in de auto zorgde voor redelijk wat reuring.

De warmste 25 juni aller tijden houdt de gemoederen flink bezig. Maandag was het echter ook behoorlijk warm in ons landje. De politie van Rotterdam-Oost waarschuwde daarom om zeker geen kinderen of dieren achter te laten in de snikhete auto. „Je schoonmoeder erin achterlaten is overigens best prima”, voegde de politie er op ludieke wijze aan toe op Twitter.


Officieel warmste 25 juni aller tijden

Officieel warmste 25 juni aller tijden

Veel Nederlanders zoeken verkoeling op het strand / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Je klotsende oksels en plakkerige benen zijn niet voor niets geweest. Het is namelijk officieel de warmste 25 juni ooit gemeten. Om 16.20 uur tikte de thermometer in De Bilt de 33,1 graden aan.

Record

Het oude record stamt uit 1976, toen was het op 25 juni 32,9 graden in De Bilt. Met deze warmste 25 juni ooit hebben we ook gelijk het zesde warmterecord van het jaar te pakken. In februari werd op vier dagen een officieel dagrecord gevestigd, evenals op 2 juni. Kouderecords hebben we nog niet gehad in 2019.


Softwarefout vermoedelijk oorzaak 112-storing

Softwarefout vermoedelijk oorzaak 112-storing

Minister Grapperhaus geeft uitleg over de storing / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Aan de storing die maandag urenlang het noodnummer platlegde, ging waarschijnlijk een softwarefout vooraf. Door die fout in het zogeheten routeringsplatform, dat alle inkomende telefoongesprekken doorstuurt naar hun bestemming, werkte het telefoonnet niet. Hoewel het platform meerdere systemen kent, trad de fout waarschijnlijk tegelijkertijd in alle systemen op.

Hack

Door de storing was het alarmnummer 112 urenlang niet bereikbaar. Ook het nummer 0900-8844 voor niet-storende gevallen kampte met een storing. De politie riep mensen in nood via social media contact op te nemen met de hulpdiensten. Ook werden er verschillende alternatieve nummers gedeeld waarop de hulpdiensten bereikbaar waren. Eén van die nummers bleek later de tiplijn van de Telegraaf te zijn.


Festivals bereiden zich voor op hitte komend weekend

Festivals bereiden zich voor op hitte komend weekend

Bezoekers Best Kept Secret zoeken verkoeling op / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Verschillende festivals maken zich alvast klaar voor de hitte het komende weekend. De organisaties treffen maatregelen om het voor de festivalgangers zo aangenaam mogelijk te maken.

Zo heeft het Haagse Parkpop extra punten waar bezoekers gratis water kunnen tappen en zijn er schaduwplekken ingericht, laat een woordvoerder weten. Ook is zonnebrand toegestaan en mogen waterflesjes zonder dop mee naar binnen. Het Amsterdamse Awakenings heeft alvast extra water ingeslagen. Water kan, net zoals bij voorgaande edities, gratis bij verschillende waterpunten gehaald worden. Ook staan er meer ventilatoren in tenten.

Hitteplan


Kabinet werkt aan plannen voor rekeningrijden

Kabinet werkt aan plannen voor rekeningrijden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet werkt aan een manier om een vorm van rekeningrijden in te voeren. Dat melden Haagse bronnen. Er liggen momenteel meerdere varianten op tafel, om automobilisten naar gebruik te laten betalen.

Vroempoen

Het rekeningrijden, of 'vroempoen' zoals Arjan Lubach het een tijdje terug in zijn show noemde, is een gevoelig onderwerp binnen de huidige coalitie. De VVD met verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen verzette zich tot nu toe fel. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet vorige week al doorschemeren dat er binnen de partij toch wordt nagedacht over kilometerbeprijzing. Dat terwijl hij in januari nog zei dat het rekeningrijden voorlopig niet nodig zou zijn.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


34,2 graden; nooit eerder zo warm op 25 juni

Nooit eerder was het op 25 juni zo warm als dit jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nooit eerder is het op 25 juni zo warm geweest als dit jaar. In het Gelderse Hupsel werd dinsdagmiddag een temperatuur van 34,2 graden gemeten.

Zesde warmterecord?

Het vorige record stond op 34,0 graden en werd in 1976 gemeten in Volkel. Mocht het ook in De Bilt warmer dan 32,9 graden worden, dan is het officiële warmterecord ook verbroken. Het zou dan alweer het zesde officiële warmterecord van dit jaar zijn: in februari werd op vier dagen een officieel dagrecord gevestigd, evenals op 2 juni.


Vrouw bestormt cockpit: Wil iedereen vermoorden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De passagiers van de vlucht die zaterdag van Londen naar Dalaman (Turkije) ging, hebben geen hele rustige reis gehad. Een vrouwelijke medereiziger ging namelijk compleet door het lint en moest uiteindelijk in bedwang gehouden worden.

Het was de voormalig clubbewaker Steven Brown die de vrouw met veel moeite tegen wist te houden. „Ze leek over superkrachten te beschikken, alsof ze bezeten was", zo tekent The Daily Mail op uit zijn mond. „Ze stormde naar de voorkant van het vliegtuig en duwde een stewardess met bruut geweld opzij. Een collega probeerde haar tegen te houden, maar maakte ook geen kans."

LSD


Tijd voor de airco: deze mythes zijn wel/niet waar

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

We zitten momenteel midden in de eerste hittegolf van het jaar en hier en daar worden de hitteplanne uitgerold. De meeste van ons zoeken dan ook snel de verkoeling van een goed gekoeld kantoor of woonkamer op. Maar telkens wanneer de airconditioner op volle toeren draait duiken er ook weer een aantal hardnekkige mythes op. Ferry van der Heiden van LG Air Solutions licht er voor Metro zes voor je uit.

De filters moeten één keer per jaar schoongemaakt worden

Fabel. Het reinigen van je filters eens in de twee a drie maanden zorgt voor efficiëntie van je airconditioner. Daarnaast verbetert het ook de kwaliteit van de lucht die de airconditioner uitblaast.


Zeehond vertoeft op woonboot in Breukelen

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zeehond die zondag opdook bij een sluis in De Kwakel (Noord-Holland) heeft maandagavond enige tijd vertoefd op een woonboot in het Oude Aa bij Breukelen (provincie Utrecht). Het zeehondencentrum Pieterburen kreeg een melding van de eigenaresse van de woonboot, waar het dier op het dek lag.

Het zeehondencentrum wil de ringelrob vangen omdat het dier normaal leeft in het poolgebied bij Noorwegen en niet gewend is aan hoge temperaturen.


Britse industrie tegen Johnson: no-deal geen optie

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse auto-industrie heeft opnieuw gewaarschuwd tegen het gevaar van een vertrek uit de Europese Unie zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, de no-dealbrexit. De voorzitter van de Vereniging van Motorfabrieken en -Handel (SMMT), Mike Hawes, zei dat de sector al erg lijdt onder de onzekerheid en de angst voor een no-deal. Die is geen optie voor de industrie.

Handel ongehinderd

De eerste taak van de volgende premier is ervoor te zorgen dat er een overeenkomst komt, waarbij de handel ingeval van een brexit ongehinderd doorgaat. Onze auto-industrie heeft niet alle tijd en kan zich geen no-deal veroorloven, zei Hawes.


Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De langste gecombineerde achtbaan en animatiefilm ter wereld is – net over de grens – geopend. Crazy Bats in pretpark Phantasialand in Duitsland is een achtbaanrit van 4 minuten die je rijdt met een Virtual Reality-bril (VR) op je hoofd.

Moeilijk project

Terwijl je in de achtbaan hobbelt, stijgt, daalt en door de bochten zoeft, maak je tegelijkertijd een reis door een driedimensionale, virtuele omgeving in bioscoopkwaliteit. Animatiestudio Ambient Entertainment heeft de film voor het pretpark bij Keulen ontwikkeld. De studio vond de opdracht moeilijker dan ‘normaal gesproken’, omdat de film zich niet op één vlak maar om de kijker heen speelt. „VR is in Phantasialand naar een hoger niveau getild”, zegt Bernd Bohnert van Ambient.


'Studenten kunnen toetsvragen online kopen'

Vragen van universitaire examens zijn makkelijk te koop via internet. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Toetsvragen van examens op universiteiten zijn eenvoudig te koop via internet. Het gaat om zogenaamde testbanks, die alleen voor docenten bedoeld zijn. Ook antwoorden op de vragen worden verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. De vragen, met soms bijbehorende antwoorden, stonden al voor een paar tientjes te koop op websites als Stuvia. Na vragen van het AD heeft Stuvia de bestanden direct verwijderd. „Dit mag niet verhandeld worden via ons”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Inspiratie


Goede nacht Van der Weijden: Zoveel fitter gefinisht

Maarten van der Weijden/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maarten van der Weijden heeft een goede nacht gemaakt, nadat hij maandagavond in Leeuwarden zijn Elfstedenzwemtocht volbracht. Dat laat zijn dokter Marco Blanker weten.

Fris aan het ontbijt

„Hij heeft zich vanochtend fris gewassen gemeld bij het ontbijtbuffet in het hotel. Hij heeft een uitstekende nachtrust achter de rug. Hij voelt zich wel brak na alle inspanningen. Maar het gaat zoveel beter dan vorige keer, omdat hij nu zoveel fitter uit het water is gekomen", aldus Blanker.


Mazelenuitbraak Urk: negen kinderen, een volwassene

Urk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op Urk zijn de mazelen uitgebroken. Negen kinderen en één volwassene uit het Flevolandse stadje hebben zich bij de GGD gemeld met de ziekte, dat meldt Omroep Flevoland. Het is de eerste keer sinds 2013 dat de ziekte er is uitgebroken.

De GGD bekijkt momenteel wat de vervolgstappen kunnen zijn. Zo probeert het een inschatting te maken of het nodig is om mensen die in contact zijn geweest met de patiënten in te enten of antistoffen toe te dienen.

Zwakkere groepen


Koude douche en ijs voor dierentuinbewoners

Olifanten in Artis Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hoewel veel dieren in de Nederlandse dierentuinen goed tegen de warmte kunnen, zorgen de parken er wel voor dat hun bewoners de nodige verkoeling krijgen. Zo kunnen de gorilla's in Artis in Amsterdam zich onderdompelen in een verkoelend bad en krijgen de wasberen, rode vari's (halfapen) en stinkdieren ijs met daarin fruit en noten.

Modderbad

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kunnen de dieren even de zon ontwijken in hun binnenverblijf of buiten een plekje zoeken in de schaduw. Voor de olifanten is er een modderbad. Ze bedekken zich volgens de dierentuin graag met een laagje modder, dat beschermt tegen de felle zon en parasieten. Het vocht uit de modder zorgt bovendien voor verkoeling. Ook krijgen de olifanten op warme dagen twee keer per dag een douche en kunnen ze in het bad. „Helemaal kopje onder met alleen de slurf als snorkel."