In het nieuws

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes van Delft.

Foto van 'Erik Jonk'

12 DEC 2018

Als Justin Bieber jouw ontwerp ’post’, Disney met je wil samenwerken en je de Oscar onder de schilders krijgt uitgereikt: dan heb je je topjaartje wel. Maar ja, wat is dat waard als je je grote held nooit meer terug zal zien?

Het jaar van

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 1: Erik Jonk en Loes van Delft.

,,Ik sprak Loes van Delft 2,5 jaar geleden toen haar Pjipje, een aandoenlijk wezentje dat in al haar werk terugkomt, langzamerhand de wereld begon te veroveren. Als dank voor het artikel maakte Loes een tekening voor me, van Pjipje uiteraard. Dat had zij niet hoeven doen, maar Loes deed het. Ze liet de tekening achter bij haar broer in mijn woonplaats Amsterdam en – zoals dat gaat – ‘zou ik die wel een keer ophalen’. Het kunstwerk lag er dit jaar dus nog steeds… Het jaar waarin het ene na het andere succes op Loes’ pad kwam, maar ook het jaar waarin haar broer op 31-jarige leeftijd overleed. Voor dit interview spraken we af in het huis waar haar broer tot de afgelopen zomer woonde. Het appartement is sinds afgelopen weekend van Loes en haar zus, de tekening van mij."

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes van Delft en Erik Jonk.

Rollercoasterjaar

Het giet van de lucht als Metro Loes van Delft (27) ontmoet in een appartement in hartje Amsterdam. De kunstenares (schilderen en graffitikunst op doeken, allerlei objecten, kleding en sinds kort ook beelden) is het zonnetje in huis, als ze bezig is met haar mams en vriend van haar moeder de kerstboom op te tuigen. Het is tekenend voor het rollercoasterjaar waarin de Brabantse zich bevond. Voor een jaar van groot verdriet en een jaar waarin plotseling alles meezat en een wereld werd gewonnen.

Een nieuw niveau

We zijn in het huis van haar broer Niki, die begin juli op 31-jarige leeftijd aan een slopende ziekte overleed. Loes van Delft spreekt liever van ‘een nieuw niveau’ waarnaar haar broer is verdwenen. Ze was een maand lang helemaal kapot, maar veel betere tijden braken aan. Loes wist al even dat Justin Bieber een leren jasje met haar ontwerp in de kast had hangen. Maar damn, wanneer verscheen hij met dat kledingstuk nou eens op social media?, vroeg Loes zich al tijden af.

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Dé Bieberfoto met Loes’ leather jacket.

In augustus was het zover, met dank aan Jeremy Bieber, ‘vader van’, die de foto postte. Haar aantal Instagramvolgers steeg naar bijna 90.000, Loes verscheen op de buis in talkshow M en iedereen wilde wel iets van haar. Maar als het aan de kunstenares zelf ligt, is haar broer verantwoordelijk voor wat er plots gebeurde. Die moet dat hebben geregeld, vanuit dat ‘andere niveau’. „Dat kan niet anders”, is ze stellig. „Niki zei het altijd al: Loes, je moet een fóto van die Bieber hebben.” De foto van de leather jacket kwam dus, gedragen tijdens een motorrit. „Oh mijn God, die is het coolste ooit. Bedankt”, reageerde de maakster zelf. „Ik zag het en lag te schreeuwen en janken in bed. Mijn zus kwam uit de douche rennen om geschrokken te vragen what the fuck eraan de hand was. Ze moest me in mijn gezicht slaan om te beseffen dat het echt was. Fu-cking vet.”

Respect

Het jaar 2018 levert haar berichtjes op van vrienden, maar ook volslagen onbekenden. „Moet je lezen”, laat Loes op haar smartphone zien. „‘Bizar wat er met jouw leven gebeurt. Successen die mijn wereld te boven gaan, maar ook het verdriet. Bedenk maar dat die jongen hierboven alles voor je regelt, zonder te kort te doen aan wat je zelf allemaal hebt geregeld. Respect.’ Echt lief dit, toch?”

Misschien kan ze het verdriet een plaats geven (of juist nog niet), door al die successen van dit jaar. Ze somt ze zo op. „Wat zeker bij 2018 hoort, is mijn opening bij Cobra Art hier in de stad, een galerie waar iedere kunstenaar op dit moment mee wil werken. Ik had er een duoshow met David Stesner uit New York. Waanzinnig. Er is veel verkocht en er kwam veel publiek, terwijl ik dacht dat Cobra Art voor mij te hoog gegrepen was.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Pjipje veroverde al langer de wereld. Voor Loes is het geen bepaald diertje, maar betekent het wezentje telkens iets anders.

Dat laatste is Loes ten voeten uit. Haar creaties met het figuurtje Pjipje, vernoemd naar de knuffel van haar neefje, hangt overal ter wereld, maar twijfel is er altijd. „Sick eigenlijk hè? Ik ben nogal voorzichtig. Er zijn zoveel kunstenaars die roepen ‘kijk toch eens wat ik allemaal maak, kijk eens hoe goed ik ben.’ Ik vind dat niks. Laat anderen maar over je oordelen of je een geweldige kunstenaar bent.”

Nijntje van een meter

Terug naar de successen, terwijl Loes op de grond voor de kerstboom zit. Aan de ene kant – uiteraard – een Pjipje aan de wand, aan de andere kant een lichtgevende Nijntje van een meter hoog. Lekker knus. „Dit jaar heb ik weer samengewerkt met Louise Gallery in het Belgische Durbuy; en ook een grote show in Taiwan gedaan, waar duizenden werken hangen. In Azië zijn ze dol op creaties als Pjipje. Maar ik heb ook hele andere kunst gemaakt, zoals logo’s geschilderd en uitgezaagd voor merken als Chanel en Louis Vuitton. Ik maak grote beelden... Jaja, kleine Pjipje wordt groot. Het is goed, want als kunstenaar moet je blijven experimenteren en soms durven.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Alsof het nog niet genoeg was, stond Disney voor een samenwerking voor de deur. Niet letterlijk, want het was MOAM Amsterdam. Dat platform voor jong creatief talent zocht voor Disney kunstenaars die iets met de negentigjarige Mickey Mouse wilden doen. Samen met achttien andere kunstenaars mocht Loes iets Mickey Mouse-gerelateerds maken. „Geen twijfel mogelijk, hoger dan Disney kan ik eigenlijk niet gaan, dacht ik meteen. Mijn werk leent zich er goed voor. Net als Pjipje zijn de creaties van Disney vaak lief en ontwapenend, dus ik snapte wel dat mijn werk was opgevallen. Gelukkig maar.” Loes’ Mickey van 1.56 meter hoog was dit najaar in het Krasnapolsky aan de Dam en in de Beurs van Berlage in Amsterdam te zien. Mogelijk volgt volgend jaar een vervolg van de show in Parijs, waarbij Disneyland een logische plek zou zijn.

'Iedereen died voor die prijs'

En toen kwam er onlangs nog de Global Art Award in Dubai. Tweeduizend kunstenaars uit de hele wereld deden mee en Loes kwam door publieksstemmen bij de tien genomineerden in de categorie painting. Een internationale jury bepaalde uiteindelijk de winnaar en toen de naam Loes van Delft klonk, ging dat in het warme Dubai compleet langs haar heen. „Even later besefte ik hoe vet het is dat een internationale jury je bekroont. Het is toch een soort Oscar voor een schilder. Iedereen diéd voor die prijs, terwijl het alleen maar om de eer gaat. Mijn vader was erbij, hij heeft me altijd gesupport. ‘Hier heb je het voor gedaan Loesje’, zei hij nadat hij was uitgeschreeuwd. Ik ben zo blij met hem. Leraren vonden mij en mijn tekeningen als onzeker meisje maar niks, maar hij stond altijd achter me.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes krijgt de Global Art Award overhandigd door ‘highness sheikh Saeed bin Tahnoun’, in Dubai beter bekend als de kunst-sheikh. / Foto: Global Art Agency

De spurt die Loes de laatste maanden maakt, is natuurlijk niet helemaal aan Justin Bieber te danken. Ze heeft keihard gewerkt en geprobeerd. „Maar”, geeft ze als eerste toe, „een duwtje in de rug heeft Bieber me absoluut gegeven. Mensen denken toch: als hij het mooi vindt... Dat gegeven heb ik via social media goed gebruikt.”

Alles uit eigen handen

Concessies doet ze met de grote successen niet. Een grote partij, zeg H&M, die met één ontwerp van Loes 1 miljoen spijkerjackies wil drukken? No way. „Elk kunstwerk moet uit mijn eigen handen komen. Ook de vele uitnodigingen voor feestjes die ze in de bus krijgt, pakt ze niet aan. „Een beetje tussen opgespoten tieten lopen en mensen met een kijk-mij-eens-cool-zijn-look... niks voor mij. Get real man, ik ben er allergisch voor. Iemand wil al een boek over me schrijven. Nou, kom over twintig jaar maar terug. Mijn kunst staat voorlopig op de eerste plaats.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes en haar broer Niki, die de afgelopen zomer uit haar leven wegviel. ,,Mijn held.”

De dreun

Maar ja, al vertelt Loes haar verhaal met een stralende lach: de dreun in juli was er dus ook. Broer Niki kon de strijd tegen zijn ziekte niet winnen. „Mijn held. Het leek even beter te gaan, maar helaas... Tijdens het eerste deel van zijn ziekte ben ik tien maanden lang elke dag bij hem geweest en stond de kunst op een heel laag pitje. Ik wilde sterk zijn en bij mijn familie zijn. Tegen de wereld zei ik: gaan jullie maar door. Nu lijk ik ook sterk, maar misschien heb ik het wat verdrongen. Maar weet je? Mijn broer heeft vlak voordat hij naar een ander niveau ging gezegd dat hij me altijd zou willen helpen. Ik denk dat dat ook al gebeurd is, gezien de laatste maanden. Hij zal altijd in mijn werken terugkomen. Door een simpele letter N op een werk, of een kunstwerk over The Lion King omdat hij daarvan zo’n fan was. Kan van alles zijn. Fysiek is hij er niet meer, maar ik voel dat hij me helpt en erbij is.”

Op de deur van het appartement hangt Nikki’s naambordje nog onder de bel. Dat blijft zo. En als Loes in dit huis zit op 31 december en dit knotsgekke jaar nog eens rustig overziet? „Dan denk ik: ik wil al mijn successen van 2018 inleveren om mijn broer terug te krijgen. Punt.”


Lees nu alvast de Metro van 16 december

Lees nu alvast de Metro van 16 december

Foto van 'Metro'

1 UUR

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In Dagblad Metro van maandag 16 december lees je onder meer over het klimaatakkoord. Na ruim twee weken onderhandelen is er een slotakkoord gesloten op de klimaatconferentie COP 25 in Madrid. Maar het 'minimale akkoord' kan nu al rekenen op veel kritiek.

Daarnaast is er zondag afscheid genomen van de oudste en allereerste dubbeldekker: Dubbel Deks Materieel (DDM), de enige dubbeldekker nog met een locomotief. Machinist Donny reed de afscheidsrit.


Burenruzie in Deventer loopt uit de hand: 8 personen opgepakt

Burenruzie in Deventer loopt uit de hand: 8 personen opgepakt

De aanleiding van de burenruzie is nog onbekend. / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Een burenruzie in Deventer is zondagavond helemaal uit de hand gelopen. De ruzie is uitgemond in een grote vechtpartij. De politie heeft in totaal acht mensen aangehouden. 

De vechtpartij vond plaats in en rondom twee woningen aan de prinses Margrietstraat.

Eén gewonde


Bitcoin-bezitter willen lichaam cryptobaas laten opgraven

Bitcoin-bezitters willen lichaam cryptobaas laten opgraven

Door zijn plotselinge overlijden konden 115.000 gebruikers niet meer bij hun geld. / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Een jaar geleden overleed de grote cryptobaas Gerald Cotten (30) tijdens zijn huwelijksreis in India. Duizenden bitcoin-bezitters konden hierdoor niet meer bij hun geld en beginnen nu te twijfelen aan zijn dood. 

Om er zeker van te zijn dat hij echt is overleden, willen de bitcoin-bezitters dat zijn lichaam wordt opgegraven.

Offline


Dit is de winnaar van Expeditie Robinson 2019

Dit is de winnaar van Expeditie Robinson 2019

Eva, Hugo en Shary-An stonden in de finale van Expeditie Robinson 2019. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Na een lange, maar zinderende finale is het eindelijk duidelijk wie de winnaar is van Expeditie Robinson 2019.

Let op: dit artikel bevat spoilers over de finale van Expeditie Robinson.


Frozen 2 brengt meer dan 1 miljard dollar op

Frozen 2 brengt meer dan 1 miljard dollar op

De Amerikaanse stemacteurs tijdens de première. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De Disneyfilm Frozen 2 is een grote bioscoophit en heeft wereldwijd al meer dan 1 miljard dollar (ongeveer 900 miljoen euro) opgebracht. Dat meldt CNBC zondag.

Hiermee is Frozen 2 de zesde film van Disney die dit jaar meer dan 1 miljard dollar opbracht. Captain MarvelAladdinThe Lion KingAvengers: Endgame en Toy Story 4 gingen het vervolg op het het succesvolle Frozen uit 2013 voor.

China en Zuid-Korea


Bejaarde man van fiets geslagen

Bejaarde man van fiets geslagen

De bejaarde man kreeg een klap op zijn hoofd waarna zijn fiets werd afgenomen. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een bejaarde man is zondag in Breda op gewelddadige wijze van zijn fiets beroofd. De man werd van zijn fiets geslagen, meldt de politie.

Twee verdachten sloegen toe bij de poort van de woning van het slachtoffer in de wijk de Blauwe Kei in Breda. De bejaarde man kreeg een klap op zijn hoofd waarna zijn fiets werd afgenomen. De twee verdachten dachten te ontkomen, maar één van hen werd later aangehouden.

Na een tip van een wijkagent besloot de politie langs te gaan bij het adres van de verdachte. Daar werd de gestolen fiets van de man aangetroffen. De 29-jarige bewoner van het huis is door agenten aangehouden. De politie zegt nog op zoek te zijn naar de tweede dader.


's Werelds populairste YouTube-ster PewDiePie last pauze in

's Werelds populairste YouTube-ster PewDiePie last pauze in

De Zweedse YouTube-ster zal in 2020 geen video's plaatsen. / ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Felix Kjelberg, beter bekend als PewDiePie, heeft in zijn meest recente video aangekondigd een pauze in te lassen. De Zweedse YouTube-ster zal in 2020 geen video's plaatsen.

„Ik neem volgend jaar een pauze van YouTube", vertelt hij in de video. „Ik wilde het van tevoren vertellen."

Oververmoeid


Weinig concrete afspraken in slotakkoord klimaattop Madrid

Weinig concrete afspraken in slotakkoord klimaattop Madrid

De belangrijkste doelen waar de afgelopen twee weken over werd gepraat, zijn doorgeschoven naar de top van volgend jaar in Glasgow. /ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

GISTEREN

Na ruim twee weken onderhandelen is er een slotakkoord gesloten op de klimaatconferentie COP 25 in Madrid. Maar het ‘minimale akkoord’ kan nu al rekenen op veel kritiek.

De belangrijkste doelen waar de afgelopen twee weken over werd gepraat, zijn doorgeschoven naar de top van volgend jaar in Glasgow. Een van die hoofddoelen was het opstellen van regels voor de handel in emissierechten, die het recht geven om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. Zo kunnen landen hun uitstoot ‘afkopen’.

Emissiehandel


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden midden in woonwijk

1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden midden in woonwijk

Het vuurwerk lag illegaal opgeslagen in een garagebox midden in een woonwijk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een garagebox in IJsselmuiden is zo’n 1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden. De garagebox stond midden in een woonwijk.

De politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de vondst. Dankzij een anonieme tip kwam de politie de mannen op het spoor. In de box lagen cobra’s en nitraatbommen.

Levensgevaarlijk


Afscheid van de alleroudste dubbeldekstrein

Afscheid van de alleroudste dubbeldekstrein

Toch blije gezichten tijdens de allerlaatste rit van de DDM. / Daisy de Pater

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Op het spoor is zondag afscheid genomen van de oudste en allereerste dubbeldekker: Dubbel Deks Materieel (DDM), de enige dubbeldekker nog met een locomotief.

34 jaar was ie, dit oude baasje. Met een afscheidsrit langs onder meer Amersfoort, Amsterdam, Almere, Lelystad en Zwolle, is het eerste type dubbeldekstrein in ons land geschiedenis. Begin 1985 konden NS-reizigers in Noord-Holland voor het eerst gebruik maken van de DDM. Later zoefde de dubbeldekker ook tussen Amersfoort en Amsterdam, Den Haag en Utrecht en Rotterdam en Noord-Brabant over het spoor. De afgelopen tijd werd de dertiger alleen nog tussen Haarlem en Alkmaar en Amsterdam en Enkhuizen ingezet.

Veel bekijks


Lichaam gevonden in kliko in Edam

Lichaam gevonden in kliko in Edam

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een kliko in Edam is zondag een lichaam gevonden. Het is niet duidelijk of het om een man of vrouw gaat.

Het onderzoek naar de doodsoorzaak is volgens de politie nog in volle gang. De omgeving is afgezet.

Het lichaam werd zondag aan het einde van de ochtend gevonden in een mini-afvalcontainer op een terrein van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de Schepenmakersdijk.


We krijgen geen witte, maar een groene kerst

We krijgen geen witte, maar een groene kerst

Witte kerst in Rotterdam 2010. / Robin Utrecht | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Een foto zoals hierboven, Kerstmis in Rotterdam 2010, gaan we dit jaar niet maken. Weeronline voorspelt namelijk een groene kerst.

„De temperatuur stijgt deze week naar 9 tot 13 graden en daarmee vervliegt de hoop op een witte kerst. Pas tegen het einde van het jaar wordt het mogelijk kouder en is er kans op nachtvorst. Tijdens Kerstmis wordt het 8 tot 10 graden en dat is zacht voor december”, aldus de weersvoorspellers.

Redelijk betrouwbaar


Bouwers vreugdevuren Duindorp houden 'crematie' op het strand

Bouwers vreugdevuren Duindorp houden 'crematie' op het strand

Voor het eerste in jaren mogen er geen vreugdevuren worden gemaakt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bouwers van het vreugdevuur in Duindorp zijn zondag met een rouwstoet naar het strand gereden voor een ‘crematie’ om hun verdriet over de afgeschafte vreugdevuren te uiten.

Op een van de auto’s in de stoet ligt een kist met bloemen, die is omringd door de bouwers. Allemaal gekleed in zwarte sweaters. Ook dragen de bouwers groene en gele fakkels.

Wijken


Ruim 40 uur vertraging, maar nu toch akkoord op klimaattop Madrid

Ruim 40 uur vertraging, maar nu toch akkoord op klimaattop Madrid

Ruim 40 uur vertraging, maar nu toch akkoord op klimaattop Madrid / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ruim 40 uur na de geplande sluiting van de klimaatconferentie COP 25 in Madrid zijn de deelnemers zondag tot een slotakkoord gekomen, dat maakt de organisatie bekend.

In een slotverklaring, na twee weken onderhandelen, hebben alle staten toegezegd om hun klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030 volgend jaar „zoveel mogelijk aan te scherpen".
Doel van de conferentie was om het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 te versterken. In dat akkoord spraken de landen af de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. De standpunten van de deelnemers lagen in Madrid ver uit elkaar. Het leek dan ook lange tijd onzeker of er een akkoord kon worden bereikt.

Kritiek


Twan Huys weer presentator bij de publieke omroep

Twan Huys weer presentator bij de publieke omroep

Twan Huys weer presentator bij de publieke omroep / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Twan Huys is weer te zien als presentator bij de publieke omroep. Zondag presenteert hij het discussieprogramma Buitenhof van de VPRO.

Huys doet dat als vervanger van het vaste presentatieteam, meldde het programma. Die vaste kern bestaat uit Jort Kelder, Hugo Logtenberg en Pieter Jan Hagens. Kelder presenteerde Buitenhof vorige wee zondag, naar eigen zeggen, voor het laatst.

In de uitzending van zondag (NPO 1, 12.10 uur) is onder anderen EU-commissaris Frans Timmermans te gast.


Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland opgelopen naar 16

Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland opgelopen naar 16

Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland opgelopen naar 16 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het officiële dodental van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland is zondag gestegen naar zestien. Er overleed opnieuw een slachtoffer in een ziekenhuis. In de nacht van vrijdag op zaterdag bezweek ook al een 21-jarige Australische vrouw, schrijven media in Nieuw-Zeeland.

Een nieuwe zoektocht naar de twee mensen die nog altijd worden vermist na de eruptie op White Island heeft zondag niets opgeleverd, laat de Nieuw-Zeelandse politie weten. Politie en andere hulpdiensten zochten 75 minuten op een plek waar een van de lichamen zich zou bevinden. „We hebben in dat gebied geen lichamen gevonden", aldus een politiewoordvoerder tijdens een persconferentie.

Kritieke toestand


2019 in top vijf warmste jaren ooit gemeten

2019 in top vijf warmste jaren ooit gemeten

2019 in top vijf warmste jaren ooit gemeten / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het jaar 2019 komt in de boeken als een van de warmste jaren sinds het begin van de metingen (1901). De kans is groot dat dit jaar een plekje bemachtigt in de top drie, meldt Weeronline.

Met een gemiddelde temperatuur van 11,2 graden in De Bilt staat 2019 tot nu toe op een gedeelde derde plek in de ranglijst. In 2006 en 2007 werd het net zo warm.

Vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur nog iets hoger uit. Toen was de gemiddelde temperatuur 11,4 graden, goed voor een tweede plaats in de lijst. Het jaar 2014 staat met 11,7 graden bovenaan. 2019 kan nog op een tweede plek terechtkomen. De komende veertien dagen wordt namelijk zacht weer verwacht. Daarmee is het dan ook vrijwel uitgesloten dat dit jaar niet eindigt in de top 5 van warmste jaren.


IND-dossiers Turken mogelijk in handen Turkije

IND-dossiers Turken mogelijk in handen Turkije

IND-dossiers Turken mogelijk in handen Turkije / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Gevoelige informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over een aantal Turkse asielzoekers is mogelijk in handen gevallen van de Turkse autoriteiten. De IND heeft de asielzoekers daarom een verblijfsvergunning toegekend.

Turkije zou de dossiers kunnen hebben bemachtigd door de arrestatie van 'een Turkse vertrouwenspersoon' die voor Nederland en andere EU-landen werkte, meldt de IND. Volgens RTL Nieuws gaat het om advocaat Yilmaz S. Hij zou de vreemdelingendienst hebben geholpen om na te gaan of een asielzoeker in Turkije gevaar loopt, bijvoorbeeld als tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan, en in aanmerking komt voor asiel.

Anonimiseren