In het nieuws

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes van Delft.

Foto van 'Erik Jonk'

12 DEC 2018

Als Justin Bieber jouw ontwerp ’post’, Disney met je wil samenwerken en je de Oscar onder de schilders krijgt uitgereikt: dan heb je je topjaartje wel. Maar ja, wat is dat waard als je je grote held nooit meer terug zal zien?

Het jaar van

In de serie Het jaar van interviewen Metro-verslaggevers een persoon voor wie 2018 heel bijzonder was. In deel 1: Erik Jonk en Loes van Delft.

,,Ik sprak Loes van Delft 2,5 jaar geleden toen haar Pjipje, een aandoenlijk wezentje dat in al haar werk terugkomt, langzamerhand de wereld begon te veroveren. Als dank voor het artikel maakte Loes een tekening voor me, van Pjipje uiteraard. Dat had zij niet hoeven doen, maar Loes deed het. Ze liet de tekening achter bij haar broer in mijn woonplaats Amsterdam en – zoals dat gaat – ‘zou ik die wel een keer ophalen’. Het kunstwerk lag er dit jaar dus nog steeds… Het jaar waarin het ene na het andere succes op Loes’ pad kwam, maar ook het jaar waarin haar broer op 31-jarige leeftijd overleed. Voor dit interview spraken we af in het huis waar haar broer tot de afgelopen zomer woonde. Het appartement is sinds afgelopen weekend van Loes en haar zus, de tekening van mij."

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes van Delft en Erik Jonk.

Rollercoasterjaar

Het giet van de lucht als Metro Loes van Delft (27) ontmoet in een appartement in hartje Amsterdam. De kunstenares (schilderen en graffitikunst op doeken, allerlei objecten, kleding en sinds kort ook beelden) is het zonnetje in huis, als ze bezig is met haar mams en vriend van haar moeder de kerstboom op te tuigen. Het is tekenend voor het rollercoasterjaar waarin de Brabantse zich bevond. Voor een jaar van groot verdriet en een jaar waarin plotseling alles meezat en een wereld werd gewonnen.

Een nieuw niveau

We zijn in het huis van haar broer Niki, die begin juli op 31-jarige leeftijd aan een slopende ziekte overleed. Loes van Delft spreekt liever van ‘een nieuw niveau’ waarnaar haar broer is verdwenen. Ze was een maand lang helemaal kapot, maar veel betere tijden braken aan. Loes wist al even dat Justin Bieber een leren jasje met haar ontwerp in de kast had hangen. Maar damn, wanneer verscheen hij met dat kledingstuk nou eens op social media?, vroeg Loes zich al tijden af.

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Dé Bieberfoto met Loes’ leather jacket.

In augustus was het zover, met dank aan Jeremy Bieber, ‘vader van’, die de foto postte. Haar aantal Instagramvolgers steeg naar bijna 90.000, Loes verscheen op de buis in talkshow M en iedereen wilde wel iets van haar. Maar als het aan de kunstenares zelf ligt, is haar broer verantwoordelijk voor wat er plots gebeurde. Die moet dat hebben geregeld, vanuit dat ‘andere niveau’. „Dat kan niet anders”, is ze stellig. „Niki zei het altijd al: Loes, je moet een fóto van die Bieber hebben.” De foto van de leather jacket kwam dus, gedragen tijdens een motorrit. „Oh mijn God, die is het coolste ooit. Bedankt”, reageerde de maakster zelf. „Ik zag het en lag te schreeuwen en janken in bed. Mijn zus kwam uit de douche rennen om geschrokken te vragen what the fuck eraan de hand was. Ze moest me in mijn gezicht slaan om te beseffen dat het echt was. Fu-cking vet.”

Respect

Het jaar 2018 levert haar berichtjes op van vrienden, maar ook volslagen onbekenden. „Moet je lezen”, laat Loes op haar smartphone zien. „‘Bizar wat er met jouw leven gebeurt. Successen die mijn wereld te boven gaan, maar ook het verdriet. Bedenk maar dat die jongen hierboven alles voor je regelt, zonder te kort te doen aan wat je zelf allemaal hebt geregeld. Respect.’ Echt lief dit, toch?”

Misschien kan ze het verdriet een plaats geven (of juist nog niet), door al die successen van dit jaar. Ze somt ze zo op. „Wat zeker bij 2018 hoort, is mijn opening bij Cobra Art hier in de stad, een galerie waar iedere kunstenaar op dit moment mee wil werken. Ik had er een duoshow met David Stesner uit New York. Waanzinnig. Er is veel verkocht en er kwam veel publiek, terwijl ik dacht dat Cobra Art voor mij te hoog gegrepen was.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Pjipje veroverde al langer de wereld. Voor Loes is het geen bepaald diertje, maar betekent het wezentje telkens iets anders.

Dat laatste is Loes ten voeten uit. Haar creaties met het figuurtje Pjipje, vernoemd naar de knuffel van haar neefje, hangt overal ter wereld, maar twijfel is er altijd. „Sick eigenlijk hè? Ik ben nogal voorzichtig. Er zijn zoveel kunstenaars die roepen ‘kijk toch eens wat ik allemaal maak, kijk eens hoe goed ik ben.’ Ik vind dat niks. Laat anderen maar over je oordelen of je een geweldige kunstenaar bent.”

Nijntje van een meter

Terug naar de successen, terwijl Loes op de grond voor de kerstboom zit. Aan de ene kant – uiteraard – een Pjipje aan de wand, aan de andere kant een lichtgevende Nijntje van een meter hoog. Lekker knus. „Dit jaar heb ik weer samengewerkt met Louise Gallery in het Belgische Durbuy; en ook een grote show in Taiwan gedaan, waar duizenden werken hangen. In Azië zijn ze dol op creaties als Pjipje. Maar ik heb ook hele andere kunst gemaakt, zoals logo’s geschilderd en uitgezaagd voor merken als Chanel en Louis Vuitton. Ik maak grote beelden... Jaja, kleine Pjipje wordt groot. Het is goed, want als kunstenaar moet je blijven experimenteren en soms durven.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Alsof het nog niet genoeg was, stond Disney voor een samenwerking voor de deur. Niet letterlijk, want het was MOAM Amsterdam. Dat platform voor jong creatief talent zocht voor Disney kunstenaars die iets met de negentigjarige Mickey Mouse wilden doen. Samen met achttien andere kunstenaars mocht Loes iets Mickey Mouse-gerelateerds maken. „Geen twijfel mogelijk, hoger dan Disney kan ik eigenlijk niet gaan, dacht ik meteen. Mijn werk leent zich er goed voor. Net als Pjipje zijn de creaties van Disney vaak lief en ontwapenend, dus ik snapte wel dat mijn werk was opgevallen. Gelukkig maar.” Loes’ Mickey van 1.56 meter hoog was dit najaar in het Krasnapolsky aan de Dam en in de Beurs van Berlage in Amsterdam te zien. Mogelijk volgt volgend jaar een vervolg van de show in Parijs, waarbij Disneyland een logische plek zou zijn.

'Iedereen died voor die prijs'

En toen kwam er onlangs nog de Global Art Award in Dubai. Tweeduizend kunstenaars uit de hele wereld deden mee en Loes kwam door publieksstemmen bij de tien genomineerden in de categorie painting. Een internationale jury bepaalde uiteindelijk de winnaar en toen de naam Loes van Delft klonk, ging dat in het warme Dubai compleet langs haar heen. „Even later besefte ik hoe vet het is dat een internationale jury je bekroont. Het is toch een soort Oscar voor een schilder. Iedereen diéd voor die prijs, terwijl het alleen maar om de eer gaat. Mijn vader was erbij, hij heeft me altijd gesupport. ‘Hier heb je het voor gedaan Loesje’, zei hij nadat hij was uitgeschreeuwd. Ik ben zo blij met hem. Leraren vonden mij en mijn tekeningen als onzeker meisje maar niks, maar hij stond altijd achter me.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes krijgt de Global Art Award overhandigd door ‘highness sheikh Saeed bin Tahnoun’, in Dubai beter bekend als de kunst-sheikh. / Foto: Global Art Agency

De spurt die Loes de laatste maanden maakt, is natuurlijk niet helemaal aan Justin Bieber te danken. Ze heeft keihard gewerkt en geprobeerd. „Maar”, geeft ze als eerste toe, „een duwtje in de rug heeft Bieber me absoluut gegeven. Mensen denken toch: als hij het mooi vindt... Dat gegeven heb ik via social media goed gebruikt.”

Alles uit eigen handen

Concessies doet ze met de grote successen niet. Een grote partij, zeg H&M, die met één ontwerp van Loes 1 miljoen spijkerjackies wil drukken? No way. „Elk kunstwerk moet uit mijn eigen handen komen. Ook de vele uitnodigingen voor feestjes die ze in de bus krijgt, pakt ze niet aan. „Een beetje tussen opgespoten tieten lopen en mensen met een kijk-mij-eens-cool-zijn-look... niks voor mij. Get real man, ik ben er allergisch voor. Iemand wil al een boek over me schrijven. Nou, kom over twintig jaar maar terug. Mijn kunst staat voorlopig op de eerste plaats.”

Het jaar van Loes: wereld ingestort, wereld gewonnen

Loes en haar broer Niki, die de afgelopen zomer uit haar leven wegviel. ,,Mijn held.”

De dreun

Maar ja, al vertelt Loes haar verhaal met een stralende lach: de dreun in juli was er dus ook. Broer Niki kon de strijd tegen zijn ziekte niet winnen. „Mijn held. Het leek even beter te gaan, maar helaas... Tijdens het eerste deel van zijn ziekte ben ik tien maanden lang elke dag bij hem geweest en stond de kunst op een heel laag pitje. Ik wilde sterk zijn en bij mijn familie zijn. Tegen de wereld zei ik: gaan jullie maar door. Nu lijk ik ook sterk, maar misschien heb ik het wat verdrongen. Maar weet je? Mijn broer heeft vlak voordat hij naar een ander niveau ging gezegd dat hij me altijd zou willen helpen. Ik denk dat dat ook al gebeurd is, gezien de laatste maanden. Hij zal altijd in mijn werken terugkomen. Door een simpele letter N op een werk, of een kunstwerk over The Lion King omdat hij daarvan zo’n fan was. Kan van alles zijn. Fysiek is hij er niet meer, maar ik voel dat hij me helpt en erbij is.”

Op de deur van het appartement hangt Nikki’s naambordje nog onder de bel. Dat blijft zo. En als Loes in dit huis zit op 31 december en dit knotsgekke jaar nog eens rustig overziet? „Dan denk ik: ik wil al mijn successen van 2018 inleveren om mijn broer terug te krijgen. Punt.”


14-jarige jongen vast in zaak dood 71-jarige Hagenaar

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De politie heeft een 14-jarige jongen aangehouden in verband met het overlijden van een 71-jarige Hagenaar. De man overleed maandag in het ziekenhuis, mogelijk als gevolg van mishandeling door een groepje jongeren van middelbareschoolleeftijd. De 14-jarige meldde zichzelf bij de politie.

Mishandeling

Het slachtoffer overleed nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden. De echtgenote van het slachtoffer heeft agenten verteld dat haar man het slachtoffer was geworden van mishandeling toen hij op de Willem de Zwijgerlaan in Den Haag langs het groepje jongeren liep. Hij is op eigen kracht naar huis gelopen, maar werd daar later onwel.


Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Het is bijna herfst! Of is het gedaan met de vier seizoenen?

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

1 UUR

De herfst staat weer voor deur. Vanaf aankomende zaterdag 21 september gaat volgens de astrologische kalender het herfstseizoen van start. 

Maar is de verdeling van vier seizoenen in een jaar eigenlijk nog wel realistisch en betekent de start van de herfst tegenwoordig nog wel dat we de zomerkleren weer op kunnen bergen? Het wordt tenslotte steeds maar warmer en warmer en het klimaat is daarom steeds vaker het gesprek van de dag.

Toch zullen seizoen niet vervagen, zegt meteoroloog Marlotte van der Heiden van Weeronline. „De seizoenen ontstaan door de kanteling van de aarde, de hoeveelheid zonuren is daarmee gemoeid. Aan die kanteling verandert niks.”


Bloemenzee voor kantoor van vermoorde advocaat Wiersum

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Op de stoep voor het kantoor van de geliquideerde advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Zuid ligt een kleurrijke bloemenzee. Ook bij zijn woning in Buitenveldert liggen bloemen rondom een boompje.

Bloemisten stoppen

Advocaten vanuit de hele stad brengen boeketten bij het kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Mensen lopen af en aan. Ook stoppen er geregeld bloemisten om een bestelling af te leveren. Veel voorbijgangers blijven even stilstaan voor het pand. Op een lint dat aan een boeket hangt van AMS advocaten staat: „Wij laten ons niet de mond snoeren."


Er is een oplossing voor die plastic wegwerpdeksels

De plastic deksels zijn straks verleden tijd. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 14:34

Zaterdag is het World Cleanup Day en gaan meer dan 1300 mensen de straat op om zwerfafval op te ruimen. Dat is hard nodig. Tegelijkertijd is er ook goed nieuws: er komen steeds meer nieuwe alternatieven voor plastic. Zo ook de deksel op je koffiebeker; die hoeft straks niet meer van plastic te zijn.

„Overal merk je dat je omringd bent door plastic”, zegt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation. Deze stichting heeft de World Cleanup Day in Nederland geïntroduceerd. „Als je in de supermarkt loopt, zie je gangpaden vol plastic verpakkingen. Heel veel van die verpakkingen komen in het milieu terecht.” Binnen twintig minuten na aanschaf, is 50 procent van de plastic verpakkingen niet meer nodig. „Denk aan snoepverpakkingen, blikjes, maar ook het plastic tasje voor je groenten dat je alleen nodig hebt voor het ritje naar huis.”

Duurzamer koffie halen


Nooit meer wachten: Schiphol gaat wachttijden voorspellen

Is lang wachten straks verleden tijd op Schiphol? Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

De vakantie is doorgaans een heerlijk vooruitzicht, maar de uren wachten op Schiphol zijn wat minder. Daar lijkt een einde aan te komen: Schiphol gaat aangeven hoelang je moet wachten bij de beveiliging.

Reizigers kunnen binnenkort checken hoe lang ze moeten wachten bij de veiligheidscontroles op Schiphol. De luchthaven is begonnen met een proef, waarbij passagiers in vertrekhal 1 de voorspelde wachttijd kunnen zien op de website.

Twee uur voor vertrek


Vacature: Metro zoekt freelance redacteuren

Vacature: Metro zoekt freelance redacteuren

Metro zoekt freelance redacteuren. / Unsplash.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Voor onze redactie van Metro zijn we per direct op zoek naar enthousiaste freelance redacteuren. 

We zoeken iemand die actief is in de journalistiek en originele invalshoeken bij het nieuws kan bedenken, maar ook los van de ‘agenda’ creatieve ideeën kan uitwerken. Werkervaring op een nieuwsredactie is een pre.

Je gaat werken voor zowel online als voor print en komt terecht op onze redactie in Amsterdam.


Likeability of3

Oud-voetballer doodgeschoten in Amsterdam

De plaats waar het vanochtend gebeurde. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:04

In Amsterdam Zuidoost is woensdagavond een man doodgeschoten. Het gaat om de 32-jarige voormalige profvoetballer Kelvin Maynard.

De man werd woensdagavond doodgeschoten in een voertuig op de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Een politiewoordvoerster kon niet zeggen of hij een bekende is van politie en justitie.

Vooralsnog geen verband


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Canadese premier biedt excuses aan voor bruingeschminkt gezicht

Justin Trudeau, de premier van Canada. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:49

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor zijn bruingeschminkte gezicht in 2001.

„Ik had toen beter moeten weten, maar ik deed het toch. Het spijt me ten zeerste", vertelde Trudeau aan verslaggevers in zijn campagnevliegtuig in Halifax, Nova Scotia, nadat Time magazine het beeld had gepubliceerd.

Trudeau als Alladin


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

'Werk was geen gevecht voor Wiersum'

Bloemen voor de advocaat. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

De woensdagochtend geliquideerde advocaat Derk Wiersum was zich bewust van de risico's die de verdediging van kroongetuige Nabil B. met zich meebracht.

„Maar Derk was duidelijk: we moeten de belangen van onze cliënt behartigen. Dat is onze rol als advocaat. Derk stond daar heel duidelijk voor", zegt zijn oud-kantoorgenoot en goede vriend Bart Stapert in de Telegraaf.

Wiersum en Stapert stonden samen de kroongetuige bij totdat diens broer in koelen bloede werd vermoord. Stapert stapte toen over naar het gerechtshof in Den Bosch, waar hij raadsheer is.


'Doe onderzoek naar verband parkinson en landbouwgif'

Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

In de Nederlandse landbouw worden bestrijdingsmiddelen gebruikt die mogelijk het risico op de ziekte van Parkinson verhogen. Diverse deskundigen waarschuwen voor de risico's in tv-programma Zembla.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Europese Autoriteit Voedselveiligheid (EFSA) erkennen dat meer onderzoek nodig is. „Als we kijken naar het gemiddelde risico, dan zien we dat er een verhoging is van 60 procent op het krijgen van parkinson bij het beroepsmatig toepassen van pesticiden", zegt hoogleraar epidemiologie Roel Vermeulen met verwijzing naar een literatuurstudie.

Beter onderzoeken


Amerikaanse marine bevestigt opnames van ufo's

De Amerikaanse vlag. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Voor liefhebbers van ufo's wordt het allemaal een stukje spannender: de Amerikaanse marine heeft namelijk bevestigd dat de beelden van ufo's uit 2015 authentiek zijn.

De opnames van de 'unidentified flying objects', waar ufo de afkorting voor is, zijn gemaakt door piloten van de Amerikaanse marine. Wat er op de beelden te zien, is wil of kan de marine niet zeggen.

Langwerpige objecten


Weggestuurde Uber-chauffeurs mogen in beroep

Een Uber-chauffeur met de app. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:49

Ook in Nederland kunnen chauffeurs van taxidienst Uber een tweede kans krijgen. Het bedrijf lanceert een geschillencommissie in Nederland.

Mensen die niet meer voor Uber mogen chauffeuren, kunnen straks in beroep. Een geblokkeerde chauffeur kan daar bezwaar maken. Drie of meer collega's beoordelen dan of hij of zij een tweede kans zou moeten krijgen. Zoiets bestaat al in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Schorsing onherroepelijk


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van donderdag 19 september is morgenochtend weer te vinden in de bakken op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws: de krant staat nu al online.

Daarin onder meer een artikel over de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo, rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Rutte noemt de liquidatie „zeer verontrustend", CDA en PvdA vinden het „een aanslag op de rechtstaat".

Daarnaast een artikel over het lerarentekort. De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om meer geld uit te trekken om dat tekort in het onderwijs te bestrijden. Ook het CDA wil zich daarvoor inzetten.


Man dreigt brug op te blazen in Kiev
Likeability of3

Man dreigt brug op te blazen in Kiev

Een man in de Oekraïense hoofdstad is opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten, en dreigde een brug op te blazen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een man is woensdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev opgepakt nadat hij vanuit zijn auto was begonnen te schieten. Ook dreigde hij de brug over de rivier Dnjepr waar hij op stond, op te blazen.

De man zette zijn auto overdwars neer en blokkeerde zo het verkeerd. Ook lag het metroverkeer even stil, maar tot zover bekend vielen er geen doden of gewonden.

'Voorbereiding op terroristische daad'


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

Partijen: nu kijken naar vervanger leenstelsel

CDA en D66 willen de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen, om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het CDA wil de komende tijd al om de tafel gaan zitten met andere partijen om op zoek te gaan naar een alternatief voor het leenstelsel. Ook coalitiepartner D66 wil de „komende twee jaar" al nadenken over een nieuw stelsel.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het huidige systeem, maar in het regeerakkoord is afgesproken er niet aan te sleutelen.

'Leenstelsel geen goed idee geweest'


Gewonde door schietpartij Amsterdam
Likeability of3

Opnieuw dode door schietpartij Amsterdam

Er is woensdagavond iemand gewond geraakt bij een schietpartij in Amsterdam, de daders zijn op een zwarte scooter gevlucht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een voertuig is woensdagavond beschoten op de Langbroekdreef in Amsterdam-Zuidoost. Daardoor raakte iemand zwaargewond, meldt de politie. Even later op de avond overleed het slachtoffer. De politie kon nog niets zeggen over de identiteit van de overledene.

De beschoten auto reed tegen de gevel van een brandweerkazerne aan de Langbroekdreef. In de kazerne vielen geen gewonden.

Verdachten gevlucht


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

WONDR is een interactief speelparadijs, waar zo'n beetje alles kan. Het is een speeltuin voor volwassenen én je kunt er goede foto's voor Instagram maken. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

In het interactieve speelparadijs WONDR, dat recent geopend is in Amsterdam, kan zo’n beetje alles. In de speeltuin voor volwassenen worden bezoekers gestimuleerd om hun creatieve brein te gebruiken hun zintuigen te prikkelen. Maar lukt dat nog wel als je ondertussen bezig bent met het perfecte plaatje voor Instagram?

Je ziet het steeds vaker: restaurants of cafés die hun plek zo Instagrammable mogelijk inrichten. Maar door de drang om perfecte foto’s te creëren, vergeten we soms om juist te voelen, ruiken en luisteren. Bij WONDR willen ze bezoekers stimuleren om al hun zintuigen te prikkelen en hun creatieve brein te activeren. Werkt dat, als je met een hele groep bezoekers staat te dringen voor een discobol? Lisa Vermeij nam voor Metro een kijkje.

Pop-up museum WONDR: Instagram-walhalla of speeltuin voor volwassene?

Advocaat: Grives neemt alle schuld op zich

Advocaat: Grives neemt alle schuld op zich

Actrice Imanuelle Grives, die verdacht wordt van drugshandel op het festival Tomorrowland, zal in de zaak alle verantwoordelijkheid op zich nemen, zegt haar advocaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Actrice Imanuelle Grives, die samen met twee vriendinnen wordt verdacht van drugshandel op het Belgische dancefeest Tomorrowland, zal in de zaak alle verantwoordelijkheid op zich nemen. Dat zegt haar advocaat, John Maes.

Volgens Maes hebben de twee vriendinnen niets te maken met het drugsbezit en de -handel.

Meerdere drugs