Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 nov 2018

Kabinet zeer alert op Chinese bedrijfsspionage

Het kabinet zou zeer alert zijn op bedrijfsspionage door China met behulp van de toekomstige opvolger van het mobiele internet-netwerk 4G. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) zei maandag dat er op wordt gelet dat de Chinezen niet teveel macht krijgen bij de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk.

Blok vervolgde dat ook de AIVD hem op deze mogelijkheid heeft gewezen. „Dat is een onderwerp dat bij onze veiligheidsdiensten nadrukkelijk op de agenda staat, maar dat we dus ook onder de aandacht brengen van Nederlandse bedrijven.”

Gevaar

Als het aan de minister ligt dan presenteert het kabinet rond het voorjaar van 2019 een speciale China-strategie. Minister Wiebes liet eerder al weten dat een groep van zes personen onder leiding van premier Rutte aan het rapport werkt. Wiebes zei over bedrijfsovernames voor Chinese bedrijven: „Chinese bedrijven die met een zak vol staatssteun naar Nederland komen en hier van alles kunnen.”

De NOS schrijft dat D66-Kamerlid Verhoeven vrijdagochtend in de radiouitzending van het NOS Radio 1 Journaal liet weten dat Nederland, net als veel andere landen, afhankelijk lijkten te zijn van de Chinese technologie. „En als de Chinezen die systemen in ons land aanleggen, komen ze heel diep in onze informatiesystemen en zouden ze ook data kunnen wegsluizen. Dat is een gevaar.”

Kijken naar mogelijkheden

Het is volgens Verhoeven van belang dat we in Europees verband gaan nadenken naar de mogelijkheden. „Welke technologieën willen wij in eigen hand houden?”

Volgens minister Blok wordt China vooral gezien als partner. „Maar in deze wereld moet je natuurlijk goed opletten wat er gebeurt. En bedrijfsspionage, daar zijn we dus heel alert op.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet zeer alert op Chinese bedrijfsspionage
Sluiten