Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 nov 2018

Taakstraffen opgelegd voor ‘blokkeer-Friezen’

De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag taakstraffen uitgedeeld voor de ‘blokkeer-Friezen’. Ze werden veroordeeld voor het blokkeren van tegenstanders van zwarte piet op de A7 rond de Sinterklaasintocht van vorig jaar. De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag taakstraffen uitgedeeld voor het blokkeren van tegenstanders van Zwarte Piet op de A7 rond de sinterklaasintocht van vorig jaar.

Hoger beroep

Onder de veroordeelden is ook Jenny Douwes, die vanwege haar coördinerende rol de hoogste taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand kreeg. De rechtbank acht bewezen dat ze heeft opgeruid tot de blokkade op de snelweg om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, maar niet dat ze heeft opgeroepen tot gebruik van geweld. Twee personen kreeg eveneens een maand voorwaardelijke celstraf omdat zij ook op de A6 bussen hadden afgesneden en gestopt. Sommige mensen deelden luidkeels hun ongenoegen tijdens de uitspraak.

Onder de veroordeelden is ook Jenny Douwes, die vanwege haar coördinerende rol de hoogste taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand kreeg. Foto: ANP

Advocaat Tjalling van der Goot die 33 van de 34 ‘blokkeer-Friezen’ bijstaat, onder wie boegbeeld Jenny Douwes, is teleurgesteld over het vonnis van de rechtbank in Leeuwarden. Hij sluit hoger beroep niet uit.

Het grootste deel kreeg vrijdag een taakstraf van 120 uur opgelegd. Degenen die een grotere, coördinerende rol hadden, kregen straffen van 180 tot 200 uur. ,,Stevige werkstraffen", vindt Van der Goot. ,,Mijn cliënten zijn vrijgesproken van het verhinderen van een betoging, het zwaartepunt in deze zaak voor het Openbaar Ministerie, maar dit hoor ik niet terug het vonnis."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Taakstraffen opgelegd voor ‘blokkeer-Friezen’
Sluiten