Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 10 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte

Om meer bekendheid te creeëren voor de gevaarlijke meningokokken-bacterie, lanceert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag een nieuwe vaccinatiecampagne die is gericht op jongeren. Vanaf deze week krijgt iedereen in het jaar waarin hij 14 wordt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken.

Hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging

Meningokokken is een zeer ernstige, besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Men kan ernstig ziek worden van de bacterie; je kunt er een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging van krijgen, die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van de B, C, W en Y-typen.

Toename type W

De aanleiding voor de campagne is de toename van het type W van de ziekte, die in tegenstelling tot andere typen ook gevaarlijk is voor jongeren. Na een flinke daling, neemt het aantal ziektegevallen van dit type de afgelopen jaren weer flink toe. Eind augustus overleed een 20-jarige student in Tilburg aan de gevolgen van de meningokokkenziekte.

Sinds 2002 bestaat er voor jonge kinderen een landelijk vaccinatieprogramma voor type C van de Meningokokkenziekte. Afgelopen voorjaar is dit vervangen door een uitgebreider vaccin. Om de jongeren van nu alsnog te beschermen, krijgen zij nu de mogelijkheid tot een extra vaccinatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.