Metro
Metro Nieuws 10 sep 2018 / 09:55 uur

ALS-patiënt Ricksen kan weer praten dankzij computer

Bij voormalig voetballer Fernando Ricksen werd vijf jaar geledende zenuwziekte ALS geconstateerd. Daardoor nam de spierkracht van de 41-jarige Ricksen af, waardoor hij niet meer kon praten. Maar met behulp van een spraakcomputer kan hij eindelijk weer communiceren. „Het heeft mijn leven veranderd”, zegt hij in een interview met The Scottish Sun.

„Eindelijk kan ik weer praten en mezelf duidelijk maken. Ik kan mijn vrouw en dochter vertellen hoe ik me voel en wat ik bedoel, vragen hoe het met ze gaat, grappen maken en weer deel van het gesprek zijn’’, aldus Ricksen.

Beweging van de ogen

Al vijf jaar takelt zijn lichaam langzaam af, en als onderdeel daarvan verloor hij ook zijn spraakvermogen. Sinds een maand heeft de ex-international een spraakcomputer die vergelijkbaar is met de apparatuur die de beroemde wetenschapper Stephen Hawking – die eerder dit jaar overleed – gebruikte. Het apparaat reageert op bewegingen van de ogen die met behulp van een camera worden omgezet in gesproken tekst.

Gemakkelijker

„Mijn stem is erg slecht en omdat het alleen maar erger wordt of verdwijnt, besloot ik dat het tijd was om hiervoor hulp te krijgen”, zegt hij tegen The Scottish Sun. „Mijn leven is ineens weer veel gemakkelijker omdat ik mijn nu vrouw kan vertellen wat ik nodig heb zonder dat we daarover in discussie raken.”

De computer is geschonken door rdg Kompagne, een Nederlandse bedrijf dat onder meer communicatiehulpmiddelen maakt voor mensen met een handicap, zo meldt het AD.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ALS-patiënt Ricksen kan weer praten dankzij computer
Sluiten