Ciana Mayam
Ciana Mayam Nieuws 26 aug 2018 / 14:45 uur

Zonder Black Panther-catsuit is Serena ook een held

De tenniswereld mag dan niet zo dol zijn op de Black Panther-catsuit van Serena Williams. Maar zelf maakt ze zich niet zo’n zorgen over het besluit van Roland Garros om de kleding te verbieden. De organisatie vond de catsuit respectloos voor het spel en voerde daarom kledingvoorschriften in. “Je moet respect hebben voor het spel en de omgeving”, sprak de voorzitter van de Franse tennisbond, Bernard Giudicelli. Wacht, wat?

Afgezien van het eerbetoon aan de vrouwen van Wakanda uit de film Black Panther (Wakanda forever!), diende haar Nike-catsuit een belangrijke medische functie die nu gewoon over het hoofd wordt gezien. De 36-jarige Williams verkeerde vorig jaar na de bevalling van haar dochtertje Alexis Olympia in levensgevaar door een bloedprop. Bijna doodgaan weerhield Williams er niet van om terug te keren naar de tennisbaan. Maar het zorgde wel dat ze meer voorzorgsmaatregelen trof om haar gezondheid te beschermen.

‘Catsuit ongepast in tennismode’

Williams droeg haar zwarte catsuit met rode band dan ook om haar bloedcirculatie te verbeteren. “Daarnaast leef ik graag in een fantasiewereld. Dit is mijn manier om een superheld te zijn, want zo voel ik me als ik het aantrek”. Williams’ catsuit bedekte haar volledige lichaam dus waarom zou de organisatie dit ongepast vinden in vergelijking met de traditionele tennisrokjes die veel meer huid laten zien? En waarom zouden ze bepalen wat vrouwelijke atleten moeten dragen? Giudicelli zei simpelweg, “Soms kan je de grens overschrijden” wanneer het aankomt op tennismode.

Als een zwarte vrouw, in een hele witte sport, krijgt Williams al veel kritiek op haar uiterlijk. Ze zou een mannelijke bouw hebben, ‘te gespierd’ zijn of als zelfs man zijn geboren puur omdat ze zo sterk is. Maar over deze kracht wordt amper gesproken wanneer ze als kersverse moeder weer in de arena staat na een moeizame revalidatie. “Het is niet makkelijk om terug te komen na alles wat ik heb meegemaakt en er zijn zoveel andere vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt, maar we praten er gewoon niet over”, zei ze eerder dit jaar in een interview. “Maar het voelt alsof dit pak alle vrouwen vertegenwoordigt die mentaal en fysiek veel hebben meegemaakt om terug te komen en vertrouwen te hebben in zichzelf. Ik heb absoluut het gevoel dat het een kans voor mij is om een hele groep vrouwen te inspireren.”

Serena blijft superheld

Williams stresst dan ook niet om het besluit van Roland Garros. “Alles zal wel in orde komen. Ik denk dat ze wel weten dat er voor sommige zaken medische gronden zijn.” Op social media krijgt de Amerikaanse tennisster veel bijval van mensen die het besluit van Roland Garros absurd vinden. Nike, de fabrikant van de catsuit, lijkt zich daar volledig bij aan te sluiten. Het sportmerk reageerde via een prikkelende tweet op het besluit van Roland Garros: “You can take the superhero out of her costume, but you can never take away her superpowers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zonder Black Panther-catsuit is Serena ook een held
Sluiten