Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 aug 2018 / 09:45 uur

“Potentieel gevaarlijke asteroïde” nadert Aarde

Heeft ons laatste uurtje weer eens geslagen? Waarschijnlijk niet. Maar er is wel een gigantische ruimterots met een snelheid van 32.000 kilometer per uur naar onze planeet onderweg. Dit blijkt uit berichten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Beelden van de NASA-radar ©NASA

2016 NF23

Hij wordt zelfs als ‘potentieel gevaarlijk’ geclassificeerd vanwege zijn formaat. De asteroïde is volgens de onderzoekers groter dan de ‘Piramide van Cheops’. En voor wie niet weet hoe groot die is: dat is zeer forse piramide van 146,59 meter hoog met een grondvlak van 230 meter bij 230 meter.

Het reusachtige ruimteobject heeft van de onderzoekers de pakkende naam Asteroïde 2016 NF23 gekregen. Op 29 augustus is hij het dichtste bij onze planeet. 2016 NF23 zal op ‘maar’ 4,8 miljoen kilometer van de aarde voorbij razen. Hoewel dit nog steeds dertienmaal de afstand tussen het aardoppervlak en de maan is, is deze voor astronomische begrippen millimeterwerk.

https://giphy.com/gifs/7bjrN69UkJb32

Moeten we bang zijn?

Zijn we in acuut levensgevaar en moeten we ons volgende week voorbereiden op een naderende apocalyps van bijbelse proporties? Vast wel. Er zal vast ergens wel iemand zijn die het einde der tijden heeft uitgeroepen en de daarop logischerwijs volgende grootschalige ineenstorting van de maatschappij. Deze ruimterots zal echter niet de oorzaak zijn, dus er is weinig aan de hand.

De enige reden waarom hij als ‘potentieel gevaarlijk’ wordt gezien is vanwege de omvang. Alle ruimteobjecten die groter zijn dan de grote piramide krijgen dit predicaat. NASA heeft als kerntaak om dit soort rotsen goed in de gaten te houden zodat er bij concreet gevaar op tijd kan worden geanticipeerd.

Inslagen op aarde

Onze planeet heeft wel vaker aanvaringen gehad met rotsen uit de ruimte. Minstens één keer per jaar wordt de aarde geraakt door een object van groter dan vijf meter. In 2013 sloeg er in het Russische Tsjeljabinsk een object in die een schokgolf veroorzaakte waarbij 1200 mensen gewond raakten. Elke 100.000 jaar komt onze planeet in botsing met een groter object die in staat is om een hele stad weg te vagen.

Een gigantische botsing waarbij een kilometersgrote komeet of planetoïde een massa-extinctie veroorzaakt komt eens in de ongeveer 100 miljoen jaar voor. De laatste grote aanvaring was 65 miljoen jaar geleden en zorgde ervoor dat zoogdieren zich konden ontwikkelen en dat moderne vogels de enige nog levende dinosaurussoorten zijn.

Reageer op artikel:
“Potentieel gevaarlijke asteroïde” nadert Aarde
Sluiten