In het nieuws

'Ik voel me beter dan ooit' na orgaandonatie

'Na orgaandonatie voel ik me beter dan ooit'

Baby kreeg donorlever in Spanje, moeder zit ernaast / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

9 AUG 2018

‘De overheid heeft het verkloot.’ ‘Hoe dood ben je werkelijk voordat ze je hersendood verklaren?’ ‘De dokters staan de messen al te slijpen zodra ik dreig te overlijden.’

Zomaar een greep uit wat reacties onder het artikel van Metro over orgaandonatie. Donderdag werd namelijk bekend dat het aantal mensen dat geen organen wil doneren na zijn of haar dood, toegenomen is. Daar staat tegenover dat het aantal mensen dat de keuze heeft geregistreerd ook is toegenomen.

'Huilerige aanstellers'

Johan van Doesburg is al vanaf zijn 12e donor en zou iedereen hetzelfde willen laten doen. „Mijn ouders waren hier bewust meebezig, en ik ben dat ook.” Zijn eigen kinderen vroegen op hun 10e of ze donor mochten worden, en dat mocht natuurlijk. „Ik vind dat mensen die niet doneren eigenlijk huilerige aanstellers zijn. Je bent dood, je voelt niets meer, je hebt geen lichaam meer. Anderen hebben baat bij mijn organen, ik zie geen bezwaar om te ‘oogsten’.” Bang voor vroegtijdig hersendood verklaren is hij niet. „Je moet een beetje vertrouwen hebben in de mensheid. Een arts legt een eed af en daar is hij aan gebonden.”

Yvette Hoogerwerf van de Nederlandse Transplantatie Stichting legt uit dat vroegtijdig hersendood verklaren nooit aan de orde kan zijn. „De arts doet er in de eerste plaats alles aan om de patiënt te redden. Het is niet zo dat hij in de andere kamer een andere patiënt heeft liggen die hij een orgaan wil geven. De behandelende arts weet helemaal niet naar wie de organen gaan.” Bovendien zijn er ook meerdere artsen betrokken bij het vaststellen van hersendood. „Artsen in het ziekenhuis kunnen absoluut geen invloed op het toewijzingsproces uitoefenen en zullen niet de ene patiënt laten sterven om een ander te redden.” Toch is dat wel waar veel mensen bang voor zijn en wat een reden kan zijn om zich niet te laten registreren in het donorregister.

Donoren zijn hard nodig

Toch is het aantal registraties omhoog gegaan. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt het een mooie eerste stap, vertelt een woordvoerder. „We willen graag zoveel mogelijk nieuwe donoren hebben, want die zijn hard nodig. Maar het uitgangspunt van de nieuwe donorwet is registratie en daar gaat het ons nu voornamelijk om: de keuze. Zolang die gemaakt wordt, is het voor nu goed.” De toename in registratie kan volgens hem te maken hebben met de recente aandacht voor doneren. „De donorwet is begin dit jaar door de Eerste Kamer gekomen, waardoor er veel gepraat werd over de donorregistratie. Die aandacht is goed, dat zorgt er namelijk voor dat mensen zich gaan registreren. Of dat als donor of niet-donor is, maakt niet uit.”

Dat donoren hard nodig zijn, kan Hoogerwerf beamen. „Per juli 2018 wachten 1115 mensen op een orgaan en er overlijden nog steeds mensen die op de wachtlijst staan, omdat er niet op tijd een orgaan beschikbaar is.”

Medemens helpen

Een van de mensen die een orgaan mocht ontvangen, is Dénis van Vliet. Hij kreeg een nier van Marja van de Zande, die reageerde op zijn Facebook-oproep. Geen orgaan omdat ze overleden was dus, maar omdat ze „de medemens wilde helpen”. „Ik was orgaandonor in het verleden, maar door dat gestuntel met de donorwet heb ik dat ingetrokken. Ik ben nu donor bij het leven.” En dan bevalt haar goed. „Nu geniet ik er namelijk zelf ook nog een beetje van. Ik heb iemand een nieuw leven gegeven, hoe mooi is dat? Het maakt me echt blij en trots.”

Van Vliet is ook blij. „Ik voel me beter dan ooit!” Vrijdag is een bijzonder moment voor hun: ze gaan namelijk een tattoo laten zetten met daarop de datum van de transplantatie. „Dat wilde ze graag. Ze is mijn reddende engel geweest, dus ik doe dit graag.” Hij heeft zijn leven terug. „Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit zo goed heb gevoeld”, vertelt Van Vliet. „Ik kan weer vooruitkijken, durf verder dan een week vooruit te plannen.”

Gelijk registreren

Toch is hij zelf geen donor. „Ik ben tegen dat verplichte donorschap, iedereen moet zelf een keuze kunnen maken, net zoals mijn donor dat bij mij deed. Maar waarom ik zelf nog geen donor ben is een goede vraag.” Het was erbij ingeschoten met alle ziekenhuisbezoeken. „Maar ik ga me straks gelijk registreren, nu het nog vrijwillig kan. Ik weet hoe een mens erbij gebaat kan zijn.”


Views

4k+

Kinderen in het zuiden weer naar school

Kinderen in het zuiden weer naar school

Meisje met een rugzakje op weg naar school. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

45 MIN

Voor de kinderen in het zuiden (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) is de pret voorbij, de vakantie is afgelopen dus ze moeten weer naar school. Een week later begint het schooljaar voor leerlingen in de regio Midden Nederland, waaronder de provincies Utrecht en Zuid-Holland evenals delen van Gelderland. De week daarna is de pret voorbij voor de overige scholieren.

'De scholen zijn weer begonnen'

Veilig Verkeer Nederland (VVN) begint maandag met zijn jaarlijkse campagne 'De scholen zijn weer begonnen'. Daarmee wil VVN automobilisten alert maken op kinderen die weer naar school gaan.


Views

53

Aanjaagster #metoo wordt zelf beticht van misbruik

Aanjaagster #metoo wordt zelf beticht van misbruik

Asia Argento. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

58 MIN

De Italiaanse actrice en regisseuse Asia Argento, die als een van de eerste Harvey Weinstein beschuldigde van seksueel ontoelaatbaar gedrag, is zelf beschuldigd van aanranding. Argento heeft de man die haar beschuldigt een grote som geld gegeven. Dat schrijft de New York Times die zegt over papierwerk in de zaak te beschikken.

17 jaar

Jimmy Bennett (22) een acteur en rockmuzikant uit Los Angeles, heeft verklaard dat Argento hem in 2013 seksueel had aangevallen in een Californische hotelkamer. Hij was toen 17 jaar oud en Argento 37. In Californië is seks met personen onder 18 jaar strafbaar.


Views

98

We sparen niet voor later, maar wel voor een doel

We sparen niet voor later, maar wel voor een doel

Ons spaarvarkentje wordt nog vaak gevuld, maar ook net zo snel weer geleegd. / Foto's: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Sparen voor later? Voor dat spreekwoordelijke appeltje voor de dorst? Nee, dat is ‘middeleeuws’. We sparen voor een concreet doel.

Sparen voor een financieel wat gezondere toekomst is totaal niet meer van deze tijd. Die toekomst zien we qua euro’s toch wel zonnig in. We geven ons geld daarom zonder zorgen direct uit en als we sparen, dan hebben we voor de spaarpot een concreet doel voor ogen.

Spaargedrag en psychologie


Views

72

Friezen helpen Maarten de nacht door

Friezen helpen Maarten de nacht door

Zwemmer Maarten van der Weijden is in het holst van de nacht onderweg tijdens zijn monstertocht langs de elf Friese steden. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

„De geestdrift en magie van de Elfstedentocht is na 1997 helemaal terug in Franeker", is geschreven op Twitter. Dorpsbewoners in het noorden van Friesland hebben zondagnacht massaal langs de waterkant zwemmer Maarten van der Weijden aangemoedigd, tijdens de tweede nacht van zijn monstertocht voor het goede doel langs de Friese elf steden.

Boeren schijnen met koplampen


Views

96

Lees de krant van morgen nu al online

Lees de krant van morgen nu al online

Lees de krant van morgen nu al online/ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De krant van maandag 20 augustus is morgenochtend weer te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd en nieuwsgierig naar wat er in staat? Hierbij een voorproefje!

We hebben onder meer een interview met shorttrackkampioene Suzanne Schulting, ze legt uit hoe een pittige trainingsdag er precies uitziet. Ook helpen wij je 'n handje met je carrière: hoe zeg je je baan op? (lees: vooral niet zeggen dat je baas een eikel is). Daarnaast ontbreekt Maarten van der Weijden ook niet in de krant, de bikkel die 200 kilometer zwemt om geld op te halen voor kankeronderzoek.

Verder lees je over sparen en niet te vergeten: Lowlands!


Views

300+

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht

De Duiker. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De Franse reuzenpoppen die dit weekend door Leeuwarden wandelden, zijn vaker bezocht dan verwacht. In totaal zijn er zo'n 425.000 mensen op de poppen afgekomen, zo schat de gemeente. De toeschouwers zagen vrijdag, zaterdag en zondag hoe een elf meter hoge duiker met een ouderwetse duikersklok, een hond genaamd Xolo (3 meter hoog) en een 'klein reuzenmeisje' van 5,5 meter zich een weg baanden door de Friese hoofdstad.

Daarmee was het nog iets drukker dan de gemeente vooraf had verwacht. Er werd vooraf gerekend op 400.000 bezoekers

Reuzenpoppen in Leeuwarden populairder dan verwacht

Een elf meter hoge duiker met een ouderwetse duikersklok. Foto: ANP


Views

600+

Moed voor Maarten: duizenden bezoekers juichen

Moed voor Maarten: duizenden bezoekers juichen

Moed voor Maarten: duizenden bezoekers juichen. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Veel mensen, lawaai en gejuich. Maarten van der Weijden wordt massaal gesteund door toeschouwers die aan de Friese oevers staan. Op de tweede dag van zijn epische zwemtocht van 200 kilometer, waarmee hij geld inzamelt voor onderzoek naar kanker, sloten bekende en onbekende Nederlanders aan om de gewezen Olympisch kampioen openwaterzwemmen een hart onder de riem te steken.

Nog meer support


Views

700+

Zondag tweede aardbeving op Lombok

Zondag tweede aardbeving bij Lombok

Gevallen gebouwen tijdens eerdere aardbeving op Lombok. Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Op Lombok is zondagavond (plaatselijke tijd) voor de tweede keer op dag een zware aardbeving geweest. De eerste beving zondag had een kracht van 6,3, de tweede beving had een kracht van 6,9.


Aanvankelijk had het Amerikaanse seismologisch instituut USGS voor die tweede schok een kracht van 7,2 gemeld.


Views

1k+

Speelse hond neergeschoten door politieagent Canada

De neergeschoten Missty. / Lucas Murphy

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een Canadese hond is gereanimeerd en kan haar been verliezen nadat ze woensdag door een politieagent is neergeschoten.

Hondentraining

Het gaat om Missty, een Amerikaanse Staffordshire Bull Terrier. Ze werd neergeschoten door een officier uit Regina op een terrein waar officieren hondentraining deden in een gesloten honkbalveld op de luchthaven.


Views

800+

Vermist meisje (3) dood aangetroffen in Duinrell

Ingang Duinrell. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Een urenlange zoektocht naar een meisje van 3 dat zondagmiddag vermist raakte in Duinrell, is dramatisch geëindigd. Het meisje is dood aangetroffen op de camping bij het attractiepark. De familie heeft het slechte nieuws te horen gekregen.

Zoekgeraakt

Het gezin waar het meisje bij hoorde verbleef op de camping van Duinrell. Rond 13.00 uur werden alle hulpdiensten ingeschakeld omdat het meisje verdwenen was. De familie kon haar nergens vinden.


Views

1k+

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Enkhuizen zorgde voor start Gouden Eeuw

Jeroen C. Molenaar en Willemijn tijdens de voorstelling / De Ontdeckingh

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Verhalen van Michiel de Ruyter kennen we wel: de heldhaftige zeeheld, die bekend staat als de grootste admiraal van zijn tijd. Toch zijn er ook nog veel onvertelde verhalen te zijn. Uit Enkhuizen bijvoorbeeld. De stad blijkt een rol te hebben gespeeld in het starten van de Gouden Eeuw en de onafhankelijkheid van Nederland.

Spannend jongensboek

In de theatervoorstelling de Ontdeckingh wordt de geschiedenis van Enkhuizen verteld, en dan specifiek het verhaal van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. De twee waren zeevaarders, vrienden en hebben er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er een Gouden Eeuw in Nederland startte.


Views

400+

Dodental brugramp Genua officieel op 43

Dodental brugramp Genua officieel op 43

Auto's staan stil voor het gat / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental van de brugramp in het Italiaanse Genua staat officieel op 43. Daarmee zijn de niet-officiële cijfers van zaterdag bevestigd. Negen mensen liggen momenteel nog in het ziekenhuis, vier in kritieke toestand.

Doorzoeken

Lokale brandweer laat weten dat alle opgegeven vermisten gevonden zijn, maar ze blijven voor de zekerheid zoeken. Daarmee willen ze zeker weten dat er niemand meer onder het puin ligt.


Views

800+

Van der Weijden zit er mentaal doorheen

Van der Weijden had een zware nacht, maar zwemt door

Van der Weijden in het waterbed waar hij vannacht in sliep / mvdw foundation

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Update 11:00: Wil jij de persoonlijke held van Maarten van der Weijden worden? De zwemmer heeft honger en heeft om een pizza Funghi gevraagd. Met ham, kaas en champignons. En die eet hij graag voor hij in Bolsward is.

Pizzeria Ponte Vecchio uit Bolsward gaf onmiddellijk gehoor aan de oproep en vertelde aan Metro bezig te zijn met een uitzonderlijk lekkere pizza Funghi. „De bakker is bezig met bakken en gaat hem zo langs brengen."


Views

4k+

Het gaat iets beter met Nouri

Het gaat iets beter met Nouri

Grote muurschildering van 'Appie' in Amsterdam / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Op neurologisch vlak is er een kleine vooruitgang te zien in de situatie van Abdelhak Nouri (21), zijn gezondheidssituatie is stabiel. Dat zegt de broer van Nouri, Abderrahim, in een interview met de NOS.

'Zwaar gehad'

Lichamelijk gezien is het echter moeilijk. „Er is achteruitgang, dat is puur omdat hij niet beweegt. Hij is bedlegerig en kan niet op eigen kracht zijn lichaam bewegen. Alleen zijn hoofd", vertelt Abderrahim. Toch gaat het op dit moment beter dan een paar maanden geleden.


Views

1k+

Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

Lombok opgeschrokken van nieuwe aardbevingen

Man loopt langs eerder ingestort huis op Lombok / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het Indonesische eiland Lombok is weer opgeschrikt door een stevige aardbeving. Deze had een kracht van 6,3 op de schaal van richter en kwam na een lichtere aardbeving van 5,2.


Views

1k+

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Koeien in de voortuin / Paul Buijs

Foto van 'metronieuws'

18 AUG 2018

Je kijkt toch wel even raar op als je geloei uit je voortuin hoort komen, vooral als je in een stad woont. Om acht uur 's morgens ging vanmorgen niet de wekker, maar de koe in Breda. Een zevental koeien was uitgebroken en vermaakte zich prima in de Overkroetenlaan.

Geloei uit je voortuin; koeien aan de wandel

Koeien op de oprit / Paul Buijs

Tocht van tien kilometer


Views

1k+

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Van der Weijden gaat gestaag met elfstedenzwemtocht

Van der Weijden aan het zwemmen / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 AUG 2018

Maarten van der Weijden zwemt nog altijd door in Friesland. In ieder dorpje waar hij doorheen zwemt staat een grote, toegestroomde menigte luid te juichen.

Hallucinaties

Als alles volgens planning loopt, komt de Olympisch kampioen om 23 uur aan in Stavoren. Vervolgens zwemt hij de hele nacht door en dat is waar het volgens zijn woordvoerder zwaar zal worden. „Hij krijgt dan hallucinaties. Daarom vaart er dan vlak voor hem een boot met een verlichte klok om hem te helpen in het hier en nu blijven."


Views

1k+

Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

Dief gepakt met schoenen ter waarde van 3300 euro

De schoenen die de dief mee wilde nemen / Wijkagente via twitter

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 AUG 2018

Snel een zakcentje verdienen dat er helaas niet in voor een man in Rotterdam. Hij probeerde ervandoor te gaan met een paar schoenen van maar liefst 3300 euro, maar werd gepakt door beveiligers.

Achterna rennen


Views

1k+

Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

Half miljard voor afwikkeling ramp Genua

Een brandweerman kijkt naar de overblijfselen van de brug / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 AUG 2018

De exploitant van de brug die afgelopen dinsdag in Genua instortte, heeft een half miljard toegezegd voor de afwikkeling van de ramp, dat zegt het bedrijf.

Compenseren voor leed

„We zullen alles op alles zetten om de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de ingestorte brug te compenseren voor hun leed", aldus Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucci, hoofden van het bedrijf. Tijdens een persconferentie uitte het duo van Autostrade per I'Italia diepe bedroefdheid voor de slachtoffers en kondigden ze aan een fonds voor de nabestaanden op te richten.


Views

1k+