Metro
Metro Nieuws 3 aug 2018 / 10:10 uur

Groenteteler Tommies geeft gratis snacktomaatjes weg

Door de hitte en de droogte hebben groente- en fruittelers het knap lastig. Dit geldt ook voor de snoeptomaatjes van Tommies. Vanwege de overvloed aan zonlicht zijn zes miljoen van de kleine tomaatjes afgekeurd voor verkoop.

Weggooien vindt het bedrijf zonde en dus geven zij hun mislukte oogst nu gratis weg. Volgens Tommies is de smaak prima, maar kunnen ze wel wat ‘lichte rimpeltjes of deukjes’ hebben.

Zo veel als je wilt

Tomatenliefhebbers mogen zoveel als ze willen meenemen. De snaaigroente is af te halen bij de opslag van het bedrijf in Middenmeer, Honselerdijk en Someren. Belangstellenden moeten zelf iets meenemen om de tomaatjes in mee te nemen. Dit kan een doos, emmer of krat zijn, maar voor de echte fanatiekelingen is een kruiwagen, vat of container ook aan te raden. Wel stelt het bedrijf dat als je meer dan 100 kilo wilt overnemen, dat je even contact moet opnemen.

De actie is erg populair, laat persvoorlichter Yvonne van Lier weten aan Omroep Brabant. „We krijgen veel aanvragen, van groot tot klein. Maar er bellen ook mensen die alleen willen zeggen dat ze dit een hele gave actie vinden.” De persvoorlichtster laat verder weten dat ze het Tommies geen geld oplevert, maar wel blije gezichten. Alles is beter dan weggooien. Op Twitter laat het bedrijf weten in gesprek te zijn met de Voedselbank om ook hen van snoeptomaatjes te voorzien.

„We hadden niet verwacht dat het zo storm zou lopen’’, aldus de woordvoerder. Toen donderdag het plan van het weggeven van de tomaatjes werd besproken, werden aantallen van vijf, tien of twintig mensen genoemd, zegt ze. Nu verwacht het bedrijf volgens haar dat het de hele dag door druk blijft en mensen zullen blijven komen. „Laten we hopen dat we er snel doorheen zijn.’’

De teleurgestelde teler met zijn gele en veel te kleine bloemkool ©Omroep Zeeland, still

Mislukte oogst

Voor veel boeren is de zomer van 2018 allesbehalve prettig. Door de aanhoudende droogte dreigen er grote delen van de oogst verloren te gaan. Zo groeiden de bloemkolen van Groenteteler André Slootmaker uit het Zeeuwse Nieuwkerk niet snel genoeg en kregen ze een onsmakelijke knalgele kleur. Zijn hele oogst moet hierdoor worden vernietigd. Ook aardappels, pruimen, appels, peren en uien hebben erg veel last van het watertekort. Naar verwachting zal de prijs van deze groente en fruitsoorten stijgen.

Er zijn ook gewassen die het juist erg goed doen in tropische temperaturen. Voor druiven in Nederland is de zomer van 2018 een verademing. De warmte is een uitstekende basis voor een zeer goed wijnjaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groenteteler Tommies geeft gratis snacktomaatjes weg
Sluiten