Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 jul 2018 / 13:24 uur

Freek Vonk ontdekt nieuwe slangensoort

Freek Vonk heeft tijdens zijn reis naar Australië een tot nu toe onbekende zwart-wit geringde gifslangensoort van het type bandy-bandy ontdekt. De Naturalis-onderzoeker en tv-persoonlijkheid is op reis voor één van zijn tv-programma’s.

Vonk is erg blij met zijn ontdekking: „Het ontdekken van een nieuwe slangensoort is voor mij als wetenschapper natuurlijk een droom die werkelijkheid wordt.”

Blij en trots

Vonk beschrijft samen met internationale collega’s in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa het onderzoek dat heeft geleid tot de officiële erkenning als nieuwe soort van vermicella parscauda. Dat is de naam die het dier in het Latijn heeft gekregen.

„Het dunne slangetje van een halve meter lang lag voor mijn voeten op de grond in een gebied waar dit type slang normaal niet voorkomt. Ik was meteen geïntrigeerd. Ik vermoedde dat we op een nieuwe soort waren gestuit. Ik ben ontzettend blij en trots dat een van de nieuwe soorten die voor 2018 officieel geteld gaan worden ‘onze’ nieuwe bandy-bandy zal zijn," aldus Vonk.

Vergelijkbare slangen

Op basis van uitgebreide metingen van de slang, de vergelijking daarvan met informatie over vergelijkbare slangen en aan de hand van DNA-onderzoek stelden de onderzoekers onder leiding van Vonk vast dat het een nieuwe soort betreft, schrijft Naturalis Biodiversity Center.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Freek Vonk ontdekt nieuwe slangensoort
Sluiten