Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 jun 2018 / 16:14 uur

Twee mannen opgepakt om voorbereiden van terrorisme

De politie heeft twee mannen van 22 en 27 jaar aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van terrorisme en deelname aan een terroristische organisatie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De twee werden zondagavond aangehouden in Rotterdam op aanwijzing van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Illegaal

Er is beslag gelegd op telefoons, usb-sticks en andere gegevensdragers die in hun huis lagen. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

De politie heeft nabij de woning nog een man aangehouden. Hij bleek illegaal in Nederland en is overgedragen aan de vreemdelingendienst. Vooralsnog wordt hij niet verdacht van betrokkenheid bij terrorisme, zegt een woordvoerder van het OM. Welke connectie deze man heeft met de twee terrorismeverdachten wil hij niet kwijt.

Ernstige verdenking

De verdachten mogen alleen contact hebben met hun advocaat. De rechter-commissaris heeft donderdag beide verdachten voor twee weken in bewaring gesteld.

Justitie heeft een paar dagen gewacht met de bekendmaking van de aanhoudingen, zodat er gelegenheid was voor nader onderzoek. „Het is een zeer ernstige verdenking", aldus de woordvoerder. Hoe concreet de plannen van de verdachten waren, waar ze wilden toeslaan en welke nationaliteit ze hebben, wil het OM nog niet zeggen.

Reageer op artikel:
Twee mannen opgepakt om voorbereiden van terrorisme
Sluiten