Metro
Metro Nieuws 15 mei 2018 / 11:50 uur

Zó zag Amsterdam eruit volgens Van der Laan

Een uit-tip voor liefhebbers van Amsterdam en voor iedereen die benieuwd is naar de visie van de geliefde Eberhard van der Laan. Nog tot vlak voor zijn dood werkte de Amsterdamse burgemeester namelijk aan een expositie over zijn stad.

Die tentoonstelling, ‘De Mooiste Stad – Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan, is vanaf 17 juni te zien in het Amsterdam Museum.

Voorwerpen en foto’s

In de expositie zijn tachtig voorwerpen en foto’s te zien, die Van der Laan van de collectie van het museum en het Stadsarchief uitkoos. Ze laten volgens hem zien hoe Amsterdammers vroeger omgingen met de snelle groei en economische bloei van hun stad.

Volgens het museum wilde de burgemeester hiermee een aanzet geven tot een goed gesprek over de toekomst van de stad.

Foto: ANP

‘Enorm probleem’

Want volgens Van der Laan, die in oktober op 62-jarige leeftijd overleed aan longkanker, hadden ,,wij met z’n allen een groot probleem: dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen. Steeds meer mensen willen in Amsterdam wonen en werken en de afgelopen jaren is Amsterdam razendsnel gegroeid."

,,Meer werk, meer bewoners, meer toeristen, meer nieuwbouw. Maar ook: meer drukte op straat, meer overlast en een oververhitte huizenmarkt."

Geschiedenis en eigentijds

In de tentoonstelling zullen oude schilderijen en werken te zien zijn, maar ook moderne stukken. Zoals foto’s waar een bekend probleem op te zien is: de overlast van toeristen, en een blowverbodsbord, dat ervoor moet zorgen dat jongeren geen overlast veroorzaken.

De expositie is gratis te zien in de Amsterdamse Galerij tot en met 4 november. Ga jij kijken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zó zag Amsterdam eruit volgens Van der Laan
Sluiten