Metro
Metro Nieuws 4 mei 2018 / 06:59 uur

Vluchten Lelystad geen oplossing drukte Schiphol

De verplaatsing van vakantievluchten van luchthaven Schiphol naar die van Lelystad zal geen oplossing zijn voor de drukte op Schiphol. De grootste luchthaven van Nederland zit dit jaar aan haar maximale aantal starts en landingen dat zij mag hebben tot eind 2020. Uit verschillende studies die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn gedaan, blijkt dat het niet mogelijk is voor Schiphol om nog meer starts en landingen in de piekuren uit te voeren.

Dat schrijft het Noordhollands Dagblad. Op dit moment zit de luchthaven aan 500 duizend starts en landingen en mogen dat er tot eind 2020 niet meer worden.

Verbinding met zakencentra

Het plan is om Schiphol in de toekomst vooral in te zetten voor zakenvluchten, omdat zij voor de rechtstreekse verbindingen met zakencentra in Europa zorgt. Om de zakenvluchten groeimogelijkheden te geven, werd besloten om vakantievluchten van Schiphol naar Eindhoven of Lelystad te verhuizen.

Maar uit nieuwe onderzoeken blijkt dat die verhuizing voor de ochtend- en avondpieken weinig uitmaakt. De vakantievluchten vertrekken vooral in de vroege ochtend en in de middag. De landingen zijn ook in de middag en in de late avond. De verplaatsing van vakantievluchten zal wel helpen om geluidsruimte vrij te spelen op Schiphol.

Veranderingen

De luchtverkeersleiding van Schiphol denkt dat het huidige maximale aantal starts en landingen kan worden opgevoerd naar 540 duizend. Maar daarvoor moet er wel een hoop veranderd worden. Het aantal banen dat tegelijkertijd gebruikt mag worden voor starts en landingen moet verhoogd worden en het luchtruim moet opnieuw worden ingedeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchten Lelystad geen oplossing drukte Schiphol
Sluiten