Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Belgische huizen lelijk? Vlamingen zijn juist trots

Menig Nederlander die weleens door België heeft gereden zal het beamen: de huizen zien er (behoorlijk) anders uit dan bij ons. Het Twitteraccount @belgischehuizen speelt daar slim op in door de opvallendste woningen van onze zuiderburen te portretteren. De Belgen vinden hun eigen woonplekken echter allesbehalve lelijk, maar zijn juist trots op hun bouwwerken, meldt RTL Z.

Geen welstandscommissie

Waarom de woningen in België er zo anders uitzien dan bij ons? Nou, voornamelijk door het ontbreken van een welstandcommissie, die bouwplannen moet goedkeuren. De overheid heeft in Nederland een stuk meer te zeggen over wat er gebouwd wordt. Dat uit zich af en toe in Belgische bouwwerken die je bij ons nooit terug zou zien, door bijvoorbeeld een overvloed aan ramen, of het overmatig gebruik van beton.

Individualiteit

Voor de Belgen staan de woningen echter voor individualiteit, vertelt Vlaamse bouwkundige en architect Peter Bongaerts aan RTL Z. Ze willen hun woning een eigen stempel meegeven, terwijl wij in Nederland meer van het groepsdenken zouden zijn. Daarnaast is de manier van bouwen flink anders dan in Nederland: in het verleden bouwden Belgen vaak zelf hun huis, waardoor de uitstraling nét iets amateuristischer is. Niemand die de Vlamingen daar echter op aanspreekt, dus die huizen staan er nog steeds.

Een vinexwijk? Nee, bedankt

De vinexwijk is voor de gemiddelde Vlaming dan ook een onbekend begrip: een architect in Vlaanderen ontwerpt meestal maar één huis en niet een gehele wijk. Iain Cook, directeur van de Belgische tak van ERA Makelaars, vertelt dan ook dat Belgen niets moeten hebben van de Nederlandse rijtjeshuizen: „Belgen zeggen dan: je zou zo het verkeerde huis binnenstappen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.