Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 4 mei 2018

Jemen mogelijk opnieuw geteisterd door cholera-golf

In het door oorlog, honger en ziekte geteisterde Jemen dreigt een nieuwe uitbraak van cholera nu het regenseizoen weer is begonnen.

De inwoners van het land in het Midden-Oosten gaan sinds 2015 gebukt onder een ingewikkelde oorlog tussen de door Saoedi-Arabie geleide coalitie en de Houthi-rebellen die gesteund worden door Iran.

Regenseizoen

Deze oorlog heeft mede bijgedragen aan de schrijnende situatie in Jemen. Het land werd vorig jaar overvallen door een van de ergste uitbraken van cholera in de wereldgeschiedenis. Nu het regenseizoen weer begonnen is, vrezen onderzoekers voor een nieuwe uitbraak.

In de studie, gepubliceerd in The Lancet Global Health, waarschuwen de wetenschappers voor de gezondheid van de Jemenieten. „Als er iets gaat gebeuren, zal dat nu gebeuren, dus iedereen moet op zijn hoede zijn en snel handelen. Het risico is hoog”, vertelde hoofdonderzoeker Anton Camacho aan Reuters.

Gezondheidscampagne

Hiermee verwijst Camacho naar het gegeven dat het aantal cholera-gevallen tijdens het regenseizoen vorig jaar vooral in de eerste vier weken in rap tempo op liep. De onderzoekers roepen op tot een gezondheidscampagne, omdat veertien miljoen Jemenieten risico lopen.

De studie heeft in kaart gebracht waar in Jemen veel gevallen van cholera waren en hoe deze verband hielden met de regenval. Met deze informatie weet de Wereldgezondheidsorganisatie in welke gebieden zij de vaccinaties tegen cholera moeten verspreiden.

Cholera

Overigens zagen de onderzoekers ook een toename van cholera na de Ramadan. Zij verklaren dit door het gegeven dat mensen dan vaak samenkomen om in grote groepen te eten en ze meer eten kopen bij kraampjes op straat. De onderzoekers benadrukken dat ze niet willen dat mensen denken dat de Ramadan, die half mei begint, op zich een oorzaak is van cholera.

Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie vibrio cholerae. Mensen die lijden aan de ziekte hebben last van braken, buikpijn en heftige, waterige diarree. Dit kan leiden tot ernstige uitdroging en in combinatie met een zwakke gezondheid en honger – wat in landen als Jemen vaak het geval is – zelfs tot de dood. Sinds 2016 kregen meer dan een miljoen Jemenieten cholera. Tweeduizend mensen stierven aan de ziekte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jemen mogelijk opnieuw geteisterd door cholera-golf
Sluiten