In het nieuws

Een Cubaanse YouTuber neemt opnames in Havana. Foto: ANP

Hoe gaan YouTubers om met vervelende reacties?

Foto van 'Kyrie Stuij'

5 MEI 2018

YouTube, Snapchat, Instagram, Facebook: we delen steeds meer over onszelf. Iedereen kan de presentator worden van zijn persoonlijke tv-show. En het zijn lang niet meer alleen de jongeren die online hun leven vastleggen. Ook bedrijfsmedewerkers, journalisten en zzp’ers grijpen naar de vlogcamera of ambiëren een carrière als professioneel YouTuber. Maar wie zo dapper is zichzelf te presenteren aan de digitale wereld, kan ook een hoop ‘online drek’ verwachten. Persoonlijke aanvallen, scheldpartijen, ongezouten meningen.

Hoe wapen je jezelf tegen ongefundeerde kritiek? Drie professionele YouTubers geven tips.

Laura Brijde. Foto aangeleverd

‘Focus je op de positieve comments’

Laura Brijde, 21 jaar, woont in Malaga.

Blogger en YouTuber  

Vlogt over hardlopen en over haar leven in Spanje.

Wat begon als een onschuldige blog over hardlopen op Tumblr, groeide in 2012 al uit tot een platform met meer dan 10.000 volgers. Drie jaar later begint Laura Brijde met vloggen en houdt ze niet alleen haar sportprestaties bij, maar inspireert zij haar kijkers om ook alles uit zichzelf te halen. Haar YouTube-kanaal trekt inmiddels meer dan 25.000 abonnees. ,,Als ik kijk naar de negatieve reacties die sommige collega’s ontvangen, mag ik mijn handjes dichtknijpen. Ik heb de leukste volgers die er zijn.’’

Maar ondanks het succes, krijgt ook de populaire YouTuber weleens een vervelende reactie. ,,Ik ging een tijd door een lastige periode met mijn vriend toen hij zijn baan verloor. Een jaar lang werkte ik keihard voor ons tweeën. Een buitenstaander vertelde me in een reactie dat ik blij mocht zijn met zo’n vriend, dat ik een lui mens was en dat ik maar geld verdiende met niets doen. Ik mag inderdaad blij zijn met mijn vriend, maar het tweede deel vond ik toch wel kwetsend, zeker gezien de situatie waarin we verkeerden.’’

,,Als iemand eerlijk zijn mening geeft dan respecteer ik dat. Als het echt een vervelende reactie is, dan verwijder ik het. Het is oké om je mening te geven en je hoeft niet alles leuk te vinden, maar ik vind het wel belangrijk om met respect behandeld te worden.’’

Een van de tips die Laura wil meegeven aan beginners is om je voor te bereiden op reacties die je niet leuk vindt. ,,Weet waar je voor staat en waarom je dit doet. Focus je op de positieve in plaats van negatieve comments, daar groei je het hardst van.’’

Daarnaast adviseert Brijde iedere beginnende blogger, vlogger of influencer zich te houden aan de sleutels van succes: consistentie en interactie.  ,,Of je nou elke dag of om de zoveel dagen publiceert, houd je eraan. Maak ook vanaf dag één tijd vrij om op iedere reactie, mail of privébericht te reageren. Het is logisch dat je het druk hebt, maar dat hebben we het allemaal vandaag de dag. Jij bent afhankelijk van je volgers, zonder hen sta je nergens.''

Thomas Brok. Foto @iamnotronald

‘Je moet sterk in je schoenen staan’

Thomas Brok, 24 jaar, woont in Amsterdam.

YouTuber, kanalen: ‘Korthom’ en ‘Spaze’

Maakt comedyvideo's en praat met volgers over liefde, relaties en seks.  

Met bijna 125.000 abonnees op zijn kanaal ‘Korthom’ en meer dan 60.000 abonnees op zijn kanaal ‘Spaze’ mag Thomas Brok zichzelf een succesvol YouTuber noemen. Regelmatig tonen mensen interesse in zijn werk. Hoe doet hij dat? Hoe komt hij ervan rond?

Maar vroeger kreeg Thomas hele andere reacties. Toen hij in 2012 begon met vloggen werd Thomas voornamelijk uitgelachen. ,,Het was in die tijd echt not done om jezelf te filmen en grappig te doen. Zelfs toen ik een paar jaar daarna ging studeren namen weinig mensen me serieus. Ze zagen er geen toekomst in, vonden dat ik beter iets anders kon gaan doen.’’

Thomas hield vol en is nu verzekerd van zo’n 1,2 miljoen kijkers per maand. ,,YouTube heeft echt mijn leven veranderd. Ik kan er goed van rondkomen, bijna tachtig procent van mijn vrienden ken ik via deze online community en met zoveel kijkers kan ik onderwerpen aansnijden die ik belangrijk vind.’’

Natuurlijk krijgt Thomas weleens vervelende reacties. ,,Toen ik net mijn haar geverfd had zeiden mensen dat ze het lelijk vonden, dat ik op Geert Wilders of Donald Trump leek.’’ Lachend: ,,Maar dat neem ik niet zo serieus. Wat me meer heeft geraakt is dat weinig mensen me in het begin serieus namen en dat ik echt keihard uitgelachen werd. Dat is niet leuk als je bezig bent met je passie.’’

Kijken naar succesvolle YouTubers in Amerika zorgde ervoor dat Thomas zijn droom bleef najagen. ,,In Amerika waren YouTubers destijds veel succesvoller. Zij hadden super veel volgers, kregen juist alleen maar liefde en fanmail. Ik zag dat zij wel serieus werden genomen en daar zag ik een toekomst in. Het gaf me een soort houvast.’’

Thomas benadrukt dat een carrière als YouTuber niet makkelijk is. ,,Het is niet zo dat je opeens succesvol bent, er komt veel bij kijken. Als dit is wat je wil, dan moet je sterk in je schoenen staan. Hou er rekening mee dat mensen je in het begin echt niet serieus gaan nemen. Maar iedereen begint klein, je moet gewoon doorzetten. Wees zelfverzekerd en heb plezier in wat je doet.’’

Sara Gadir. Foto aangeleverd

‘Op straat is er alleen maar liefde’

Sara Gadir, 20 jaar, woont in Leiden.

YouTuber, ‘Saar Sunshine’

Vlogt over haar dagelijks leven

Sara Gadir is nog maar een jaar actief als vlogger en heeft inmiddels meer dan 40.000 abonnees op YouTube.

,,Ik wilde altijd al presenteren, dat was mijn droom. Mensen zeiden tegen me: ‘Als je je doel wilt bereiken, moet je je netwerk vergroten.’ Maar ik werkte in een callcenter en ging nog naar school, wie kende ik nou?’’

Sara volgde vanaf het begin de inmiddels mateloos populaire vlogger Monica Geuze. ,,Ik zag hoe succesvol zij werd en hoe ze naam voor zichzelf maakte. Door haar ben ik ook gaan vloggen, om op die manier mijn droom te bereiken.’’

Slechts een jaar later heeft Sara al een aantal kleine evenementen mogen presenteren en wordt ze steeds vaker gevraagd voor klussen. Vloggen blijkt een schot in de roos, maar ook Sara krijgt te maken met vervelende opmerkingen. ,,In het begin waren de comments alleen maar positief. Na vier maanden kreeg ik mijn eerste negatieve reacties. Dat ging best ver: ‘Je bent te dik’, ‘Je moet gaan sporten’ en ‘Je bent te veel met je uiterlijk bezig’. In het begin zoek je de fout bij jezelf, denk je ‘wat heb ik gedaan?’. Tegenwoordig weet ik dat je het moet accepteren. Met of zonder camera, dit is mijn leven en dat is oké. Bovendien, als ik op straat wordt aangesproken over mijn vlogs is het alleen maar liefde.’’

Sara is van Marokkaanse komaf. Ze merkt dat het vloggen binnen haar cultuur niet door iedereen wordt gewaardeerd. ,,Aan de ene kant heb ik mijn succes deels te danken aan mijn afkomst. Een jaar geleden waren er nog maar weinig Marokkaanse vrouwelijke vloggers. Tegelijkertijd komen de meeste negatieve reacties van Marokkaanse mensen.’’

Sara probeert zo open mogelijk op te stellen in haar vlogs, tegelijkertijd zal ze door haar cultuur niet alle onderwerpen behandelen. ,,Ik zou niet zo snel praten over dat ik aan het daten ben. Wat dat betreft hou ik wel rekening met mijn cultuur, uit respect.’’

Voor mensen die willen beginnen met vloggen raadt Sara aan eerst een duidelijk doel te bepalen. ,,Noteer voor jezelf waarom je dit doet. Verder is het belangrijk om dichtbij jezelf te blijven; doe je niet anders voor dan wie je bent.’’


Views

700+

Dierenambulance rukt uit voor 'slang' in kruipruimte

De Dierenbescherming kwam af op een melding van een slang ©Dierenambulance

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Je moet er niet aan denken dat er een slang in je kruipruimte rondkronkelt. Een inwoner van het Brabantse Ravenstein schrok zich zo rot een onbekende kruipende insluiper in zijn woning dat hij direct de dierenambulance belde.

Toen de vrijwilligers poolshoogte kwamen nemen, bleek de indringer toch iets minder gevaarlijk te zijn. Na een korte zoektocht stuitten ze inderdaad op een glibberige indringer, maar dit bleek een onschuldige naaktslak te zijn, zo meldt Omroep Brabant.

De indringer is omwille van zijn privacy onherkenbaar gemaakt ©Dierenambulance


Views

200+

'De bitterbal verdient gewoon een eigen podium'

Sal Knuvers in zijn Bar Bitterbal, ,,mensen weten precies waarvoor ze hier komen."

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Ineens had hij het: ik ga in de bitterballen! Sal is eigenaar van Bar Bitterbal waar 22 soorten op de kaart staan, and still counting. ,,Zo’n mooi product verdient gewoon een eigen podium.”

Anti-katervoer

Laten we aftrappen met een bitterbal!” Sal Knuvers (33) zit in zijn Bar Bitterbal, geopend vanaf negen en waar vanaf tien uur het frituur aangaat. Voor de een veel te vroeg, voor een ander het ideale anti-katervoer. Al wordt dan voornamelijk gekozen voor ‘gewoon rund of kalfs’, weet bardame Myrthe. Zwarte truffel-zwezerik, hert of wild zwijn is tenslotte ook wel wat heftig voor een brakke maag. Maar deze bijzondere ballen staan wel op de kaart, waarop in totaal 22 ballen prijken, and still counting, ,,we krijgen binnenkort een chocoladebitterbal als dessert.”


Views

100+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

1k+

Prins Charles viert 70e verjaardag

Prins Charles zit, zo lang zijn moeder koningin Elizabeth leeft, in de wachtkamer voor de Britse troon. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

2 UUR

Hoera, de Britse prins Charles viert woensdag zijn 70e verjaardag met tal van buitenlandse koninklijke gasten. Namens de Oranjes is prinses Beatrix bij het feest op Buckingham Palace. Behalve prinses Beatrix komen onder anderen de Belgische koning Filip en koningin Mathilde, de Noorse koning Harald en koningin Sonja op verjaarsvisite.

'In de wachtkamer'


Views

100+

Miranda heeft diabetes: Eten is nooit meer hetzelfde

Leven met diabetes: 'Eten is nooit meer hetzelfde'

Een diabetespatiënt meet iedere dag zijn bloedwaarden en injecteert zichzelf met insuline.

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

„Het zal toch niet", dacht Miranda Mosch (30) drie jaar geleden. Ze heeft opeens een enorme dorst, raakt oververmoeid en kan niet meer scherp kijken. Ze gaat naar de huisarts en krijgt al snel de diagnose: diabetes type 1.

Vandaag is het Wereld Diabetesdag. Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is in Nederland volksziekte nummer één. 1,2 miljoen mensen hebben diabetes. Diabetes type 2 komt verreweg het meest voor; 90 procent van de mensen met diabetes heeft deze vorm die wordt veroorzaakt door overgewicht, ongezond eten of erfelijke aanleg. De cellen in het lichaam zijn bij type 2 ongevoelig voor het hormoon insuline. Bij mensen met diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem zelfs de cellen die insuline aanmaken.

Normaal gesproken maakt ons lichaam insuline aan om de glucose (een vorm van suiker) in het bloed naar de weefsels in ons lichaam te transporteren. Glucose is de brandstof voor je lichaam.


Views

200+

Vier doden na incident in bedrijfspand in Enschede

De politie kreeg even na 15.00 uur de melding van een incident in het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 07:40

In het bedrijfspand in Enschede, waar gisteren een incident plaatsvond, zijn vier dode mannen aangetroffen. Dat ze door geweld om het leven zijn gekomen, staat vast, meldde de politie dinsdagavond laat. Om welke mannen het precies gaat, is nog niet bekend. Ook de doodsoorzaak moet nog worden vastgesteld. De politie zit nog volop in onderzoek.

Melding van een incident

De politie kreeg even na 15.00 uur de melding van een incident in het pand aan de Van Leeuwenhoekstraat. In eerste instantie sprak de politie over een schietincident in een woning, later stelde de politie dat bij naar een ,,incident" in een bedrijfspand.


Views

600+

Ophef over groepsfoto van 'Hitlergroet-scholieren'

Onschuldig geintje of kwalijke zaak?

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een middelbare school in de Amerikaanse staat Wisconsin is een onderzoek gestart na het verschijnen van een groepsfoto met daarop ongeveer zestig mannelijke bovenbouwleerlingen. De groep jongens lijkt massaal een nazigroet te brengen en dit ging al snel het hele internet over.

De groep is op de foto gekleed in gala en lijkt er een hoop lol in te hebben om hun rechterarm te strekken. Ze zijn leerlingen op de middelbare school van Baraboo en hun gedrag wordt op dit moment onderzocht. Hierbij is ook de politie ingeschakeld.


Views

1k+

video icon
01:17

In samenwerking met Desperados

6 NOV 2018

Dansvloer... op 42 meter diepte

Bizar! Desperados ging onlangs in de buurt van Venetië de diepte in en creëerde de ultieme dansvloer onder water. Met Elrow en DJ's Peggy Gou en Artwork, 4.3 miljoen liter water én 's werelds diepste zwembad. Vierhonderd mensen inclusief duikuitrusting, vierden het dansfeestje mee. Check meer videos hier! #FindYourDancefloor #Deephouse


Views

2k+

Eerste speldenprikken van Koning Winter in aantocht

Moeten we volgende week weer gaan krabben? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Waar het vandaag nog met temperaturen van een graad of 12/13 redelijk zacht weer was, lijkt hier volgende week verandering in de komen.

Na het weekend draait de wind naar het oosten en dit maakt de weg vrij voor koudere lucht. De verwachte maximumtemperaturen zullen volgende week ongeveer 5 graden zijn en dat iets frisser dan normaal.

De dalende maximumtemperaturen in de pluim van Buienradar ©Buienradar


Views

1k+

Maak een tijdreis door de historische driehoek

Ontdek Enkhuizen, Medemblik en Hoorn.

Partnercontent

7 NOV 2018

Toeristen weten de Holland boven Amsterdam de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk in de Kop van Noord-Holland? In het laatste deel geeft Metro je tips om de geschiedenis van de Gouden Eeuw van Holland boven Amsterdam beter te leren kennen.

Overal ter wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. In de Noord-Hollandse steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen slenter je langs de havens en imposante panden uit die roemrijke tijd. De geschiedenis van de VOC-steden is nog steeds zichtbaar in vele grachtenpanden, musea, kerken, stadsmuren en havens. Wil je Holland boven Amsterdam beter leren kennen? Maak dan een spannende tijdreis met boot en stoomtram van Enkhuizen-Medemblik-Hoorn. Deze dagtocht begint bij de aanlegsteiger van de boot bij station Enkhuizen.


Views

2k+

May roept ministers bijeen om conceptakkoord #brexit

Overleg op hoog niveau over #brexit ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Groot-Brittannië verlaat in maart 2019 de Europese Unie en hiervoor moesten afspraken gemaakt worden met de EU. Medewerkers van de Britse premier Theresa May bevestigen dat er nu een conceptovereenkomst ligt. Deze overeenkomst zal woensdag behandeld worden in het lagerhuis.

The Sun meldt dat May haar belangrijkste ministers dinsdagavond om beurten laat langskomen. Ministers hebben eerder op de dag een update ontvangen over de vorderingen van de onderhandelingen. Ze kregen toen te horen dat er nog een ,,klein aantal'' kwesties moet worden opgelost tussen de onderhandelaars, aldus de BBC.


Views

500+

HBO: 'Slotseizoen Game of Thrones in april te zien'

Nog vijf maanden geduld... ©HBO

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Er gingen al langer geruchten rond over de premiere van het achtste en laatste seizoen van de hitserie Game of Thrones, deze geruchten blijken waar te zijn. HBO bevestigt per tweet dat de afleveringen inderdaad zullen worden uitgezonden vanaf april 2019.

De fans hebben het in 2018 een jaar zonder Game of Thrones moeten doen, maar hier komt aankomend voorjaar dus verandering in. Eerder gaf de zender alleen maar vage hints, nu is er een concrete releasemaand van de premiere.


Views

700+

Inbreker bloedt dood nadat hij ruit inslaat

Niet de inbreker uit dit verhaal ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een man die probeerde binnen te dringen bij een woning in het Texaanse El Paso, heeft zijn inbraakpoging niet overleefd. Het incident vond vorige week plaats, volgens de politie is de inbreker doodgebloed nadat hij zijn armen en handen had opengehaald aan glasscherven.

Bloedspoor

De bewoner van het huis waar de poging tot inbraak plaatsvond, kwam vorige week dinsdag tot de gruwelijke ontdekking. Hij trof een kapot raam aan en een grote hoeveelheid bloed verspreid door het hele huis. Hierop alarmeerde hij direct de politie, zo meldt het lokale medium WTOL.


Views

2k+

Man in Zaanstad slaat in woning kat dood met stok
Likeability of 3

Man in Zaanstad slaat in woning kat dood met stok

Een stockfoto van een kat / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

GISTEREN

Een misselijkmakende actie in Zaanstad heeft afgelopen vrijdag het leven van een kat gekost. Een inspecteur van de Dierenbescherming zag met eigen ogen hoe een man in een woning een kat met een stok zó hard sloeg, dat het beestje overleed.

De Dierenbescherming schrijft in een artikel dat de inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een kijkje kwam nemen in het huis na een anonieme melding.

Dierenpolitie


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

1k+

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'
Likeability of 5

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Stan Lee is 95 jaar geworden / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Maandagavond werd bekend dat Marvel-bedenker Stan Lee op 95-jarige leeftijd is overleden. Fans van over de hele wereld stromen uit naar de Walk of Fame in Hollywood, waar inmiddels een bloemenzee te vinden is bij Lee’s ster.

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

De ster van Stan Lee op de Walk of Fame / ANP

Huilen


love
user_08c3f5873be835fa0a15741dccbb604ade6a8e54_avatar

Views

900+

Vader (36) gebruikt opnieuw fors geweld tegen baby

Pixabay

Foto van 'Evie Westland'

GISTEREN

Een treurig verhaal uit België. Een 36-jarige man die tien jaar geleden zijn zoontje van zes maanden oud doodsloeg, zou opnieuw fors geweld tegen een baby hebben gebruikt. Dit keer was het zijn dochtertje van drie maanden die het moest ontgelden. Het meisje zou meerdere schedelbreuken hebben opgelopen.

Cédric V. was veranderd, dacht zijn huidige vriendin. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is het Facebook-profiel van de man er een zoals „elke kersverse vader”.

„Sinds zijn vriendin S. eind juli beviel van hun dochtertje Z. deelde hij hun babygeluk met de hele wereld. Babyfotootje hier, vertederd commentaar daar. Maar dat schattige babymeisje van drie maanden oud werkte zondagavond zodanig op zijn zenuwen, dat de stoppen van de man opnieuw volledig doorsloegen."


Views

3k+

Boer zoekt Vrouw-Harrold is smoorverliefd

Boer zoekt Vrouw-Harrold is smoorverliefd

Harrold is alweer verliefd, en het is niet op Steffi / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Zagen we afgelopen zondag dat deelnemer Harrold werd afgewezen door boerin Steffi, heeft hij nu zijn droomvrouw gevonden. En nee, het is niet Steffi!

Gevoelens


Views

1k+

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

De twee klinieken moeten in 2019 hun deuren openen / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Volgend jaar openen voor het eerst in Nederland twee klinieken voor homoseksuelen met kinderwens. De bedoeling is dat zij daar met een draagmoeder een kindje kunnen krijgen. In 2019 zouden ze daarvoor in eigen land terehct kunnen, blijkt uit onderzoek van televisieprogramma 'De Monitor'.

Voorwaarden

Nu is het onmogelijk voor een homoseksueel stel om met draagmoeder in Nederland een kind te krijgen, en moet nog uitgeweken worden naar het buitenland, schrijft Trouw. Bij heteroseksuelen lag dat anders: die konden bij het Amsterdam UMC terecht voor ivf-draagmoederschap. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden.


Views

700+

Trump roept Californië uit tot rampgebied

Trump roept Californië uit tot rampgebied

Er worden nog zo'n 200 mensen vermist / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Californië is door president Donald Trump officieel uitgeroepen tot rampgebied. Daardoor kan er sneller en makkelijker bijgesprongen worden bij het bestrijden van de bosbranden.

Dodelijkste branden


Views

700+