In het nieuws

Een Cubaanse YouTuber neemt opnames in Havana. Foto: ANP

Hoe gaan YouTubers om met vervelende reacties?

Foto van 'Kyrie Stuij'

5 MEI 2018

YouTube, Snapchat, Instagram, Facebook: we delen steeds meer over onszelf. Iedereen kan de presentator worden van zijn persoonlijke tv-show. En het zijn lang niet meer alleen de jongeren die online hun leven vastleggen. Ook bedrijfsmedewerkers, journalisten en zzp’ers grijpen naar de vlogcamera of ambiëren een carrière als professioneel YouTuber. Maar wie zo dapper is zichzelf te presenteren aan de digitale wereld, kan ook een hoop ‘online drek’ verwachten. Persoonlijke aanvallen, scheldpartijen, ongezouten meningen.

Hoe wapen je jezelf tegen ongefundeerde kritiek? Drie professionele YouTubers geven tips.

Laura Brijde. Foto aangeleverd

‘Focus je op de positieve comments’

Laura Brijde, 21 jaar, woont in Malaga.

Blogger en YouTuber  

Vlogt over hardlopen en over haar leven in Spanje.

Wat begon als een onschuldige blog over hardlopen op Tumblr, groeide in 2012 al uit tot een platform met meer dan 10.000 volgers. Drie jaar later begint Laura Brijde met vloggen en houdt ze niet alleen haar sportprestaties bij, maar inspireert zij haar kijkers om ook alles uit zichzelf te halen. Haar YouTube-kanaal trekt inmiddels meer dan 25.000 abonnees. ,,Als ik kijk naar de negatieve reacties die sommige collega’s ontvangen, mag ik mijn handjes dichtknijpen. Ik heb de leukste volgers die er zijn.’’

Maar ondanks het succes, krijgt ook de populaire YouTuber weleens een vervelende reactie. ,,Ik ging een tijd door een lastige periode met mijn vriend toen hij zijn baan verloor. Een jaar lang werkte ik keihard voor ons tweeën. Een buitenstaander vertelde me in een reactie dat ik blij mocht zijn met zo’n vriend, dat ik een lui mens was en dat ik maar geld verdiende met niets doen. Ik mag inderdaad blij zijn met mijn vriend, maar het tweede deel vond ik toch wel kwetsend, zeker gezien de situatie waarin we verkeerden.’’

,,Als iemand eerlijk zijn mening geeft dan respecteer ik dat. Als het echt een vervelende reactie is, dan verwijder ik het. Het is oké om je mening te geven en je hoeft niet alles leuk te vinden, maar ik vind het wel belangrijk om met respect behandeld te worden.’’

Een van de tips die Laura wil meegeven aan beginners is om je voor te bereiden op reacties die je niet leuk vindt. ,,Weet waar je voor staat en waarom je dit doet. Focus je op de positieve in plaats van negatieve comments, daar groei je het hardst van.’’

Daarnaast adviseert Brijde iedere beginnende blogger, vlogger of influencer zich te houden aan de sleutels van succes: consistentie en interactie.  ,,Of je nou elke dag of om de zoveel dagen publiceert, houd je eraan. Maak ook vanaf dag één tijd vrij om op iedere reactie, mail of privébericht te reageren. Het is logisch dat je het druk hebt, maar dat hebben we het allemaal vandaag de dag. Jij bent afhankelijk van je volgers, zonder hen sta je nergens.''

Thomas Brok. Foto @iamnotronald

‘Je moet sterk in je schoenen staan’

Thomas Brok, 24 jaar, woont in Amsterdam.

YouTuber, kanalen: ‘Korthom’ en ‘Spaze’

Maakt comedyvideo's en praat met volgers over liefde, relaties en seks.  

Met bijna 125.000 abonnees op zijn kanaal ‘Korthom’ en meer dan 60.000 abonnees op zijn kanaal ‘Spaze’ mag Thomas Brok zichzelf een succesvol YouTuber noemen. Regelmatig tonen mensen interesse in zijn werk. Hoe doet hij dat? Hoe komt hij ervan rond?

Maar vroeger kreeg Thomas hele andere reacties. Toen hij in 2012 begon met vloggen werd Thomas voornamelijk uitgelachen. ,,Het was in die tijd echt not done om jezelf te filmen en grappig te doen. Zelfs toen ik een paar jaar daarna ging studeren namen weinig mensen me serieus. Ze zagen er geen toekomst in, vonden dat ik beter iets anders kon gaan doen.’’

Thomas hield vol en is nu verzekerd van zo’n 1,2 miljoen kijkers per maand. ,,YouTube heeft echt mijn leven veranderd. Ik kan er goed van rondkomen, bijna tachtig procent van mijn vrienden ken ik via deze online community en met zoveel kijkers kan ik onderwerpen aansnijden die ik belangrijk vind.’’

Natuurlijk krijgt Thomas weleens vervelende reacties. ,,Toen ik net mijn haar geverfd had zeiden mensen dat ze het lelijk vonden, dat ik op Geert Wilders of Donald Trump leek.’’ Lachend: ,,Maar dat neem ik niet zo serieus. Wat me meer heeft geraakt is dat weinig mensen me in het begin serieus namen en dat ik echt keihard uitgelachen werd. Dat is niet leuk als je bezig bent met je passie.’’

Kijken naar succesvolle YouTubers in Amerika zorgde ervoor dat Thomas zijn droom bleef najagen. ,,In Amerika waren YouTubers destijds veel succesvoller. Zij hadden super veel volgers, kregen juist alleen maar liefde en fanmail. Ik zag dat zij wel serieus werden genomen en daar zag ik een toekomst in. Het gaf me een soort houvast.’’

Thomas benadrukt dat een carrière als YouTuber niet makkelijk is. ,,Het is niet zo dat je opeens succesvol bent, er komt veel bij kijken. Als dit is wat je wil, dan moet je sterk in je schoenen staan. Hou er rekening mee dat mensen je in het begin echt niet serieus gaan nemen. Maar iedereen begint klein, je moet gewoon doorzetten. Wees zelfverzekerd en heb plezier in wat je doet.’’

Sara Gadir. Foto aangeleverd

‘Op straat is er alleen maar liefde’

Sara Gadir, 20 jaar, woont in Leiden.

YouTuber, ‘Saar Sunshine’

Vlogt over haar dagelijks leven

Sara Gadir is nog maar een jaar actief als vlogger en heeft inmiddels meer dan 40.000 abonnees op YouTube.

,,Ik wilde altijd al presenteren, dat was mijn droom. Mensen zeiden tegen me: ‘Als je je doel wilt bereiken, moet je je netwerk vergroten.’ Maar ik werkte in een callcenter en ging nog naar school, wie kende ik nou?’’

Sara volgde vanaf het begin de inmiddels mateloos populaire vlogger Monica Geuze. ,,Ik zag hoe succesvol zij werd en hoe ze naam voor zichzelf maakte. Door haar ben ik ook gaan vloggen, om op die manier mijn droom te bereiken.’’

Slechts een jaar later heeft Sara al een aantal kleine evenementen mogen presenteren en wordt ze steeds vaker gevraagd voor klussen. Vloggen blijkt een schot in de roos, maar ook Sara krijgt te maken met vervelende opmerkingen. ,,In het begin waren de comments alleen maar positief. Na vier maanden kreeg ik mijn eerste negatieve reacties. Dat ging best ver: ‘Je bent te dik’, ‘Je moet gaan sporten’ en ‘Je bent te veel met je uiterlijk bezig’. In het begin zoek je de fout bij jezelf, denk je ‘wat heb ik gedaan?’. Tegenwoordig weet ik dat je het moet accepteren. Met of zonder camera, dit is mijn leven en dat is oké. Bovendien, als ik op straat wordt aangesproken over mijn vlogs is het alleen maar liefde.’’

Sara is van Marokkaanse komaf. Ze merkt dat het vloggen binnen haar cultuur niet door iedereen wordt gewaardeerd. ,,Aan de ene kant heb ik mijn succes deels te danken aan mijn afkomst. Een jaar geleden waren er nog maar weinig Marokkaanse vrouwelijke vloggers. Tegelijkertijd komen de meeste negatieve reacties van Marokkaanse mensen.’’

Sara probeert zo open mogelijk op te stellen in haar vlogs, tegelijkertijd zal ze door haar cultuur niet alle onderwerpen behandelen. ,,Ik zou niet zo snel praten over dat ik aan het daten ben. Wat dat betreft hou ik wel rekening met mijn cultuur, uit respect.’’

Voor mensen die willen beginnen met vloggen raadt Sara aan eerst een duidelijk doel te bepalen. ,,Noteer voor jezelf waarom je dit doet. Verder is het belangrijk om dichtbij jezelf te blijven; doe je niet anders voor dan wie je bent.’’


Douane onderschept Nederlandse flessen liquide xtc

Australian Border Fence

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Een gezellig feestje. De een denkt aan drank, de ander aan drugs. De smokkelaars dachten dat te combineren. Zij wilden in champagneflessen vloeibare xtc Australië binnen zien te krijgen.

Röntgenscan

Daar dacht de douane in Sydney anders over. De flessen werden onder de röntgenscan gelegd en later werd er een monster genomen. Daarbij kwam al snel de ware inhoud aan het licht.


'Extra infectieziekten in Rijksvaccinatieprogramma'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Steeds meer ouders lijken twijfels te zetten bij het vaccineren, maar als het aan diverse experts ligt, zijn er niet genoeg vaccinaties opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, zo zullen ze maandag betogen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Kosten

Het gaat voornamelijk om het meningokokken B-vaccin, iets waartegen je in Engeland sinds 2015 wordt ingeënt, maar in Nederland nog niet. Een gemiste kans, stelt professor Postma Universitair Medisch Centrum Groningen.


Bloedmaan 'prachtig', maar moeilijk vast te leggen

De bloedmaan/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De bloedmaan heeft maandagochtend tot veel enthousiaste reacties geleid op social media. Op Twitter werden in de vroege ochtend talloze foto's geplaatst van het bijzondere fenomeen. Behoorlijk wat mensen schreven bij hun foto dat ze speciaal vroeger waren opgestaan om naar de maansverduistering te kijken.

Prachtig en spectaculair

Het lukte volgens de twitteraars niet altijd om een mooi plaatje te maken. Maar het aanschouwen van de verduistering werd onder meer als 'prachtig' en 'spectaculair' omschreven.


Likeability of5

Onnodig veel mensen nog steeds in extreme armoede

Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk. In veel landen kunnen meisjes niet naar school en vrouwen sterven door gebrek kraamzorg. Foto: Oxfam Novib

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 UUR

Tussen 2017 en 2018 kwam er iedere 48 uur een nieuwe miljardair bij. Miljardairs zagen hun vermogens dagelijks met 2,5 miljard dollar groeien vorig jaar, een stijging van 12%. Terwijl het vermogen van de 3,8 miljard armsten in dezelfde periode af nam met 11%. Oxfam Novib publiceert vandaag een rapport over de mondiale economische ongelijkheid en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Nederland top 5 belastingparadijzen

„Mondiale ongelijkheid neemt in een schrikbarend tempo toe en Nederland speelt hier als doorsluisland een zeer kwalijke rol in. We moeten belastingontwijking uitbannen. Uit internationaal onderzoek bleek vorig jaar nog dat een kleine 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen in Nederland terecht komt. Nederland kwam daarmee in de top 5 van belastingparadijzen”, aldus Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib.


like
user_40edc386c137dfed679f5187d40ba92bf816653f_avatar

Tips om je sportvoornemen vol te houden

Tips om je sportvoornemen vol te houden

Foto's: Colourbox

In samenwerking met Global Savings Group

18 JAN 2019

Goede voornemens hebben (of hadden?) we, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, in alle soorten en maten. Zo werd rond de jaarwisseling bijvoorbeeld duidelijk dat vier op de vijf Nederlanders 2019 wil benutten om wat meer tijd in de natuur door te brengen. Een kwart van je landgenoten en wie weet ook jijzelf wel, heeft gezonder eten bovenaan het goede voornemens-lijstje staan. ‘Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden’, is ook zo’n veelgehoorde.

Meer sporten

Maar het belangrijkste in het nieuwe jaar is voor veel mensen toch ‘meer sporten’. We zijn al halverwege de maand, dus zaken als ‘de sportschool even een dagje overslaan’ of je voornemen alweer laten varen, wordt voor velen – helaas, zo vinden zij vast ook zelf – bijna werkelijkheid.


Staatsbedrijf Mexico sloot lekkende pijp niet direct

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex heeft de klep naar de lekkende pijpleiding niet meteen gesloten, omdat het aanvankelijk dacht dat het geen ernstig lek was. Dat zei de Mexicaanse minister voor veiligheid zondag over de explosie bij een lekkende leiding met brandstof.

Het bleek achteraf een enorme inschattingsfout van Pemex. Bij het lek ontstond vrijdag een enorme explosie toen ongeveer 800 mensen probeerden containers met brandstof te vullen.

Zeker 85 doden


'May sleutelt aan Goedevrijdagakkoord voor Brexit'

Theresay May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

De Britse premier Theresa May overweegt om het Goedevrijdagakkoord met Ierland te wijzigen om zo de impasse rond de Brexit open te breken.

Plan B

Volgens The Telegraph wil May op deze manier haar 'plan B' door het Britse Lagerhuis loodsen. De premier zou maandag een alternatief voor haar weggestemde Brexit-deal aan de parlementsleden moeten voorleggen.


79 scholen krijgen komende drie jaar titel excellent

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Nog eens 79 scholen in Nederland krijgen maandag te horen dat ze de komende drie jaar de eretitel 'excellent' mogen voeren. Het gaat om 22 basisscholen, 45 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal onderwijs. Het totaal aantal uitblinkende scholen komt hiermee op 191.

De uitreiking van de predicaten vindt op feestelijke wijze plaats op de scholen zelf. Om welke scholen het gaat wordt om 12.00 uur bekendgemaakt.

Onderscheiden


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Trimbos vraagt op Blue Monday om aandacht depressie

Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:09

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie, volgens het Trimbos Instituut. Het is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Iemand met depressieve klachten stuit vaak op onbegrip, maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor, helemaal op deze 'Blue Monday'.

Cliff Arnall

De eerste maandag van de laatste volle week van januari gaat al jaren door voor de ellendigste dag van het jaar, bedacht door een Britse psycholoog. Deze Cliff Arnall had met een wetenschappelijke formule berekend dat mensen zich op deze dag het treurigst voelen.


Spaanse Julen nog steeds niet uit put gehaald

Spaanse Julen nog steeds niet uit put gehaald

Heel Spanje leeft mee met het drama / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is nog steeds niet gelukt om de tweejarige Julen uit de put te halen. Het jongetje zit daar al sinds vorige week zondag in vast. Het gaat om een put van 110 meter diep en 25 centimeter breed.

Dinsdag


Ijsmeesters hopen op schaatsmarathon op natuurijs

De eerste schaatsers stonden vanmorgen al op het ijs / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Wie had het gedacht, dat er nog een 'echte' winter aan zou komen. De afgelopen dagen zijn er minuscule laagjes sneeuw te zien en met de aanhoudende vorst worden ook de eerste schaatsen weer van zolder gehaald. Reden voor schaatsfanatici om te speculeren over de eerste schaatstochten op natuurijs.

Optimistisch

Volgens de schaatsbond KSNB zijn lokale ijsmeesters optimistisch. Ze achten de kans groot dat binnenkort de eerste schaatsmarathon kan worden gereden. Op natuurijs welteverstaan. De Ijsmeesters in Haaksbergen en Noordlaren hebben hoop. Op die plekken worden maandagochtend de eerste ijsmetingen uitgevoerd. Indien nodig brengt de KSNB-inspecteur ook een bezoekje aan Nieuw-Buinen om daar de ijsdikte te meten.


Tientallen migranten overleden tijdens oversteek

Tientallen migranten overleden tijdens oversteek

Het schip van Sea Watch / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Afgelopen weekend zijn tientallen migranten omgekomen bij de oversteek op de Middellandse Zee. Ze probeerden Europa te bereiken. Zeker 170 mensen zijn tijdens de oversteek verdronken, tientallen anderen raakten op zee in de problemen.

Gered

Meer dan vijftig migranten zijn om het leven gekomen toen hun boot kapseisde tussen Marokko en Spanje. Eén migrant werd door een vissersboot opgepikt, meldt vluchtelingenorganisatie UNHCR. De man dobberde toen al een dag op zee, hij wordt in Marokko verzorgd.


Dodental explosie Mexico loopt op

Dodental explosie Mexico loopt op

Metershoge vlammen na de explosie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental bij een explosie in een pijpleiding in Mexico loopt nog altijd op. Inmiddels zijn er al 79 mensen overleden. Volgens de Mexicaanse minister van Gezondheid liggen er nog 66 mensen in ziekenhuizen.

Metershoge vlammen

Een leiding met brandstof zou zijn gescheurd. Toen mensen probeerde containers met brandstof te vullen bij het lek, explodeerde de leiding. Op de Mexicaanse televisie was te zien dat vlammen meters hoog de lucht in schoten. Veel mensen liepen door de explosie brandwonden op.


Paus Franciscus lanceert zijn eigen app

Naast de app heeft paus Franciscus ook al een tijdje een account op Twitter en Instagram. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Paus Franciscus heeft zijn eigen app. Dat meldt het Vaticaan zondag. De applicatie Click To Pray moet mensen met elkaar verbinden en gebruikers kunnen ook gebeden met elkaar uitwisselen.

Gebeden delen

De app is beschikbaar in zes verschillende talen. De app heeft drie secties: bid met de paus(voor de maandelijkse gebeden van de paus), bid elke dag (met een gebedsritme van drie dagelijkse momenten) en bid met het netwerk (ruimte waar gebruikers hun gebeden kunnen delen).


Lichaam in koffer Amsterdam lag er sinds 11 januari

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een koffer die zaterdagochtend is gevonden langs de oever van de Zuider IJdijk in het oosten van Amsterdam zitten stoffelijke resten van een mens. Dat meldt de politie, die werd gealarmeerd door een melding over de vondst. De koffer lag er echter al zeker sinds 11 januari, aldus de politie.

Eerder zei de politie al dat er mogelijk menselijke resten in de koffer zaten, maar dat is nu zeker. De politie kan verder geen nadere informatie geven over de identiteit of doodsoorzaak. De recherche en een forensisch team doen onderzoek.


Bloedmaan op blauwe maandag perfect te zien

Maandagochtend om 3:30 uur begint de maan door de schaduw van de aarde te bewegen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Komende nacht is het uitstekend weer om naar de maansverduistering te kijken. Het is helder en daardoor is de bloedmaan op blauwe maandag perfect zichtbaar. Ga je vannacht naar buiten? Trek warme kleding aan want het kan zo'n -6 tot -9 graden worden.

Waar komt de rode kleur vandaan?

Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt op de maan, waardoor deze niet meer te zien is. Een volledige maansverduistering wordt ook wel bloedmaan genoemd vanwege de rode kleur die de maan krijgt. Die rode kleur wordt veroorzaakt doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen. Met andere kleuren licht gebeurt dit niet. Het rode licht valt op de maan en weerkaatst terug naar de aarde. Daardoor lijkt de maan rood.


Foto peuter Julen (2) bewijs dat hij in put viel

Met man en macht wordt er naar de 2-jarige peuter gezocht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een week geleden zou het Spaanse jongetje Julen in een 110 meter diepe put in Spanje zijn gevallen. Er werd een grote bevrijdingsactie op touw gezet, maar toch vroeg de politie zich even af of het jongetje wel écht was gevallen.

Foto: ANP

Twijfel aan val


Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk.

Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk

Politie zoekt gevluchte gewonde na ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Zuid-Hollandse Voorburg is de politie op zoek naar een man die mogelijk zwaargewond is geraakt bij een ongeluk. De man, vermoedelijk een 21-jarige Hagenaar, liep na het ongeluk weg en sindsdien wordt hij vermist. De politie zegt zondag zich ernstig zorgen te maken om de gewonde.

Het ongeluk gebeurde rond 19.00 uur op de Parkweg. Een auto met drie inzittenden klapte op een informatiebord en een boom. Het ongeval vond vermoedelijk plaats doordat de auto na een inhaalmanoeuvre een stoeprand raakte. Twee gewonden zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een van hen heeft meerdere botbreuken opgelopen.

Onderdelen vlogen in het rond