In het nieuws

Een Cubaanse YouTuber neemt opnames in Havana. Foto: ANP

Hoe gaan YouTubers om met vervelende reacties?

Foto van 'Kyrie Stuij'

5 MEI 2018

YouTube, Snapchat, Instagram, Facebook: we delen steeds meer over onszelf. Iedereen kan de presentator worden van zijn persoonlijke tv-show. En het zijn lang niet meer alleen de jongeren die online hun leven vastleggen. Ook bedrijfsmedewerkers, journalisten en zzp’ers grijpen naar de vlogcamera of ambiëren een carrière als professioneel YouTuber. Maar wie zo dapper is zichzelf te presenteren aan de digitale wereld, kan ook een hoop ‘online drek’ verwachten. Persoonlijke aanvallen, scheldpartijen, ongezouten meningen.

Hoe wapen je jezelf tegen ongefundeerde kritiek? Drie professionele YouTubers geven tips.

Laura Brijde. Foto aangeleverd

‘Focus je op de positieve comments’

Laura Brijde, 21 jaar, woont in Malaga.

Blogger en YouTuber  

Vlogt over hardlopen en over haar leven in Spanje.

Wat begon als een onschuldige blog over hardlopen op Tumblr, groeide in 2012 al uit tot een platform met meer dan 10.000 volgers. Drie jaar later begint Laura Brijde met vloggen en houdt ze niet alleen haar sportprestaties bij, maar inspireert zij haar kijkers om ook alles uit zichzelf te halen. Haar YouTube-kanaal trekt inmiddels meer dan 25.000 abonnees. ,,Als ik kijk naar de negatieve reacties die sommige collega’s ontvangen, mag ik mijn handjes dichtknijpen. Ik heb de leukste volgers die er zijn.’’

Maar ondanks het succes, krijgt ook de populaire YouTuber weleens een vervelende reactie. ,,Ik ging een tijd door een lastige periode met mijn vriend toen hij zijn baan verloor. Een jaar lang werkte ik keihard voor ons tweeën. Een buitenstaander vertelde me in een reactie dat ik blij mocht zijn met zo’n vriend, dat ik een lui mens was en dat ik maar geld verdiende met niets doen. Ik mag inderdaad blij zijn met mijn vriend, maar het tweede deel vond ik toch wel kwetsend, zeker gezien de situatie waarin we verkeerden.’’

,,Als iemand eerlijk zijn mening geeft dan respecteer ik dat. Als het echt een vervelende reactie is, dan verwijder ik het. Het is oké om je mening te geven en je hoeft niet alles leuk te vinden, maar ik vind het wel belangrijk om met respect behandeld te worden.’’

Een van de tips die Laura wil meegeven aan beginners is om je voor te bereiden op reacties die je niet leuk vindt. ,,Weet waar je voor staat en waarom je dit doet. Focus je op de positieve in plaats van negatieve comments, daar groei je het hardst van.’’

Daarnaast adviseert Brijde iedere beginnende blogger, vlogger of influencer zich te houden aan de sleutels van succes: consistentie en interactie.  ,,Of je nou elke dag of om de zoveel dagen publiceert, houd je eraan. Maak ook vanaf dag één tijd vrij om op iedere reactie, mail of privébericht te reageren. Het is logisch dat je het druk hebt, maar dat hebben we het allemaal vandaag de dag. Jij bent afhankelijk van je volgers, zonder hen sta je nergens.''

Thomas Brok. Foto @iamnotronald

‘Je moet sterk in je schoenen staan’

Thomas Brok, 24 jaar, woont in Amsterdam.

YouTuber, kanalen: ‘Korthom’ en ‘Spaze’

Maakt comedyvideo's en praat met volgers over liefde, relaties en seks.  

Met bijna 125.000 abonnees op zijn kanaal ‘Korthom’ en meer dan 60.000 abonnees op zijn kanaal ‘Spaze’ mag Thomas Brok zichzelf een succesvol YouTuber noemen. Regelmatig tonen mensen interesse in zijn werk. Hoe doet hij dat? Hoe komt hij ervan rond?

Maar vroeger kreeg Thomas hele andere reacties. Toen hij in 2012 begon met vloggen werd Thomas voornamelijk uitgelachen. ,,Het was in die tijd echt not done om jezelf te filmen en grappig te doen. Zelfs toen ik een paar jaar daarna ging studeren namen weinig mensen me serieus. Ze zagen er geen toekomst in, vonden dat ik beter iets anders kon gaan doen.’’

Thomas hield vol en is nu verzekerd van zo’n 1,2 miljoen kijkers per maand. ,,YouTube heeft echt mijn leven veranderd. Ik kan er goed van rondkomen, bijna tachtig procent van mijn vrienden ken ik via deze online community en met zoveel kijkers kan ik onderwerpen aansnijden die ik belangrijk vind.’’

Natuurlijk krijgt Thomas weleens vervelende reacties. ,,Toen ik net mijn haar geverfd had zeiden mensen dat ze het lelijk vonden, dat ik op Geert Wilders of Donald Trump leek.’’ Lachend: ,,Maar dat neem ik niet zo serieus. Wat me meer heeft geraakt is dat weinig mensen me in het begin serieus namen en dat ik echt keihard uitgelachen werd. Dat is niet leuk als je bezig bent met je passie.’’

Kijken naar succesvolle YouTubers in Amerika zorgde ervoor dat Thomas zijn droom bleef najagen. ,,In Amerika waren YouTubers destijds veel succesvoller. Zij hadden super veel volgers, kregen juist alleen maar liefde en fanmail. Ik zag dat zij wel serieus werden genomen en daar zag ik een toekomst in. Het gaf me een soort houvast.’’

Thomas benadrukt dat een carrière als YouTuber niet makkelijk is. ,,Het is niet zo dat je opeens succesvol bent, er komt veel bij kijken. Als dit is wat je wil, dan moet je sterk in je schoenen staan. Hou er rekening mee dat mensen je in het begin echt niet serieus gaan nemen. Maar iedereen begint klein, je moet gewoon doorzetten. Wees zelfverzekerd en heb plezier in wat je doet.’’

Sara Gadir. Foto aangeleverd

‘Op straat is er alleen maar liefde’

Sara Gadir, 20 jaar, woont in Leiden.

YouTuber, ‘Saar Sunshine’

Vlogt over haar dagelijks leven

Sara Gadir is nog maar een jaar actief als vlogger en heeft inmiddels meer dan 40.000 abonnees op YouTube.

,,Ik wilde altijd al presenteren, dat was mijn droom. Mensen zeiden tegen me: ‘Als je je doel wilt bereiken, moet je je netwerk vergroten.’ Maar ik werkte in een callcenter en ging nog naar school, wie kende ik nou?’’

Sara volgde vanaf het begin de inmiddels mateloos populaire vlogger Monica Geuze. ,,Ik zag hoe succesvol zij werd en hoe ze naam voor zichzelf maakte. Door haar ben ik ook gaan vloggen, om op die manier mijn droom te bereiken.’’

Slechts een jaar later heeft Sara al een aantal kleine evenementen mogen presenteren en wordt ze steeds vaker gevraagd voor klussen. Vloggen blijkt een schot in de roos, maar ook Sara krijgt te maken met vervelende opmerkingen. ,,In het begin waren de comments alleen maar positief. Na vier maanden kreeg ik mijn eerste negatieve reacties. Dat ging best ver: ‘Je bent te dik’, ‘Je moet gaan sporten’ en ‘Je bent te veel met je uiterlijk bezig’. In het begin zoek je de fout bij jezelf, denk je ‘wat heb ik gedaan?’. Tegenwoordig weet ik dat je het moet accepteren. Met of zonder camera, dit is mijn leven en dat is oké. Bovendien, als ik op straat wordt aangesproken over mijn vlogs is het alleen maar liefde.’’

Sara is van Marokkaanse komaf. Ze merkt dat het vloggen binnen haar cultuur niet door iedereen wordt gewaardeerd. ,,Aan de ene kant heb ik mijn succes deels te danken aan mijn afkomst. Een jaar geleden waren er nog maar weinig Marokkaanse vrouwelijke vloggers. Tegelijkertijd komen de meeste negatieve reacties van Marokkaanse mensen.’’

Sara probeert zo open mogelijk op te stellen in haar vlogs, tegelijkertijd zal ze door haar cultuur niet alle onderwerpen behandelen. ,,Ik zou niet zo snel praten over dat ik aan het daten ben. Wat dat betreft hou ik wel rekening met mijn cultuur, uit respect.’’

Voor mensen die willen beginnen met vloggen raadt Sara aan eerst een duidelijk doel te bepalen. ,,Noteer voor jezelf waarom je dit doet. Verder is het belangrijk om dichtbij jezelf te blijven; doe je niet anders voor dan wie je bent.’’


Frans stel gearresteerd om smokkel van kilo's zand

Frans stel gearresteerd om smokkel van kilo's zand

Illustratie van strand / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee Franse toeristen zijn op het Italiaanse eiland Sardinië gearresteerd omdat ze een wel heel bijzondere souvenir hadden meegenomen. In de kofferbak van hun auto zat 40 kilo wit poeder verborgen.

Souvenir

Geen cocaïne, het echtpaar probeerde 40 kilo zand mee te smokkelen. Ze wilden vertrekken met het zand als „herinnering" en „souvenir", maar het meenemen van zand is ten strengste verboden in Sardinië. Het wordt namelijk beschouwd als publiek goed.


Ober doodgeschoten omdat bestelling te lang duurde

Ober doodgeschoten omdat bestelling te lang duurde

Een ober met een bestelling / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor een klant van een eetcafé aan de rand van Parijs duurde het vrijdagavond veel te lang voor hij zijn eten kreeg. De man verloor zijn geduld, haalde een pistool tevoorschijn en schoot prompt de ober dood. Dat meldt een bron dicht bij het onderzoek.

Geduld

Collega's van de ober belden de politie, nadat hij door een klant in zijn schouder was geschoten. Pogingen om de 28-jarige man te redden faalden. Hij stierf ter plekke.


Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
01:09

In samenwerking met Dutch Film Works

15 AUG 2019

Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

Actiefilm Angel Has Fallen

Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


Maandelijks dilemma: welke pinguïn is de beste?

Mr. Mac en Dora als pinguïns van de maand / Screenshot National Aquarium

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere pinguïn is leuk. De waggel, de kleurtjes en niet te vergeten de streken. Dat niet alle pinguïns even braaf zijn, is een Nieuw-Zeelandse dierentuin wel achtergekomen. Ze hebben dan ook een unieke manier gevonden om de deugnieten en braveriken in de schijnwerper te zetten. Vooral het commentaar van het personeel springt daarbij in het oog.

Elke maand hangt het personeel van het National Aquarium of New Zealand twee affiches op: een van de braafste en een van de stoutste pinguïn. Deze maand is de beurt aan Mr. Mac en Dora. Die laatste verdiende haar plekje omdat ze uit zichzelf naar haar weegschaal liep op 'weegdag'. Mr. Mac viel uit de gratie omdat hij een vis stal van zijn grotendeels blinde pinguïnliefje. Hoe durft 'ie!


Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De dag beginnen met een schone onderbroek, dat is hoe de meeste mensen het aanpakken. Toch doen ze het in Amerika een stukje anders. Uit onderzoek van onderbroekenmerk Tommy John blijkt dat 45 procent van de Amerikanen weleens hetzelfde stuk ondergoed voor twee dagen of langer aanhoudt.

Dertien procent van de ondervraagden houdt gerust dezelfde boxer of string de hele week aan, schrijft USA Today. Volgens Tommy John is dat bij mannen zo'n 2,5 keer vaker het geval dan bij vrouwen.

Er is eigenlijk bar weinig kennis over wát er nu precies in de onderbroekenla ligt. Zo doet bijna de helft van de Amerikanen minstens een jaar met hetzelfde onderbroekkie. Nog eens 38 procent heeft geen flauw idee hoe lang ze het oudste exemplaar al hebben liggen.


Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Illustratie van vrouw op rots / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bij het nemen van een selfie is in Australië zaterdag een 27-jarige vrouw overleden. Ze viel van een klif tijdens het nemen van een selfie. Dat schrijft The Guardian

Het ongeluk gebeurde bij de Diamond Bay, nabij Sydney. Volgens ooggetuigen was de vrouw foto's aan het maken toen ze plots van de klif af viel. Ze kwam dertig meter lager op stenen terecht. Er is nog geprobeerd haar te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Diamond Bay is een populaire fotoplek voor toeristen, die vaak over het hek heen klimmen om foto's te maken op de rand van de klif. Eerder dit jaar werd al onderzocht hoe men deze trend tegen kan gaan. Er werd aan camerabewaking of meer hekken gedacht.


Twee doden door mes-aanval op Duits station

Twee doden door mes-aanval op Duits station

Er zijn twee mensen doodgestoken op een Duits station, een verdachte is aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op het station in het Duitse Iserlohn (Noordrijn-Westfalen) zijn zaterdag twee mensen doodgestoken. De slachtoffers zijn een man en een vrouw, meldt een woordvoerder van de politie. In de loop van de middag is een 43-jarige verdachte aangehouden.

De man die om het leven is gekomen was 23 jaar oud. Zijn lichaam lag op een perron. Dat van de vrouw lag op de nabijgelegen parkeerplaats. Ze had ook een twee maanden oude baby bij zich, die bleef ongedeerd.

Relationele sfeer


Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. Dat meldt Time op basis van onderzoek van de American Psychological Association (APA). Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de schietpartijen in Dayton en El Paso begin augustus. Daarbij kwamen in totaal 32 mensen om.

Stress door angst

Maar liefst 79 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten (VS) ervaart stress uit angst voor schietpartijen. Een kwart van de ondervraagden zei dat ze hun leven zelfs aanpassen uit angst voor een moordpartij. Uit het onderzoek blijkt dat veel Amerikanen bang zijn als ze zich begeven bij openbare evenementen, winkelcentra, scholen of bioscopen. In 2019 zijn er al schietpartijen geweest bij een bank, universiteit, pakhuis, gemeentecentrum, voedselfestival en een Walmart-filiaal.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst
Likeability of3

Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst

Een agent legt bloemen op de plek van het ongeluk. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Engeland heeft zich een tragedie afgespeeld: een 28-jarige politieagent is donderdagavond overleden tijdens zijn dienst. Hij werd vermoedelijk aangereden door inbrekers. De agent, Andrew Harper, was pas kort geleden getrouwd. In juli beleefde hij volgens vrienden en familie de „bruiloft van zijn leven". Hij en zijn kersverse vrouw Lissie zouden bijna op huwelijksreis gaan.

Donderdagavond had Harper avonddienst toen hij en zijn collega's een inbraakmelding kregen. De agenten gingen eropaf en kwamen terecht in een plaatsje net buiten het dorp Sulhamstead, ten westen van Londen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic
Likeability of3

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic

Mariam, een populaire Thaise zeekoe die continu gefilmd werd, is overleden door plastic in haar maag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De jonge zeekoe, Mariam, die in Thailand een internethit werd, is overleden. De doejong, die 24 uur lang live op internet te volgen was, is gestorven door een bloeding vanwege plastic in haar maag. Mariam leefde in het water langs de zuidwestkust van Thailand.

Continu gefilmd

Het zoogdier veroverde eerder dit jaar de harten van velen toen op beelden te zien was hoe ze in het water met reddingswerkers speelde. Het dier werd daarna continu gefilmd door acht camera's en de beelden werden door veel Thai bekeken. De verzorgers van Mariam stelden speciale voedertijden in, zodat mensen online konden inschakelen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duizenden leraren en leraressen zijn zaterdag ondanks zware onweersbuien in Hongkong de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn het niet eens met de toenemende invloed van China, waarvan Hongkong sinds 1997 een autonome staat is. Ze zijn bang dat het nu gevoerde „één land, twee systemen-beleid" wordt uitgehold.

Onrust

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong. Duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. Al honderden mensen zijn gearresteerd en zelfs het vliegverkeer heeft even stilgelegen door demonstraties op het vliegveld. Zaterdag was het voor het eerst dat leraren massaal van zich lieten horen.


Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam
Likeability of3

Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

Vrijdag kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring, daarbij is een Belgische vrouw omgekomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een aanvaring in Rotterdam is vrijdag een 62-jarige vrouw uit België om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde op de Nieuwe Maas. Ter hoogte van het Antwerpse Hoofd kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring. Twaalf anderen vielen overboord. Zij werden door onder meer watertaxi's en andere boten uit het water gehaald.

De Zeehavenpolitie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en spreekt daarvoor met getuigen en betrokkenen.

Twee schippers aangehouden


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

De auto negeerde een stopteken en vluchtte over de A2 naar België. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto met Frans kenteken achtervolgd, die in Gronsveld (Limburg) een stopteken van de politie had genegeerd. Dat leidde tot een wilde achtervolging tot diep in Belgisch grondgebied. Pas in Namen kon de auto worden klemgereden. In de auto werden drugs gevonden, de drie inzittenden zijn aangehouden. Ook bleek het kenteken niet bij de auto te horen, maakte de politie zaterdag bekend.

Stopteken

De politie gaf de bestuurder in Gronsveld een stopteken omdat één van de koplampen kapot was. Maar de automobilist gaf gas en vluchtte over de A2 naar België. Tijdens zijn vlucht probeerde de bestuurder meerdere keren de achtervolgende politiewagen te rammen, maar die kon steeds op tijd uitwijken.


21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval.

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 21-jarige man die vorige week zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong, heeft zijn daad bekend. Dat heeft officier van justitie Pal-Fredrik Hjort Kraby vrijdagavond laat meegedeeld na een meer dan vier uur durend verhoor.

De man heeft echter formeel geen schuld bekend aan moord en het plegen van een terreurdaad, aldus de aanklager. Eerder wenste de verdachte niets te verklaren.

De Noor wordt ervan verdacht het islamitisch centrum in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, met zeker twee vuurwapens te zijn binnengedrongen en ook te hebben geschoten. Daarna werd hij overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte. De jonge Noor zou een extreemrechts motief hebben.


Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug! Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Waar we begin augustus nog vreesden dat het gedaan was met de zomer, kunnen we nu opgelucht ademhalen. Na een week met regen, wind, lage temperaturen en af en toe onweer keert de zomer volgende week weer terug, meldt Weerplaza.

Zo gaat de temperatuur deze week steeds verder omhoog en wordt het volgend weekend (24 & 25 augustus) weer zomers warm in Nederland. In het hele land is de minimum temperatuur zeker 25 graden. In het zuiden en oosten kan het mogelijk zelfs 30 graden worden.

Regen


Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen.

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ongeloof en shock. De ouders van atleet Roelf B. (21) snappen nog steeds niet dat hun zoon in Hongarije is opgepakt voor drugshandel. In een interview met De Volkskrant omschrijven ze hun zoon als een zeer gedisciplineerd sporter.

Het was volgens hen de eerste keer dat hij muziekfestival Sziget in Boedapest bezocht, in tegenstelling tot verhalen die rondgingen over dat hij er vorig jaar ook al drugs zou hebben verkocht.

'Niks voor hem'


Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing.
Likeability of5

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jeukende ogen, een loopneus en krabben als een malle. Allergisch zijn is geen pretje. Voor de mensen onder ons die allergisch zijn voor katten kan daar binnenkort echter iets aan gedaan worden. Er komt namelijk een vaccin dat je kattenallergie op kan lossen.

Britse wetenschappers hebben na tien jaar onderzoek eindelijk een vaccin ontwikkeld. HypoCat is een middel dat, na injectie, de proteïne Fel d 1 afbreekt. Die stof zit in het speeksel van katten en veroorzaakt je allergie.

Geduld


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit.

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geld verdienen met het verkopen van persoonsgegevens. Uit documenten in handen van het AD blijkt dat energieverkopers het massaal doen. Zo wisselen ze op grote schaal adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers uit om telefonisch te kunnen verkopen.

Diverse bedrijven handelen in deze persoonsgegevens. Volgens meerdere bronnen gaat het ook om gegevens uit datalekken die vervolgens worden verkocht. Daarnaast delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens.

Identiteitsfraude