Metro
Metro Nieuws 5 mei 2018 / 07:50 uur

Kardinaal België: Meer respect voor LHBT-gemeenschap

De kardinaal van België, Jozef De Kesel, wil dat de Katholieke Kerk homoseksuelen en lesbiennes meer gaat respecteren. De Kesel denkt na over een alternatief voor het homohuwelijk. Dat heeft hij onlangs gezegd in een gesprek met de Belgische LHBT-gemeenschap.

Ander standpunt dan Rome

De Kesel vindt dat een uitwisseling van ringen niet kan, maar een gebedsviering wel. Veel Belgische kranten schrijven zaterdagochtend over de uitspraken van de kardinaal. De Kesel neemt namelijk een extremer standpunt aan dan Rome. Hij vindt dat de Katholieke Kerk ook de seksualiteit van homoseksuelen en lesbiennes moet respecteren. Rome vindt dat homo’s geen seks mogen hebben.

Volgens de kardinaal is ook de Katholieke Kerk van binnenuit aan het veranderen. Paus Franciscus zei onlangs nog over de LHBT-gemeenschap: „Wie ben ik om mensen die God zoeken te veroordelen?” Dat is een uitspraak die volgens De Kesel tien jaar geleden nog ‘ondenkbaar’ was. Maar hij geeft ook toe dat de woorden van de Paus niet overal in goede aarde vielen.

‘Dankviering’ of ‘gebedsviering’

Toch is het homohuwelijk in de kerk nog een brug te ver voor de kardinaal. Het lijkt te veel op het huwelijk van een man en een vrouw, vindt hij. Een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is nog altijd niet hetzelfde als een man-vrouwrelatie, volgens De Kesel. Als homoseksuelen dan toch een kerkelijk symbool willen, denkt De Kesel meer aan een ‘dankviering’ of een ‘gebedsviering’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kardinaal België: Meer respect voor LHBT-gemeenschap
Sluiten