Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Compleet gezin pleegt zelfmoordaanslag op Java

Een gezin van zes personen heeft zondagochtend zelfmoordaanslagen in drie kerken op het Indonesische eiland Java gepleegd. Een moeder en haar twee dochters bliezen zichzelf op in een van de kerken. De vader en drie zoons namen de twee andere kerken als doelwit.

De kerken waar de zelfmoordaanslagen werden gepleegd, liggen alle drie in de stad Soerabaja. Door de terreuracties vielen zeker elf doden en ongeveer veertig gewonden.

Islamitische Staat

Rond 07:30 uur lokale tijd gingen de eerste bommen af in de katholieke kerk Santa Maria. Kort daarna volgden de explosies in een kerk van de Pinkstergemeente en in de Indonesische Christelijk Kerk.

Islamitische Staat heeft inmiddels de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. De Indonesische politie vermoedt dat de terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah achter de aanslag zit. Deze terreurgroep heeft trouw gezworen aan IS.

Minder aandacht van veiligheidsdiensten

Volgens een Indonesische terrorismedeskundige worden vrouwen en kinderen vaker uitgekozen voor het plegen van aanslagen omdat ze minder snel de aandacht trekken van de veiligheidsdiensten. „Bovendien krijgen vrouwen en kinderen die bomaanslagen plegen meer aandacht van de media”, zei hij tegen The Jakarta Post.

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren vaker aanvallen uitgevoerd op christenen. In Soerabaja wonen veel christenen. Het is de hoofdstad van Oost-Java en de tweede stad van Indonesië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.