Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Nieuw protest tegen vuurwapengeweld in de VS

Duizenden scholieren en studenten zijn vrijdag in de Verenigde Staten opnieuw de straat op gegaan om te protesteren tegen vuurwapengeweld. Ze willen dat het moeilijker wordt om vuurwapens te kunnen aanschaffen.

De aanleiding was dat er vrijdag in het noorden van Florida een jongeman op een school in Ocala heeft geschoten. Een scholier raakte daarbij lichtgewond. Het incident leidde tot grote paniek. De schutter is aangehouden.

Verkiezingen

De scholieren vinden dat het klaar moet zijn met de shootings en voeren de druk op politici op met een reeks protesten in de aanloop naar de verkiezingen van 6 november. Dan wordt het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat gekozen.

Bloedbad

De 20e april is berucht door de schietpartij in een school in Colorado in 1999. Toen schoten twee leerlingen van een middelbare school twaalf medeleerlingen en een leraar dood voor ze zichzelf van het leven beroofden. Dit bloedbad op de Columbine High School werd symbolisch voor de vuurwapendrama’s. Het was in de VS het bloedigste drama met vuurwapens op een middelbare school tot de schietpartij half februari dit jaar in Florida. Toen schoot een ex-leerling in de Stoneman Douglas High School zeventien scholieren dood.

Protesten

Dit leidde tot de jongste golf protesten tegen vuurwapengeweld. In Washington liepen in maart honderdduizenden, voornamelijk jonge, Amerikanen de zogeheten March for Our Lives. Niet alleen in de VS waren protestanten op de been voor de March of Our Lives, in steden wereldwijd, waaronder Parijs en Sydney, werd er gedemonstreerd. En ook in Amsterdam. Op het Museumplein kwamen demonstranten bijeen, op initiatief van Democrats Abroad Netherlands en March for Our Lives Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.