Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 18 apr 2018 / 09:04 uur

Muziekrel in Duitsland om Jodenhaat in songteksten

Het ontvangen van een Echo, een Duitse muziekaward, zal een kroon zijn op de carrière van menig artiest uit het land. Toch is de uitreiking van de awards uitgelopen tot een relletje: steeds meer artiesten bedanken semi-vriendelijk voor de eer en geven hun prijs terug.

De reden? Het veelbesproken rappersduo Kollegah und Farid Bang heeft donderdag ook een prijs gekregen voor artiest van het jaar in de categorie Hip-hop/Urban national. Hun laatste album Jung, Brutal, Gutaussehend 3 was ook genomineerd voor een prijs.

https://www.instagram.com/p/BgtekKFDdGL/

Auschwitz-gevangene

De rappers worden echter beschuldigd van antisemitisme. Zo rapt het duo „Mijn lichaam lijkt op dat van een Auschwitz-gevangene” op bonusnummer ‘0815’ en „Zorg weer voor een Holocaust”, op een ander nummer. Extra pijnlijk is volgens sommigen het feit dat de awards werden uitgereikt op 12 april, de dag waarop de Holocaust werd herdacht.

Ongelukkige timing of niet, de verwijzingen naar Jodenhaat kunnen echt niet, vinden veel Duitse muzikanten. Waaronder Klaus Voormann, die een prijs kreeg voor zijn hele muziekcarrière. „Wat voelde als een geschenk ter gelegenheid van mijn 80e verjaardag, is nu een grote teleurstelling”, vertelt de artiest aan Die Welt.

Provoceren mag, overschrijden niet

De artiest gaf niet zomaar de prijs weg en besloot het hele oeuvre van het rapduo door te nemen. En daar stonden een hoop provocaties in, met een antisemitische klank. Niet dat de muzikant tegen provoceren is: dat is volgens hem goed en soms noodzakelijk. „Maar de grens voor racistische en antisemitische uitspraken waarbij geweld wordt verheerlijkt mag niet worden overschreden.”

Ook door onder andere dirigent Enoch zu Guttenberg en pianist Igor Levit werden de prijzen teruggegeven. Marius Müller-Westernhagen, een rocker en acteur, wilde zijn zeven prijzen die hij in zijn carrière kreeg niet meer hebben. De rappers zelf liet de commotie enigszins koud: Kollegah was volgens verschillende media dit weekend op een beurs voor bodybuilders te zien, waar hij ‘droogjes’ vertelde geen ruziemaker te zijn.

Niet racistisch

Farid Bang, de andere artiest uit het duo, bood op Facebook wel zijn excuses aan. Hij schrijft dat het niet in zijn bedoeling lag iemand te kwetsen, maar vermeldt daarvoor dat hij duizenden berichten had gekregen ‘van diverse godsdiensten en herkomstlanden waarin werd bevestigd dat zij de tekst niet als racistisch of opruiend beschouwden.’

Nachdem uns tausende Nachrichten von unseren Hörern jeglicher Religion und Herkunft erreicht haben, die uns bestätigten,…

Gepostet von Farid Bang am Montag, 2. April 2018

Klap voor de democratie

Er klinkt een luid geroep vanuit zowel muzikanten als Duitsers, om de mensen die verantwoordelijk zijn voor het uitreiken van de prijzen (‘Trofeeën der Schande’), af te laten treden. Zanger Peter Maffay noemt de uitreiking „macaber en beschamend, een klap in het gezicht van de democratie van ons land.” De Duitse minister van Buitenlandse Zaken reageerde op de zaak en er wordt opgeroepen tot een radioverbod van de rappers.

Andere winnaars?

De organisatie van de Echos heeft inmiddels laten weten dat de prijzen in een verkeerd daglicht worden gesteld na alle aantijgingen. Ze gaan ‘de mechanismen die gebruikt worden om de winnaars te bepalen, analyseren en vernieuwen’. Het is nog een grote vraag hoe de organisatie dat zal gaan doen: er wordt namelijk gebruikgemaakt van verkoop- en streamingscijfers voor het uitreiken van de prijzen.

Broederliefde op Bevrijdingsdag

Rappers die –al dan niet gemeende- antisemitische teksten roepen: het gebeurt vaker en zorgt bijna altijd voor ophef. Zo werden de rappers van Broederliefde ontslagen van hun functie als ambassadeurs van de vrijheid door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2017 nadat er begin maart videobeelden opdoken waarin rapper Emms antisemitische leuzen riep tijdens de bekerfinale van Feyenoord in april 2016.

https://www.instagram.com/p/BgwHqOlBLdF/

Met een helikopter zou de rapformatie van Overijssel naar Flevoland, Utrecht, Drenthe en Gelderland vliegen – maar dat feest ging niet door. Emms bood meteen na het uitkomen van de beelden zijn excuses aan voor zijn uitspraken (‘Hamas, Hamas, joden aan het gas’). Hij liet weten na een bezoek met de rapgroep aan Auschwitz, toen ze nog ambassadeurs waren, ‘nooit meer luchtig zou kunnen doen over de verschrikkingen van de Holocaust.’ Maar er was al teveel kapotgemaakt, gesprekken tussen de rapgroep en verschillende partijen kon de spanning niet uit de lucht halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Muziekrel in Duitsland om Jodenhaat in songteksten
Sluiten