Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Verdwaalde Grieken moeten in Turkse cel blijven

De twee Griekse soldaten die per ongeluk de Turkse grens zijn overgestoken, blijven in voorlopige hechtenis. De advocaten van de mannen hadden protest aangetekend tegen de rechter, maar dit werd maandag afgewezen.

Omdat de Griekse luitenant en sergeant-majoor geen woon- of verblijfplaats hebben in Turkije en ‘er nog digitale gegevens moeten worden geanalyseerd’, moeten ze nog in de cel blijven zitten op verdenking van spionage.

Ongelukkige verdwaling?

Het tweetal werd donderdag aangehouden. Ze vertelden verdwaald te zijn geraakt in de sneeuw, en door de dolende wandeltocht op Turks grondgebied te zijn beland. Misschien niet heel gek: de provincie Edirne, waarin de twee werden gevonden, ligt op steenworp afstand van de grens.

Ruil van gevangenen

Nadat de zaak bekend werd, gingen er al snel geruchten over een mogelijke ruil van gevangenen. Ankara eist namelijk de uitlevering van acht Turkse militairen die na de mislukte staatsgreep in juli 2016 per helikopter naar Griekenland vluchtten. Dit is niet het geval volgens de Turkse vicepremier Bekir Bozdag, die zegt dat het twee verschillende zaken zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.