Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 5 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Rijkswaterstaat fotografeert kruiend ijs Afsluitdijk

De ‘Russische beer‘ heeft ons land achter zich gelaten en de dooi is definitief ingezet. Toch is het nog niet gedaan met de winterbeelden. Op meerdere plekken in het land is kruiend ijs te zichtbaar. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten nu om geen foto’s te maken van het kruiend ijs vanaf de Afsluitdijk omdat dit verkeersopstoppingen zou veroorzaken. Om de mensen toch een beetje te laten genieten van het zeldzame – en fotogenieke – natuurfenomeen plaatsten zij enkele afbeeldingen op sociale media.

Hoe kan dit?

Kruiend ijs ziet er erg imposant uit en kan zich meters hoog opstapelen. Het komt doorgaans voor in de Waddenzee of op het IJsselmeer na een periode van langdurige vorst en harde wind. Exact de omstandigheden van vorige week dus. Door de stevige wind raakt de bevroren ijslaag op het water op drift. De wind blaast het ijs richting de kust waar het zich vervolgens gaat opstapelen. Doordat we tijdens de koude periode te maken hadden met een stevige oostenwind is het fenomeen dus het beste zichtbaar op de Waddeneilanden, Noord-Holland en de Afsluitdijk. Het levert in elk geval wel hele mooie plaatjes op. In januari 2013 was er de laatste keer veel kruiend ijs in Nederland na een vorstperiode.

In Nederland komt kruiend ijs eens in de paar jaar voor. Het opgestapelde ijs kan voor de scheepsvaart voor hinder zorgen. De ijsschotsen van nu zullen echter naar verwachting snel weer gaan smelten vanwege het stevige dooiweer met temperaturen die bijna lente-achtig aanvoelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.