Metro
Metro Nieuws 24 mrt 2018 / 10:59 uur

Gevaarlijkste wegen in Nederland liggen in provincie

Wie met knikkende knieeën in de auto stapt met het vooruitzicht op een grote of drukke snelweg, kan dat gevoel -redelijkerwijs- misschien beter bewaren voor provinciale wegen.

De kans op een ernstig verkeersongeluk is op zeventig Nederlandse wegen drie keer zo groot als gemiddeld, en de overgrote meerderheid daarvan (64) zijn namelijk provinciale wegen door het hele land. Dat blijkt uit een analyse van politiestatistieken door RTL Nieuws en hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft.

Gegevens over ongevallen

Ze namen de gegevens over ongevallen op de 550 provinciale- en rijkswegen onder de loep, dus snelwegen en N-wegen. Van Wee pleit voor meer investeringen in verkeersveiligheid.

Hij zoekt de oplossingen vooral in fysieke maatregelen, zoals het scheiden van rijstroken, het verwijderen van obstakels zoals bomen die dicht langs de weg staan en het weren van landbouwvoertuigen.

Meer ruimte nodig

Het wordt echter lastig om dit soort oplossingen door te voeren, waarschuwen de provincies. ,,Het anders inrichten van provinciale wegen betekent in de praktijk vaak dat er meer ruimte nodig is voor de weg. Bijvoorbeeld wanneer de rijbanen gescheiden worden. Door de ligging van de provinciale wegen tussen objecten is zo’n verbreding vaak praktisch niet haalbaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gevaarlijkste wegen in Nederland liggen in provincie
Sluiten