Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 feb 2018 / 11:09 uur

Vijf vragen over het proces van Salah Abdeslam

In Brussel is het proces tegen Salah Abdeslam begonnen. De terreurverdachte staat echter niet terecht voor de aanslagen van november 2015 in Parijs, waar hij als enige van de aanslagplegers van weg wist te lopen.

Waarvoor staat hij dan terecht?

Het gaat om de gebeurtenissen vlak voor zijn arrestatie een paar maanden later (maart 2016) in Brussel, toen agenten een woning binnenvielen, waar Abdeslam samen met twee handlangers zich schuilhield. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij een van de handlangers om het leven kwam en drie agenten gewond raakten. Samen met Sofien Ayari ontsnapte hij, om vervolgens drie dagen later alsnog gearresteerd te worden. Het duo moet zich verantwoorden vanwege poging tot moord en het bezit van verboden wapens.

Waarom toch die aandacht?

Hoewel hij gedurende dit proces van vier dagen niet berecht zal worden voor zijn daden in Parijs, is Abdeslam in alle opzichten gewild. Daarbij verraste hij door zelf aanwezig te willen zijn tijdens dit proces, al beroept hij zich tot dit moment vooral op zijn zwijgrecht. Verder zitten er ook nabestaanden van zijn slachtoffers in de zaal, maar ook wordt er rekening gehouden met een ontsnappingspoging met behulp van medeterroristen of een zelfmoordaanslag van de Fransman. Daarnaast wordt er ook gevreesd voor een actie van slachtoffers van de aanslag van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem. Volgens velen is er namelijk een duidelijke connectie tussen de arrestatie en de aanslag een paar dagen later. Zodoende is het een van de zwaarst bewaakte rechtszaken uit de Europese geschiedenis. Alle straten die naar het Paleis van Justitie leiden zijn afgezet en er zullen gedurende de vier dagen continu helikopters rondjes maken boven de rechtbank. Ook patrouilleren er meer militairen dan normaal in de straten.

Hij zwijgt nu, maar hij sprak eerder wel?

Klopt. Na zijn arrestatie heeft Abdeslam direct een paar verklaringen afgelegd, waarna het zwijgen is begonnen. Destijds stelde hij dat hij tijdens de aanslagen van Parijs zich bedacht en daarom het strijdtoneel verliet zonder de bomgordel af te laten gaan. Er worden echter de nodige vraagtekens gezet bij zijn verklaringen, zeker nadat eind januari radiozender France Inter stelde het technische rapport te hebben ingezien. Daaruit zou blijken dat de bomgordel van Abdeslam defect was.

Wat kan Abdeslam krijgen?

Alleen al voor zijn daden in Brussel kan hij maximaal veertig jaar in de cel belanden. Dit zou betekenen dat hij op zijn 68ste vrijkomt en dan is de periode dat hij in voorarrest heeft gezeten er niet vanaf getrokken.

Hoe staat het met zijn vervolging voor de aanslagen?

Twee weken geleden is het eerste proces gestart rondom de aanslag in Parijs begonnen, maar hierin staat Jawad Bendaoud samen met twee anderen terecht. Hij wordt ervan verdacht de aanslagplegers op 13 november 2015 onderdak te hebben geboden in de Parijse voorstad Saint-Denis. Voor de rechtszaak van Abdeslam is echter nog geen datum geprikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf vragen over het proces van Salah Abdeslam
Sluiten