Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 5 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Dopingverdachte Froome gaat ‘gewoon’ weer wielrennen

Chris Froome testte op 7 september positief tijdens een van de etappes van zijn Vuelta-winst. Pas drie maanden later kwam het nieuws naar buiten en nu bijna twee maanden verder is er nog altijd geen duidelijkheid over het wel of niet schorsen van de Brit. Zijn ploeg Sky kondigt maandag dan ook doodleuk aan dat hun kopman volgende week gewoon aan het seizoen begint.

Niet in actie

En dat zorgt voor veel gefronste wenkbrauwen. UCI-voorzitter David Lappartient had Sky en Froome namelijk gevraagd om hem niet in actie te laten komen voordat het complete onderzoek was afgerond, maar daar blijkt de ploeg nu maling aan te hebben. Anders komt de voorbereiding van Froome in gevaar met betrekking tot de Giro- en Tour-winst.

Het verzoek van Lappartient was sowieso opmerkelijk. In tegenstelling tot vele anderen is Froome namelijk niet voorlopig geschorst in afwachting van het onderzoek. Hetgeen bijvoorbeeld gebeurde bij oud-olympisch kampioen Samuel Sánchez, die een paar weken voor Froome betrapt werd. Hij werd per direct uit de Vuelta-selectie van zijn ploeg gehouden en definitief geschorst toen de b-staal positief bleek.

B-staal positief

Dat is overigens nog een heikel punt. Bij Froome is namelijk de b-staal ook al positief gebleken. De waarden in zijn bloed worden dan ook niet ter discussie gesteld, maar volgens de Britse ploeg zouden die waarden van salbutamol ook op natuurlijke wijze kunnen ontstaan. Toch krijgt hij tijd die andere salbutamolgevallen (onder wie voormalig topsprinter Alessandro Petacchi) niet kregen.

Het lijkt erop dat Froome bezig is om aan te tonen dat hij in staat was om de Vuelta te rijden zoals hij die gereden heeft ook met toegestane waarden te kunnen, zo concludeerde journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld. Dit door de helse cijfers die Froome sinds begin dit jaar op zijn Strava-app bij elkaar fietst.

Ruta del Sol

Desondanks stapt Froome zoals het er nu naar uitziet op 14 februari gewoon op de fiets in de Ruta del Sol. Hij komt daar onder anderen Steven Kruijswijk en Alejandro Valverde tegen. Wout Poels is een van zijn ploeggenoten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.