Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 feb 2018 / 08:15 uur

Texaanse transgenderscholier wint worsteltitel dames

De 18-jarige scholier Mack Beggs heeft voor het tweede jaar op rij de eerste prijs gewonnen bij de worstelkampioenschappen voor Texaanse scholieren. De Amerikaan werd geboren als meisje maar besloot een paar jaar geleden om als jongen door het leven te willen. Voor deze transitie krijgt hij testosteron toegediend.

In de finale versloeg hij dezelfde tegenstander als vorig jaar. Veel mensen vinden de deelname van de transgender die testosteron krijgt toegediend oneerlijk. Door de mannelijke hormonen zou hij fysiek een stuk sterker zijn geworden. Tijdens de finale werd Beggs uitgefloten door het aanwezige publiek.

Man of vrouw?

Zelf is Beggs ook niet blij met deze geprolongeerde titel. De scholier en zijn familie hebben herhaaldelijk hun wens geuit om hem voortaan bij de mannen in te delen. Door de regels van de Texaanse sportbond werd hij echter verplicht om mee te doen met de worstelkampioenschappen onder het geslacht dat op zijn geboorteakte staat. Met de vrouwen dus.

De jonge worstelaar presteert uitermate goed in de vrouwencompetitie. Hij is bezig aan een ongeslagen reeks en heeft 32 overwinningen op zijn naam staan. Sommige tegenstanders weigeren het tegen hem op te nemen. De testosteron die Beggs krijgt toegediend zou hem een oneerlijk voordeel geven tegenover zijn vrouwelijke tegenstanders.

In de VS is een discussie losgebarsten over deze zaak. Moet een transgender bij sportcompetities worden ingedeeld bij het geslacht op de geboorteakte of juist bij het geslacht waarmee wordt geïdentificeerd? Dit is niet de eerste keer dat hier onenigheid over heerst. Vorig jaar wilden tegenstanders de scholier uitsluiten van deelname door een rechtszaak te starten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Texaanse transgenderscholier wint worsteltitel dames
Sluiten