Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 26 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

Zwart Licht: harde hiphop met een boodschap

In een Nederlandstalige hiphopwereld waarin het vooral over geld, party’s en lekkere wijven gaat, is Zwart Licht een welkome uitzondering. De Amsterdammers combineren al sinds hun debuut tien jaar terug harde beats met spitsvondige teksten waarin het echte leven wordt behandeld. Afgelopen week verscheen Bliksem, het eerste Zwart Licht-album in bijna vijf jaar.

Feestjes en spullen

„Het is weer hoog tijd voor the real thing, echte hiphop met inhoud”, vertelt MC Leeroy, de jongste en spraakzaamste van het drietal. „Als ik tegenwoordig mijn playlist op Spotify aanzet denk ik: hoeveel van deze nummers hebben daadwerkelijk een boodschap? Het is niet erg, muziek hóeft geen boodschap te hebben, maar als dat de overhand krijgt raak je de essentie van hiphop kwijt. Het gaat alleen maar over feestjes en spullen. Niemand durft diep te gaan, te reflecteren of een boodschap te brengen waarvan mensen denken: je hebt gelijk, man, hier kan ik kracht uit halen. Ik vind het belangrijk dat er dan toch nog een stroming is, hoe klein ook, die wél een boodschap heeft.”

De essentie van hiphop is volgens hem „een manier om je ervaringen, mindstate en meningen op muziek te krijgen,  je verhaal vertellen.” Hij doceert: „In de Amerikaanse ghettos was hiphop een alternatief voor geweld. Natuurlijk had je de dj-feestjes en was er veel partyshit, daar konden mensen lekker op meerappen, maar de hiphop ontwikkelde zich en ging een boodschap brengen. Denk aan Public Enemy, N.W.A. en Tupac.”

Down

„Hiphop moet wat mij betreft de kracht van het woord vertegenwoordigen”, komt Akwasi met zijn definitie van het genre dat ze beoefenen. „Hiphop is ook belichaming van broederschap. Hiphop is een wereldwijd, universeel collectief waarin niet gediscrimineerd wordt. In hiphop kan je zijn wie je wilt zijn. Als je down bent, ben je down. Iedereen kan erbij.”

Hij is het met Leeroy eens wat betreft de oppervlakkigheid van veel hipop van nu. „’Fake it till you make it’ is belangrijker dan ooit. Je moet laten zien dat je kan patsen want iedereen wil dat, iedereen wil zo’n lifestyle. Het klinkt gewoon stoer. Veel stoerder dan ‘ik moet rijst met ei eten vandaag omdat mijn moeder niet naar de voedselbank is geweest’.”

„Iedereen moet zijn ding doen, hoor”, relativeert Leeroy. „En zonder de populaire rap is de diepgaande rap niet interessant en vice versa. Het heeft ook met de gemiddelde leeftijd van veel rappers in de Nederlandse scene te maken. Als je jong bent, is het moeilijk om te reflecteren en naar je eigen plaats in de maatschappij te kijken. Het is een andere belevingswereld. Veel van die jongens die nu populair zijn hebben trouwens wel deuren geopend. Met elke nieuwe track komen ze op 1 binnen, ze staan op grote festivals en verkopen de grote zalen uit. Geweldig.”

Groeiend gras

Leeroy, Akwasi en Hayzee hebben de afgelopen vier jaar waarin er geen Zwart Licht-plaat uitkwam niet gebruikt om gras te zien groeien. Duizendpoot Akwasi werkt als presentator, theatermaker en acteur en schopte het tot landelijke bekendheid als DWDD-tafelheer; Hayzee is producer, dj en solo-artiest en Leeroy werd gediplomeerd engineer. „Ik begon aan een studie engineering omdat ik mij altijd afvroeg hoe het komt dat Nederlandse rap nooit zo goed klinkt als Amerikaanse. De afgelopen vijf jaar ben ik volop bezig geweest om die vette Amerikaanse sound te krijgen. Hoe? Door een betere engineer te worden, met betere apparatuur te werken en in een betere studio op te nemen. Niet dat ik grote Amerikanen gekopieerd heb overigens. De sound die ik heb gecreëerd heeft mijn signatuur.”

Blikseminslag

„We zijn heel trots op dit album”, zegt Akwasi. “Hopelijk zorgt Bliksem voor een blikseminslag. Oppervlakkigheid is dan nu misschien mainstream, wij kunnen ons daar niet aan conformeren. Wij hopen op een onuitwisbare indruk, want bliksemen doet het niet zo vaak.”

Bliksem van Zwart Licht ligt nu in de winkels. Tourdata: 16 maart: De Spot in Middelburg, 13 april: Simplon in Groningen, 14 april: BIRD in Rotterdam, 19 april: Melkweg in Amsterdam, 20 april: Burgerweeshuis in Deventer, 21 april: Doornroosje in Nijmegen, 26 april: Kavka in Antwerpen en 28 april: 013 in Tilburg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zwart Licht: harde hiphop met een boodschap
Sluiten