Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 18 jan 2018 / 10:41 uur

Stressvrij scheiden in speciaal scheidingshotel

De krapte op de woningmarkt veroorzaakt vele problemen. Zeker als je net gescheiden bent. In Haarlem komt er dit jaar een speciaal scheidingshotel.

Spanning

Een scheiding brengt veel stress met zich mee, dan is een rustige plek om je leven weer op de rails te krijgen wel zo fijn. In Haarlem komt er dit jaar zo’n plek. Onlangs is de eerste paal geslagen voor scheidingshotel NexT. „Er is al zo veel spanning in het gezin”, zegt het Haarlemse GroenLinks-gemeenteraadslid én initiatiefneemster Ziggy Klazes. „Het scheidingshotel moet straks als plek dienen voor ouders en kinderen om alles weer op een rijtje te krijgen. Hoe moet het nu verder? Welke afspraken maken we over de kinderen? Wil ik nog wel in deze stad blijven wonen? Ga ik huren of kopen? Hoe regel ik een nieuwe hypotheek?”

Klazes is jaren geleden zelf gescheiden. „Met mijn toenmalige man had ik wel de afspraak dat onze zoons David en Milan thuis zouden blijven wonen en dat wij om en om twee dagen lang ergens anders zouden slapen. Ik heb een half jaar bij vrienden op de bank gelegen, maar ideaal was de situatie niet. Zeker niet voor de kinderen.”

Krapte

Dat was twaalf jaar geleden. „Maar toen liep ik niet met het idee in mijn hoofd voor een scheidingshotel hoor”, zegt Klazes. „De situatie nu is zo compleet anders dan toen ik in scheiding lag. Er heerst steeds meer krapte op de woningmarkt en het is steeds moeilijker om aan een hypotheek te komen. Als raadslid kwam ik de meest schrijnende gevallen tegen. Zo sprak ik een moeder met twee kinderen: eentje van een jaar oud en de ander was acht jaar. Zij zat in de daklozenopvang.”

Drie jaar geleden liep Klazes op een nieuwjaarsreceptie ontwikkelaar Gren Molenkamp van de HBB Groep tegen het lijf. Dat nu de eerste paal is geslagen – het is de bedoeling dat NexT in het derde kwartaal van dit jaar de deuren opent – vervult haar met trots. „In de politiek loop je ook vaak met plannen rond die vaak niet gerealiseerd kunnen worden”, lacht ze. „Raadsbreed zijn we bijvoorbeeld bezig dat er meer sociale huurwoningen moeten komen. Maar dat is een proces van de lange adem. Dat NexT er nu komt is prachtig om te zien.”

Huursubsidie

Het hotel, of eigenlijk appartementencomplex, is bedoeld als tijdelijk verblijf. „Mannen en vrouwen kunnen er tijdens en na hun scheiding minimaal drie en maximaal twaalf maanden verblijven”, zegt Klazes. „Er komen achttien scheidingsappartementen, waarvan de helft onder de liberalisatiegrens ligt van 710 euro per maand, zodat je in aanmerking komt voor een huursubsidie. De goedkoopste appartementen kosten 550 euro per maand. Alle appartementen zijn gemeubileerd en hebben een eigen badkamer, keuken en toilet.”

Het mooie van NexT volgens Klazes is dat het in het centrum van Haarlem komt te liggen. „Dat wilde ik per se. Je zit dan middenin het leven en alles is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vaak liggen de goedkopere woningen buiten het stadscentrum, dat kan een probleem zijn als je geen auto hebt. Maar mogelijk komt er ook nog een elektrische deelauto op het terrein.”

Traject

Maar hoe controleer je dat de mensen die zich aanmelden voor een appartement daadwerkelijk in een scheiding liggen? „Ik heb zelf een belronde gehouden met een paar mediators en de overkoepelende Mediatorsfederatie Nederland uitgenodigd voor een gesprek”, zegt Klazes, die overigens benadrukt dat het scheidingshotel niet bedoeld is als behandelplek. „Er wordt door hen heel enthousiast gereageerd. Ze gaven aan dat één op de vier van hun cliënten behoefte hebben aan een plek zoals NexT. Om straks in aanmerking te komen voor plaatsing zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan mensen die in een mediatortraject zitten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stressvrij scheiden in speciaal scheidingshotel
Sluiten