Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Relaties & seks 18 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

In Japan kun je betaald uithuilen bij een knappe man

Zit je er ook even helemaal doorheen en wil je het liefst gewoon keihard janken met een oogverblindend hete vent? In Japan kan dat! Je betaalt voor een ‘handsome man’ en huilen maar, dat schrijft National Geographic.

Alhoewel huilen voor veel mensen niet echt de favoriete activiteit is, schijnt het wel goed voor ons te zijn. Het is onze emotionele uitlaatklep en kan bijvoorbeeld stress verlichten. Ondernemer Hiroki Terai heeft de voordelen van huilen maar al te goed door en maakte er zijn business van.

Tranen vegen

Hij is de oprichter van de Ikemeso Takkyubin, letterlijk tranenkoeriers. Een groepsbijeenkomst waar mensen aan het huilen worden gemaakt terwijl een zogenaamde ‘knappe tranenman’ hun tranen wegveegt. Het ritueel wordt rui-katsu genoemd, oftewel ‘tranen zoeken’. Je gaat op zoek naar jouw tranen om een potje flink te janken en opgelucht de deur uit te wandelen.

Voor ons westerlingen kan de huiltherapie nogal vreemd overkomen, maar in veel landen heerst een taboe op het uiten van emoties als angst, woede en verdriet. Uit een internationale studie naar huilen onder volwassenen blijkt zelfs dat Japanners dit het minst snel zouden doen. Wellicht niet geheel verrassend: Amerikaanse volwassenen zouden het makkelijkst huilen.

Echtscheiding

In principe richtte Terai zijn service op voor vrouwen die in scheiding liggen. Japanse mannen werken veel, vaak wel veertien uur per dag, ook in het weekend. Vrouwen die dat zat zijn, leken baat te hebben bij de therapie. Maar al snel vond de zakenman uit dat eigenlijk iedereen voordeel kan halen uit het unieke concept. Mannen en vrouwen, gescheiden of niet. Het gaat om de opluchting die ieder mens voelt na een flinke huilbui.

Maar waarom moeten we dan huilen bij een knappe man en niet gewoon bij een psychiater? Volgens Terai helpt het om in de aanwezigheid van een aantrekkelijk persoon te zijn. Mensen gedragen zich anders als er iemand in de ruimte is tot wie ze zich aangetrokken voelen. Je hebt over het algemeen meer emoties, je hartslag gaat omhoog, je ademhaling verandert… hierdoor zou huilen makkelijker gaan.

Uniek inkijkje

Na de sessie zouden alle vrouwen ontzettend opgelucht en supervrolijk zijn, vertelt filmmaker Darryl Thoms die voor een korte video een uniek inkijkje kreeg in de wereld die Terai creëerde. De Japanse zakenman zou zelf ook ieder weekend eventjes huilen met een knappe man, gewoon om zich op te laden voor de volgende werkweek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.