Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 18 jan 2018 / 10:14 uur

Griepprik werkt niet en beschermt niet tegen virus

De griepprik, in het leven geroepen om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen het virus, werkt niet naar behoren. Het AD schrijft dat ruim 15.000 mensen de afgelopen week met griepklachten als hoge koorts, rillingen en spierpijn een bezoekje brachten aan de huisarts.

De griepepidemie is volgens cijfers van het Gezondheidsinstituut Nivel al vijf weken aan de gang, net nu de juiste variant tegen de huidige griepgolf niet is opgenomen in de griepcocktail.

Een vierde variant

Het vaccin waarmee normaal gesproken een virus kan worden voorkomen, bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen. Op dit moment hangt er een vierde variant in de lucht. „We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt”, zegt hoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus MC.

Het verraderlijke aan het virus is dat het binnen korte tijd van samenstelling kan veranderen. Volgens Fouchier heeft het virus zijn piek nog niet bereikt en kan het gemakkelijk nog zeven tot negen weken duren voordat de epidemie voorbij is.

Tweede golf

De griepprik kan, ondanks het ontbreken van de juiste griepvariant, dankzij een zogenaamde kruisbescherming wel bescherming bieden. De prik heeft zijn nut dus niet helemaal verloren. Daar komt bij dat er een tweede griepgolf op handen is, waar de prik wel tegen zou kunnen werken.

Het virus zal dan namelijk bestaan uit de zwaardere AH3 variant. Één van de varianten die wel in de griepcocktail is opgenomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Griepprik werkt niet en beschermt niet tegen virus
Sluiten