Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 10 jan 2018 / 08:14 uur

Onbekenden graven gat in dijk langs de Waal

Alhoewel een aantal dagen geleden tijdens de storm nog met man en macht werd geprobeerd water uit ons koude kikkerlandje weg te houden, hebben mensen nu een gat in een dijk bij het Gelderse Brakel gegraven.

Foto: ANP

De dijkbeheerder ontdekte het gat dinsdagochtend tijdens zijn inspectie, schrijft RTL NieuwsVolgens hem is het zeker dat dit gat door mensen is gegraven. Het ziet er simpelweg niet uit alsof bevers of muskusratten hiervoor verantwoordelijk zijn. Deze diertjes knagen wel vaker aan onze beschermmuren.

Zandzakken

Waterschap Rivierenland is nu hard aan het werk om het gat zo snel mogelijk te dichten. Ze gebruiken hiervoor zandzakken en zeilen. De bewoners zijn niet in gevaar door het lek in de dijk, omdat er een soort ‘buffergebied’ achter de dijk ligt.

Deze buffer mag bij hoge waterstanden gewoon onder water lopen en wordt gebruikt als natuurgebied. Het gat zou door de kracht van de rivier wel veel groter kunnen worden en dan zou het gebied onnodig onder water komen te staan. Waarom de onbekenden het gat hebben aangebracht, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onbekenden graven gat in dijk langs de Waal
Sluiten