Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Kinderartsen bezorgd om inslikken knoopcelbatterij

Kinderartsen in Nederland hebben hun zorgen geuit over de zogenaamde zogenaamde knoopcelbatterij. Deze kleine batterij is makkelijk in te slikken door kinderen en kan dan voor grote schade zorgen.

Drie in een week

Alleen al afgelopen week waren er in het Rotterdamse Erasmus MC drie gevallen van zwaargewonde kinderen, die een batterij hadden ingeslikt. Dit komt onder andere doordat de batterij bijtend zuur lekt, dat niet heel veel tijd nodig heeft om een gat in de slokdarm te branden.

Sinds 2008 zijn op deze manier liefst zestien kinderen ernstig gehandicapt geraakt, al denkt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) dat het werkelijke aantal nog een stuk hoger ligt. Bovendien was er in 2017 zelfs een dodelijk geval in het Erasmus MC.

Voller, gevaarlijker

„Ouders, laat niks slingeren. Nieuwe, volle batterijen zijn het gevaarlijkst”, waarschuwt kinderarts Lissy de Ridder van het Rotterdamse ziekenhuis tegenover Het Algemeen Dagblad. „Het zuur van de batterij vreet zich binnen een mum van tijd door de slokdarm en kan zo in de halsslagader, luchtpijp of in de aorta terechtkomen.”

Zodra er signalen zijn dat het kind mogelijk iets in heeft geslikt, moeten de ouders naar het ziekenhuis om een röntgenfoto te maken, meent De Ridder. „Het eerste teken is dat een kind niet wil eten. Wanneer het kind bloed begint te spugen, is de schade al heel groot.”

Melden

De ingeslikte knoopcelbatterij is een landelijk bekend probleem. De NVK heeft een oproep gedaan aan artsen in het hele land om de incidenten te melden en ook de ontwikkeling van de schade te monitoren. „Zo moeten we een beter beeld krijgen over de omvang van het probleem en de complicaties”, aldus Angelika Kindermann, kinderarts in het Amsterdamse AMC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.