Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 jan 2018

Bijna zover: het megaproces tegen ‘de Neus’

Maandag begint de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. Drie jaar na zijn aanhouding wordt Holleeder in de ‘bunker’ in Amsterdam-Osdorp gehoord over een reeks onderwereldmoorden, pogingen daartoe en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Brein achter tal van moorden

Justitie ziet Holleeder als het brein achter de moord op zijn ‘bloedgabber’ en zwager Cor van Hout in 2003. Holleeder zou de mislukte moordaanslag op crimineel John Mieremet in 2002 en de daadwerkelijke moord op Mieremet in 2003 hebben georganiseerd. Ook wordt hij verdacht van de moord op Willem Endstra in 2004, de moord op vastgoedman Cees Houtman in 2005 en de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006.

En dat is niet het enige. Holleeder wordt ook de dood van Robert ter Haak verweten. Ter Haak kwam in dezelfde kogelregel om die Cor van Hout fataal werd. Daarnaast is de Neus aangeklaagd voor poging tot doodslag op David Denneboom, die gewond raakte toen Willem Endstra werd doodgeschoten. In 2016 beschuldigde het Openbaar Ministerie hem er ook nog van dat hij opdracht had gegeven zijn zussen Astrid en Sonja en Peter R. de Vries te laten vermoorden. De beschuldiging is nooit een formele aanklacht geworden.

Belastende verklaringen

Bovendien wordt Holleeder er van verdacht deel uit te maken van een criminele organisatie. Daarin is Dino S. een belangrijk figuur. Dino S. werd veroordeeld tot levenslang in het hoger beroep van Passageproces. In dit proces stonden elf verdachten terecht die ervan werden beschuldigd betrokken te zijn geweest bij liquidaties, pogingen daartoe of de voorbereiding ervan. Dino S. werd ervan beschuldigd de moorden op vastgoedhandelaar Kees Houtman (2005) en caféhouder Thomas van der Bijl (2006) te hebben uitgelokt.

De verklaringen van kroongetuigen Peter la S. en Fred R. waren doorslaggevend in het Passageproces. Zij verklaarden eveneens belastend over Holleeder als opdrachtgever en worden in het komende proces opnieuw als getuigen gehoord.

De zussen Astrid en Sonja en Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog zullen ook als getuigen worden opgeroepen. Begin 2015 werd bekend dat zij tegenover de politie belastende verklaringen hadden afgelegd over hun broer en ex-vriend. In 2016 publiceerde Astrid een boek over het leven met haar broer, genaamd ‘Judas’.

Groot dossier

De rechtbank heeft tot de zomer zo’n zestig dagen uitgetrokken voor de strafzaak, waarin Holleeder zelf als eerste wordt gehoord. Na de zomer komt daar een nog onbekend aantal dagen bij, werd deze week bekend. Het dossier van de strafzaak omvat inmiddels al ruim duizend ordners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijna zover: het megaproces tegen ‘de Neus’
Sluiten