Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 19 dec 2017 / 08:04 uur

D66: ook in Nederland ‘designated survivor’ nodig

Door de gelijknamige serie met Kiefer Sutherland weet je misschien wat een designated survivor is. Een ‘aangewezen overlever’ uit de regering die zich schuilhoudt op een plek tijdens een belangrijke bijeenkomst. D66 wil deze regeling ook in Nederland treffen, er is immers als enige tijd sprake van ’substantieel dreigingsniveau’ in ons land.

Zo’n belangrijke bijeenkomst is in de Verenigde Staten bijvoorbeeld de State of the Union, in Nederland zou dat tijdens de Troonrede op Prinsjesdag zijn, wanneer de koning en zijn eventuele opvolgers en alle bewindspersonen aanwezig zijn in de Ridderzaal.

Onvoldoende democratisch

„De wijze waarop we met een dergelijke onverhoopte situatie om zouden gaan, is nu onvoldoende democratisch gelegitimeerd”, verantwoordt Joost Sneller de wens van D66.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zou in het geval van een dergelijke ramp Defensie samenkomen met een aantal ambtenaren van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) en andere ministerie om te beslissen over de maatregelen.

„Er moet wat D66 betreft ook democratische legitimatie zijn als het ondenkbare gebeurt. Iedereen hoopt natuurlijk dat dit nooit nodig zal zijn. Maar de continuïteit van het landsbestuur is een gewichtige zaak die we zorgvuldig moeten regelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
D66: ook in Nederland ‘designated survivor’ nodig
Sluiten