Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 nov 2023
Leestijd: 1 minuut

D66 valt BBB aan bij verkiezingsdebat: partijprogramma klopt niet

Bij het Klimaat & Energie Verkiezingsdebat in TivoliVredenburg in Utrecht haalde Tjeerd de Groot van D66 uit naar de BBB. Volgens hem klopt het partijprogramma van die partij namelijk niet.

De Groot vindt dat het verkiezingsprogramma van de BBB de invloed van de mens op klimaatverandering onvoldoende erkent. Het debat is nog maar net begonnen als hij een paragraaf uit het programma van BoerBurgerBeweging voorleest. Hierin gaat het over klimaatverandering, met de zin: „Hoe groot die invloed is, daar verschillen meningen en onderzoeken over.”

BBB en D66 in aanvaring bij debat

Volgens De Groot is dat een kwalijke uitspraak. „Het VN-klimaatpanel IPCC zegt heel duidelijk: de mens heeft klimaatverandering veroorzaakt”, benadrukt de nummer tien op de D66-lijst. Hij vraagt aan Cor Pierik van de BBB om diens eigen partijprogramma te corrigeren. „U moet erkennen dat vrijwel alle wetenschappers zeggen dat de aarde door de mens zo opwarmt.”

Pierik vindt dat De Groot vooral verder moet lezen in het programma. „We realiseren ons namelijk heel goed dat de klimaatdoelen gewoon gehaald moeten worden in 2050″, zegt hij. De BBB wil ook dat Nederland klimaatneutraal is over ruim 25 jaar. Over de weg daar naartoe raken de partijen het nog niet eens.

In TivoliVredenburg spreken negen politici over het tegengaan van klimaatverandering en oplossingen in de energietransitie. Ze discussiëren daar onder meer over of wind op zee nodig is, kernenergie, landbouw en over geld dat armere landen nodig hebben om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Door De Groot moet ook Suzanne Kröger van GroenLinks-PvdA zich goed verantwoorden. De lijsttrekker van haar partij, Frans Timmermans, heeft bij het verkiezingsdebat op RTL Nieuws gezegd dat een halvering van de stikstofuitstoot in 2030 niet heilig is, terwijl dat wel in het partijprogramma van GroenLinks-PvdA staat.

Thijs (21) maakt 80-urige werkweken: liever een nacht doorhalen op kantoor, dan in de kroeg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties