Metro
Metro Nieuws 9 nov 2017 / 06:17 uur

Sprinkhaan gevonden in schilderij Vincent Van Gogh

Talloze mensen hebben de schilderijen van Vincent van Gogh gezien, maar toch is er een verschijnsel 128 jaar later pas aan het licht is gekomen. Een sprinkhaan heeft namelijk eind negentiende eeuw een wel zeer fraai en kostbaar graf gevonden: in een schilderij uit Van Gogh zijn serie ‘Olive Trees’.

Lastig te zien

Met het blote oog is de kleine, incomplete sprinkhaan niet te zien. De resten van de sprinkhaan zijn recent aangetroffen bij onderzoek naar het doek in het Nelson Atkins Museum of Art in Kansas City, toen ze het kunstwerk onder een microscoop hadden gelegd. Hoogstwaarschijnlijk was het beestje al dood toen het door Van Gogh werd geschilderd, want het lijkt erop dat de sprinkhaan niet meer heeft gesparteld.

In het museum zijn ze helemaal opgewonden, maar ze spreken niet van een ‘wonder’. Van Gogh werkte namelijk, net als vele andere schilders, vaak buiten. Hij kampte dus zo nu en dan met wat er allemaal aan kwam waaien en vliegen. Dit heeft hij ook geschreven naar zijn broer Theo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sprinkhaan gevonden in schilderij Vincent Van Gogh
Sluiten