Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 3 nov 2017

Regering luistert niet langer naar haar burgers

Onlangs werd bekend dat de zogenoemde sleepwet bij de start van het nieuwe jaar in werking zal treden. Omdat deze wet verstrekkende gevolgen zou hebben voor de privacy van de Nederlandse burger, was het protest tegen deze wet groot. Het AD schreef dat dankzij de actie van vijf studenten en een kritisch item in het tv-programma Zondag met Lubach, er 300.000 handtekeningen werden verzameld. Dit zou genoeg zijn voor het houden van een referendum over de zogeheten sleepwet.

Het referendum

Bij voorbaat stond al vast dat de uitslag van het referendum niet bindend zou zijn, toch bestond de hoop dat indien de uitslag grotendeels negatief was, de overheid hier gehoor aan zou geven. Dat dit ijdele hoop was bleek zaterdag. Sybrand Buma van het CDA gaf namelijk aan dat de hernieuwde wet op de inlichten-en veiligheidsdiensten er hoe dan ook komt.

Ook regeringspartijen VVD en CU laten weten vast te willen houden aan de sleepwet, ongeacht de uitkomst van het referendum. Het nieuwe kabinet wil af van de mogelijkheid om een raadgevend referendum te organiseren. Buma beschouwt het sleepwetreferendum als een restant uit het verleden, waarnaar niet langer geluisterd dient te worden.

Kritiek op regeringspartijen

Vanuit verschillende hoeken wordt teleurgesteld gereageerd. Zo reageerde een van de initiatiefnemers van het referendum, Tijn de Vos, enorm beduusd. De Vos gaf aan het „erg onprofessioneel te vinden dat Buma op voorhand al uitspreekt de uitslag van het referendum te negeren."

Er klinken tevens negatieve geluiden uit de politiek. Zo had Geert Wilders geen goed woord over voor de uitspraken van Buma, en gaf Thiery Baudet aan verdrietig te worden van de opstelling van de regeringspartijen. Volgens Baudet is de meerderheid van de samenleving uit op meer inspraak in het gevoerde beleid.

Wat kun je zelf doen

Op politieke wijze valt er weinig eer meer te behalen voor de ‘gewone’ burger. Toch blijken er ook middelen te zijn die een burger zelf kan treffen. Zo geeft https://www.vpngids.nl/veilig-internet/sleepwet-aftapwet/ tips om de privacy te waarborgen. Hierbij kun je denken aan het instellen van een anonieme Tor-browser.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Regering luistert niet langer naar haar burgers
Sluiten