Merel Driessen
Merel Driessen Geld & carrière 3 nov 2017

Zo vergroot je je kansen op een sollicitatiegesprek

Niet alleen de inhoud van je sollicitatiebrief is belangrijk, ook het tijdstip waarop je ‘m verstuurt kan veel uitmaken. Wil je graag uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek? Verstuur ‘m dan tussen 6 en 10 uur ‘s ochtends.

Een Amerikaans carrièreblog, Talentworks, deed daar onderzoek naar. Ze analyseerden ruim 1600 sollicitaties. Daarbij keken ze naar het tijdstip waarop de sollicitaties waren verstuurd en of de sollicitanten werden uitgenodigd voor een gesprek.

‘s Ochtends vroeg de grootste kans

De onderzoekers concludeerden dat wanneer je tussen 6 en 10 uur ’s ochtends een sollicitatiebrief verstuurt, je de grootste kans maakt om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Namelijk 13 procent. Verstuur je je brief na 10 uur ’s ochtends, dan zakt de kans voor een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ieder half uur met 10 procent.

Heb je ’s avonds rond half 8 pas een keer tijd om je sollicitatiebrief te versturen, bewaar ‘m dan tot de volgende ochtend. Hier vonden de onderzoekers namelijk een dieptepunt. De kans dat je dan voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, is maar 3 procent.

Vind je tijdens de lunch nog een gaatje om die brief te mailen? Grijp dan je kans! De kansen dat je wordt uitgenodigd lopen dan namelijk weer op. Verstuur je ‘m om half 1, dan loopt de kans weer op tot 11 procent.

De verklaring hiervoor is vrij simpel: de mailbox van de werknemer die jouw sollicitatiebrief ontvangt, loopt waarschijnlijk nogal snel vol. Verstuur je de brief ‘s ochtends, dan is de kans groter dat ‘ie bovenaan de lijst van de mailbox komt. Bovendien is de werknemer waarschijnlijk ‘s ochtends eerst bezig met het checken van de mail en ziet diegene je brief sneller verschijnen. Wanneer je je brief pas laat verstuurt, heeft de werknemer waarschijnlijk allemaal andere mails ondertussen binnengekregen waardoor ze de jouwe niet meer ziet staan.

Golden Hour

Niet alleen het tijdstip waarop je de sollicitatiebrief verstuurt is belangrijk. Hetzelfde carrièreblog deed onderzoek naar de dag waarop je je sollicitatie verstuurt. Bij 1600 sollicitaties keken naar ze naar de kans op een sollicitatiegesprek en wanneer ze hadden gereageerd op de vacature.

TalentWorks concludeerde dat er een ‘Golden Hour’ bestaat voor het versturen van een vacature. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen: de mensen die het snelst op de vacature reageerden, hadden de grootste kans op een sollicitatiegesprek. Dat was tussen de 2 en 4 dagen nadat de vacature was geplaatst. Verstuur je je sollicitatiebrief pas tien dagen nadat de vacature is geplaatst, dan is je kans op een gesprek minimaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zo vergroot je je kansen op een sollicitatiegesprek
Sluiten