Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 21 nov 2017 / 17:34 uur

Medicijn tegen taaislijmziekte kan stuk goedkoper

De Haagse apotheker Paul Lebbink gaat de strijd aan met farmaceut Vertex: hij zegt zelf een medicijn voor taamslaaiziekte te kunnen maken, waar 750 Nederlandse patiënten baat bij hebben. Dit medicijn zou jaarlijks een besparing van miljoenen euro’s opleveren. De apotheker weet dat hij mogelijk het patentrecht schaadt.

Lebbink komt op een riskant moment met zijn aankondiging. Woensdag praat de Tweede Kamer namelijk over het geneesmiddelenbeleid, waar ook gesproken gaat worden over het patentrecht. Lebbink is de eerste die het medicijn Orkambi, tegen taaislijmziekte, zelf gaat namaken.

Wat kost Orkambi?

Een pil tegen taaislijmziekte kost nu 100 euro, exclusief BTW. Lebbink denkt dit bedrag terug te kunnen brengen naar 20 euro.

Hoogleraar farmaceutische biotechnologie Huub Schellekens zegt tegen de NOS: „Ik denk dat Lebbink het zou kunnen. En ik vind de prijs die hij rekent zelfs nog aan de hoge kant. Maar het product van Lebbink gaat alleen voorgeschreven worden als de overheid dat verplicht maakt.”

Farmaceut Vertex wil 170.000 euro hebben voor het oorspronkelijke medicijn. „Als we de grondstoffen groot inkopen, kan ik het voor 20.000 euro per jaar”, aldus Lebbink.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Medicijn tegen taaislijmziekte kan stuk goedkoper
Sluiten