Metro
Metro Nieuws 21 sep 2017 / 15:27 uur

Nederlandse moslim voelt zich vaker gediscrimineerd

Nederlandse moslims voelen zich vaker gediscrimineerd dan gemiddeld in Europa. Maar liefst 30 procent van hen geeft aan discriminatie te hebben ervaren op grond van religie.

Dit blijkt uit een enquête van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) onder 10.527 personen die zich als moslim identificeren. De respondenten komen uit vijftien EU-lidstaten, waaronder Nederland.

Gemiddeld voelt 17 procent van de Europese moslims zich gediscrimineerd op grond van hun religie. Een stijging ten opzichte van 2008 toen nog tien procent van de moslims dit rapporteerde. In Nederland ligt het percentage echter een stuk hoger: daar ervaart 30 procent van de moslims discriminatie.

Vertrouwen

Het onderzoek laat zien dat het merendeel van moslims in de EU wel veel vertrouwen heeft in democratische instellingen, ondanks dat zij vaak worden gediscrimineerd en gepest. „Onze enquêteresultaten weerleggen de bewering dat moslims niet in onze samenlevingen zijn geïntegreerd. We zien onder hen zelfs juist een groter vertrouwen in democratische instellingen dan bij een groot deel van de algemene bevolking,” aldus FRA-directeur Michael O’Flaherty.

De verschillen tussen Nederlandse moslims en de gemiddelde Europese moslim zien we echter ook terug in het gevoel van verbondenheid met het thuisland. Nederlandse moslims geven dit een 3.4 op een schaal van vijf, terwijl het gemiddelde bij Europese moslims op 4.1 ligt.

„Het zijn pijnlijke maar ook wel verklaarbare cijfers voor Nederland", vertelt Roscam Abbing van FRA tegen de Volkskrant. „Nederlandse moslims zijn beter op de hoogte van antidiscriminatiewetgeving dan moslims in andere landen. Ze zijn assertief, geven eerder aan het slachtoffer te zijn geweest van discriminatie dan moslims in andere Europese landen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse moslim voelt zich vaker gediscrimineerd
Sluiten