Johan van Boven
Johan van Boven Sport 21 sep 2017 / 15:12 uur

Wat is het voordeel van de ABBA-strafschoppenserie?

Er is veel te doen om de zogenaamde ‘ABBA-strafschoppenserie’, omdat tijdens het toernooi om de KNVB-beker deze vorm tegen de regels werd toegepast door een scheidsrechter. Het duel tussen FC Lisse en Hoek was na verlenging nog onbeslist en tot ieders verbazing paste Marc Nagtegaal de ABBA-vorm toe.

Deze variatie op de traditionele strafschoppenserie behelst dat een speler van ploeg A de eerste strafschop neemt en ploeg B vervolgens twee pingels mag nemen. Daarna mag team A twee keer aanleggen. FC Lisse won de reeks, maar Hoek heeft nog altijd kans op het bereiken van de volgende ronde omdat de KNVB een onderzoek is begonnen naar de strafschoppenserie die niet aan de regels van de KNVB voldoet.

Om en om

De Engelse voetbalbond en de UEFA hebben al tests gedaan met het ABBA-systeem. Maar wat is het voordeel ten opzichte van de strafschoppenreeks zoals we die al jaren kennen: om en om?

„Vooral in mentaal opzicht is het eerlijker”, zegt oud-doelman Joop Hiele. „Normaal gesproken is de ploeg die mag beginnen met nemen in het voordeel, omdat ploeg B er de hele tijd een beetje achteraan hobbelt als A alles raakt. Nu komt de druk juist weer bij ploeg A te liggen als B die twee pingels raakt. Het is een gelijkwaardiger situatie dan we gewend zijn.”

Oneerlijk

Ook ex-arbiter Mario van der Ende is een voorstander van de ABBA-penalty’s. „In mijn tijd werd ook al gezegd dat de om-en-om-reeks oneerlijk was, omdat er sprake was van eenzijdige psychologische druk. In de nieuwe vorm wordt die druk eerlijker verdeeld. Het lijkt mij de ideale oplossing en wat mij betreft mag die ABBA-strafschoppenserie overal worden ingevoerd.” Met alle A’tjes en B’tjes gaat het soms bijna duizelen, maar uiteindelijk gaat het bij elke pingel maar om één ding. Van der Ende: „In welke volgorde je ze ook neemt: hij moet er gewoon in.”

Pierre van Hooijdonk, die in zijn loopbaan heel wat strafschoppen heeft genomen, vindt de ABBA-versie maar niets. De voormalige spits noemt het ‘veranderen om het veranderen’. „De tos bepaalt wie er mag beginnen met de strafschoppenserie. Dan kun je daar beter iets anders voor bedenken. Ik roep maar wat: de ploeg die het laatste doelpunt in de wedstrijd heeft gemaakt, mag de eerste pingel nemen. Of je bepaalt het vóór de wedstrijd al: als ploeg A de tos om de aftrap wint, dan mag ploeg B bij de eventuele strafschoppenreeks starten.”

Het lijkt hem sowieso niets om een strafschop te moeten nemen, nadat de keeper van de tegenstander net een inzet van een medespeler op zich af heeft gekregen. „Als er geen strafschop van een tegenstander tussen zit, ga je veel meer nadenken. Zal de keeper weer dezelfde hoek in duiken? Omdat het om twee penalty’s van dezelfde club gaat, spelen dat soort dingen veel meer in je hoofd. Bovendien lijkt het me voor het publiek ook lastiger om te volgen. Daarom zou ik de strafschoppenreeks lekker laten zoals-ie nu is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is het voordeel van de ABBA-strafschoppenserie?
Sluiten