Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 sep 2017 / 12:50 uur

Londen vaker opgeschrikt door terroristische aanslag

Groot-Brittannië heeft dit jaar al verscheidene terroristische aanslagen te verduren gehad. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en raakten honderden personen gewond. In zeker drie gevallen waren mensen in Londen het doelwit.

Westminster Bridge

Een man reed in maart met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge in Londen. Daardoor kwamen vier mensen om het leven. Aanslagpleger Khalid Masood bracht vervolgens buiten het parlementsgebouw een agent fatale steekwonden toe met een mes. Hij overleed zelf nadat hij was geraakt door een politiekogel.

Ariana Grande

Een zelfmoordaanslag in Manchester kostte in mei aan 22 overwegend jonge mensen het leven. De dader, Salman Abedi, liet een geïmproviseerd explosief afgaan na een popconcert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande. Hij stierf zelf in de explosie. Zo’n 250 mensen raakten gewond.

Londen Bridge

Een maand later reden drie radicale moslims met een busje voetgangers aan op de Londen Bridge in de Britse hoofdstad. Daarna staken ze in een uitgaansgebied in op mensen. Acht personen overleefden het niet. Na enkele minuten arriveerden gewapende agenten. Zij schoten de daders dood.

Moskee

Moskeebezoekers in het noorden van Londen waren in juni het doelwit van een aanslag. Toen reed een man met een gehuurd busje in op voetgangers die een gebedsdienst hadden bijgewoond. Een persoon kwam om het leven. De vermeende dader, Darren Osborne, kon ter plekke worden opgepakt.

Metro

Een zelfgemaakte bom veroorzaakte op 15 september brand in een Londense metrotrein. Daarop brak paniek uit onder de passagiers. Meerdere mensen moesten met verwondingen worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Het was niet de eerste keer dat terroristen het openbaar vervoer in de miljoenenstad tot doelwit maakten. De bekendste aanslag vond plaats in 2005. Toen richtten vier jihadisten met explosieven een bloedbad aan in drie metrotreinen en een bus. 52 mensen kwamen om het leven. Honderden mensen raakten gewond.

Grap

Door een alerte reiziger kon vorig jaar een aanslag worden voorkomen. Een man met een autistische stoornis had een zelfgemaakte bom achtergelaten in een wagon van een drukke metrolijn. Een andere passagier vertrouwde het niet en sloeg alarm. De dader verklaarde later het ging om een uit de hand gelopen grap. Hij kreeg vijftien jaar cel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Londen vaker opgeschrikt door terroristische aanslag
Sluiten